Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης μετά την παραίτηση Κοτζιά - Όλες οι δηλώσεις

Η παραίτηση Κοτζιά από την κυβέρνηση έδωσε το έναυσμα για την εκτόξευση πυρών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εις βάρος του πρωθυπουργού.

Κοινή συνισταμένη των επισημάνσεων που έγιναν τόσο από τη ΝΔ όσο και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης ήταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ουσιαστικά όμηρος του Πάνου Καμμένου, με την αξιωματική αντιπολίτευση να χαρακτηρίζει ουσιαστικά ακατανόητη την απόφαση Τσίπρα καθώς ο πρωθυπουργός… έδιωξε αυτόν με τον οποίο συμφωνούσε και έμεινε με αυτόν που διαφωνεί!

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Τσιπρας είναι ένας εκβιαζόμενος πρωθυπουργός

Εκτός από αδύναμος ο κ. Τσίπρας είναι και εκβιαζόμενος πρωθυπουργός, είπε ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας την παραίτηση Κοτζιά.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε τη διγλωσσία της κυβέρνησης λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας έδιωξε αυτόν με τον οποίο συμφωνούσε για να κρατήσει αυτόν με τον οποίο διαφωνεί.

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της ΝΔ έχει ως εξής: «Πριν από λίγες μέρες είχα περιγράψει την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ως ένα κυνικό συνεταιρισμό εξουσίας. Οι σημερινές εξελίξεις φοβάμαι ότι με δικαίωσαν απόλυτα. Ο κ. Τσίπρας απέπεμψε σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά. Είπε ταυτόχρονα ότι δεν θα δεχθεί καμία διγλωσσία στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Απέπεμψε δηλαδή, τον άνθρωπο ο οποίος υπήρξε ο θερμότερος υποστηρικτής της συμφωνίας και ταυτόχρονα κράτησε μέσα στην κυβέρνηση τον κ. Καμμένο, ο οποίος έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι τη συμφωνία αυτή δεν τη θέλει, δεν την πιστεύει, δεν τη στηρίζει και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμφωνήσει στην υπερψήφισή της.

Νομίζω ότι είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι απλά ένας αδύναμος πρωθυπουργός, είναι ένας εκβιαζόμενος πρωθυπουργός. Και όσο πιο γρήγορα τελειώσει αυτή η φαρσοκωμωδία τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα. Η Ελλάδα ειδικά σήμερα σε αυτές τις κρίσιμες γεωπολιτικές συγκυρίες χρειάζεται μια κυβέρνηση σταθερή, αποφασισμένη που θα μιλάει με μια φωνή και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δεν την έχει σήμερα θα την αποκτήσει σύντομα μετά τις επόμενες εκλογές».

Φώφη Γεννηματά: Tσίπρας και Καμμένος χέρι-χέρι στο γκρεμό

«Ο κ. Τσίπρας έκανε την επιλογή του. Χέρι- χέρι με τον κ. Καμμένο πάνε στον γκρεμό!» τόνισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας την παραίτηση Κοτζιά, που όπως είπε, «επιβεβαιώνει την κρίση που σοβεί στον Κυβερνητικό συνεταιρισμό».

Αναλυτικά, η κυρία Γεννηματά δήλωσε στην Προσύνοδο των Ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στις Βρυξέλλες:

Το πουλόβερ ξηλώνεται. Η παραίτηση Κοτζιά επιβεβαιώνει την κρίση που σοβεί στον Κυβερνητικό συνεταιρισμό. Ο κ. Τσίπρας έκανε την επιλογή του. Χέρι- χέρι με τον κ. Καμμένο πάνε στον γκρεμό! Αλλά δεν θα πάρουν την χώρα μαζί τους.

Σταύρος Θεοδωράκης: O κ. Τσίπρας όμηρος του κ. Καμμένου

«Όμηρο» του υπουργού Άμυνας χαρακτηρίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σχολιάζοντας την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, ο κ.Θεοδωράκης σημειώνει ότι κ.Τσίπρας διάλεξε τον κ.Καμμένο, με μέλημα να μη δυσαρεστήσει το συνέταιρό του και τονίζει ότι η δήλωση Τσίπρα ότι δεν θα δεχθεί διγλωσσία είναι αστεία, αφού ο κ.Καμμένος είναι ο κατεξοχήν εκφραστής της.

