«Πυροβολούσαν» αλύπητα ο ένας τον άλλον - Οι διάλογοι μεταξύ Κοτζιά-Καμμένου στο υπουργικό

Στα πρόθυρα της εξόδου από την κυβέρνηση βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά και την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και την αντιπαράθεση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών ανέφεραν στην «Καθημερινή» ότι ο κ. Κοτζιάς «εθίγη τρομερά από τις επιθέσεις του Πάνου Καμμένου που τον κατηγόρησε ότι είναι άνθρωπος του Σόρος και ότι «βουτάει» από κονδύλια».

Εξ’αυτού κ. Κοτζιάς ζήτησε από τον πρωθυπουργό να καταθέσει νόμο ελέγχου των απορρήτων κονδυλίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (και άλλων υπουργείων) κατά το πρότυπο που έχει κάνει ήδη το υπουργείο Εξωτερικών.

Από την αρχή της σύσκεψης

Οι τόνοι μεταξύ Καμμένου και Κοτζιά ανέβηκαν στα ύψη, από την αρχή του υπουργικού συμβουλίου με τον ΥΠΕΞ να κατηγορεί τον υπουργό Αμυνας για προσωπική στρατηγική στις ΗΠΑ που εκθέτει την χώρα και τον πρωθυπουργό.

Σε ανάλογο μήκος κύματος απάντησε ο κ. Καμμένος.

Π.Κ: Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της πΓΔΜ… Δεν πρόκειται να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης.

Ν.Κ: Επιχειρείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσεις τις δικές σου πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο κ. Καμμένος ανέφερε πως είχε υπάρξει διαβεβαίωση πως « το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή, μετά τις εκλογές», κάτι που δεν συνέβη και τον εξέθεσε, καθώς η αρνητική στάση του ήταν εξαρχής γνωστή.

Ο κ. Κοτζιάς απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ και όλα προχώρησαν με έγκριση του πρωθυπουργού.

Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε πως πλέον γίνονται προσωπικές επιθέσεις στο πρόσωπο του και όχι πολιτικές, ενδεικτικό του κλίματος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών άφησε αιχμές λέγοντας πως ο υπουργός Εθνιής Άμυνας «απουσιάζε απο συνεδριάσεις»

 

Ανοιχτά μέτωπα

Η εμφάνιση του κ. Κοτζιά να τελεί υπό παραίτηση έχει προκαλέσει ήδη αρκετές συζητήσεις στη Βασιλίσσης Σοφίας, δεδομένου ότι βρίσκονται ανοιχτά διάφορα μέτωπα στον τομέα της Εξωτερικής πολιτικής.

Οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση εκκρεμούν, ο κ. Κοτζιάς επρόκειτο να συμπροεδρεύσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, ενώ από χθες άνοιξε ένα νέο μέτωπο στην Ανατολική Μεσόγειο, με τους Τούρκους να «βγάζουν» ξανά το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» και να αμφισβητούν την ΑΟΖ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελλάδας.

Ενδεικτικό της κινητικότητας που υπάρχει είναι πως σύμφωνα με πληροφορίες έχει προγραμματιστεί για αύριο συνεδρίαση του «Πράττω» της πολιτικής κίνησης του Νίκου Κοτζιά.