Το πλήρες σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη έχει ως εξής:

«Aνάμεσα σε Κοτζιά-Καμμένο, ο κ.Τσίπρας διάλεξε τον Καμμένο. Όμηρος του υπουργού Αμυνας, που έχει αναγορευθεί σε πανίσχυρο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης πορεύεται με πρώτο μέλημα μη δυσαρεστήσει τον συνεταίρο του. Οι προειδοποιήσεις ότι δεν θα ανεχθεί διγλωσσία, μοιάζουν εντελώς αστείες όταν ο κατεξοχήν εκφραστής της διγλωσσίας παραμένει στη θέση του και παραιτείται ο εκφραστής της κυβερνητικής γραμμής».

ΚΚΕ για παραίτηση Κοτζιά: Για τον Τσίπρα ισχύει το «νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος»

«Η επιλογή του πρωθυπουργού αναδεικνύει και το πώς η κυβέρνηση θα υπηρετήσει καλύτερα τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια στην περιοχή. Μόνο τυχαίο δεν είναι, ότι αυτή η παραίτηση ήρθε μετά το ταξίδι του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ» αναφέρει ο Περισσός.

«Η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών δεν αποτελεί μόνο απόδειξη ότι για τον κ. Τσίπρα ισχύει το “νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος”, αλλά πιθανότατα αναδεικνύει και τις επιμέρους επιδιώξεις και αντιθέσεις για το πώς η κυβέρνηση θα υπηρετήσει καλύτερα τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια στην περιοχή» επεσήμανε πριν από λίγο το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την παραίτηση Κοτζιά.

«Οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν συνέχιση και αναβάθμιση της προσήλωσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην ευρωατλαντική εξωτερική πολιτική, που υπήρξε άλλωστε κοινός στρατηγικός στόχος των Τσίπρα – Καμμένου – Κοτζιά όλα αυτά τα χρόνια» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ένωση Κεντρώων: Πρώτο μεγάλο θύμα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ο κ. Κοτζιάς

Την εκτίμηση ότι ο Νίκος Κοτζιάς είναι το πρώτο θύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και ο κ.Τσίπρας θα είναι το δεύτερο κάνει η Ένωση Κεντρώων σχολιάζοντας την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών. Μάλιστα, το κόμμα του Β. Λεβέντη, εκτιμά ότι δύο, το πολύ τρεις μήνες μένουν στην κυβέρνηση και ζητά τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ένωσης Κεντρώων έχει ως εξής:

«Το πρώτο μεγάλο θύμα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ο κ. Κοτζιάς. Έκανε του κεφαλιού του και το πλήρωσε. Ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Εξωτερικών θα είναι σίγουρα το δεύτερο μεγάλο θύμα. Το σκοπιανό είναι ένα μεγάλο θέμα και το υποτίμησε ο κ. Τσίπρας. Πιστεύουμε ότι δύο, το πολύ τρεις μήνες μένουν σε αυτή την Κυβέρνηση και για το καλό της να κάνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, να αλλάξει στάση, γιατί όποιος υπογράψει τέτοια μεγάλη μειοδοσία θα λογοδοτήσει πολύ σύντομα».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: O Τσίπρας εκτελεί συμβόλαιο θανάτου της χώρας και των Ελλήνων

Σε μια ιδιαιτέρως σκληρή δήλωση προχώρησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η πρώην πρόεδρος της Βουλής επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς σημείωσε ότι εκτελεί συμβόλαιο θανάτου (!) και ότι είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα, να αναλάβει όλες τις εξουσίες, προκειμένου να υλοποιήσει τις εντολές που έχει λάβει από το εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανάρτησή της σημειώνει:

«Ο @atsipras εκτελεί συμβόλαιο θανάτου της χώρας κ των Ελλήνων. Θα αναλάβει κ όλες τις εξουσίες για να υλοποιήσει τις εντολές. Οι εκκαθαρίσεις Υπουργών που προηγουμένως ήταν εκλεκτοί κ συνένοχοι στην προδοσία αποκαλύπτουν μια Κυβέρνηση Μαφίας».

 

Από το newsroom του economico.gr