Όταν το...κοντοσούβλι «τρώει» υπουργό. Κατέβηκε από το τρένο ο Κοτζιάς

Επιστολή παραίτησης έστειλε χθες στον πρωθυπουργό,  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά και τον χθεσινό άγριο καυγά του με τον Πάνο Καμμένο στο υπουργικό Συμβούλιο.Ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχτηκε την παραίτηση και έκανε γνωστό ότι θα αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός έπνεε τα μένεα εδώ και αρκετό καιρό εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου. Ο κ. Κοτζιάς, θεώρησε  αδιανόητο ο Αλέξης Τσίπρας να κρατά ίσες αποστάσεις και να μην μπορεί να νουθετήσει τον κυβερνητικό εταίρο ή και να έρθει σε ρήξη μαζί του για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η συμφωνία των Πρεσπών.

Ουσιαστικά αυτό που καταλόγιζαν  στον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του, όσοι συμπορεύονται με τις απόψεις Κοτζιά είναι ότι έπρεπε να πάρει σαφή θέση υπέρ του υπουργού Εξωτερικών που διαχειρίστηκε μια τόσο σοβαρή υπόθεση όπως το «Μακεδονικό» αντί να προσπαθεί να το παίζει «κυανόκρανος» και να ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί.

Το τραπέζι

Στο υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν ότι η στάση του Πάνου Καμμένου συνιστά μεγάλο unfair σε βάρος της επίσημης ελληνικής διπλωματίας που εκφράζεται από τον Νίκο Κοτζιά.

Αντί λοιπόν, λένε στο Εξωτερικών, ο Τσίπρας να τραβήξει τα αυτιά του υπουργού Αμυνας… έφαγαν αγκινάρες και κοντοσούβλι και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν, παρ’ ότι η Ελλάδα εμφανίζεται με δύο γραμμές σε μείζον εθνικό θέμα.

Για τον υπουργό, φαίνεται ότι ξεχείλισε το ποτήρι, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Δημήτρης Τζανακόπουλος,με τηλεοπτική συνέντευξή του, είπε με νόημα: «Ο Πρωθυπουργός δεν παρακαλά. Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά, έχει σαφή κατεύθυνση και προχωρά σταθερό στον προορισμό του. Όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτό τον προορισμό ή οποίος δυσφορεί στην διαδρομή τότε μπορεί να κατέβει από το τρένο.

Ξεκρέμαστος

«Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός, να «αδειάζει» τον υπουργό Εξωτερικών που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία των Πρεσπών και που θεωρείται εθνική γραμμή». Αυτό τονίζαν χθες πηγές κοντά στον κ. Κοτζιά που έβλεπαν τους  «ισαποστάκηδες» του Μεγάρου Μαξίμου έχουν προκαλέσει μείζον πρόβλημα στην κυβερνητική θέση για το «Μακεδονικό».

Ο Κοτζιάς στην παρούσα χρονική στιγμή, και με αφορμή το επεισόδιο χθες στο υπουργικό συμβούλιο θεώρησε ότι ο Τσίπρας τον αφήνει ξεκρέμαστο γιατί φοβάται τις αντιδράσεις του Πάνου Καμμένου ο οποίος έχει διακηρύξει την αντίθεσή του στη συμφωνία των Πρεσπών.

«Εχω δεχθεί σκληρή κριτική για το Μακεδονικό. Υφίσταμαι ασφυκτικές πιέσεις, η υπόθεση ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί και ο πρωθυπουργός δεν στηρίζει την κυβερνητική – εθνική γραμμή όπως και ο ίδιος έχει διακηρύξει».

Αυτή είναι η θέση του υπουργού Εξωτερικών ο οποίος θεώρησε ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

Η κόντρα με τον Καμμένο σοβεί εδώ και μήνες κι έχουν περάσει οι καιροί που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έλεγε ότι έχει εμπιστοσύνη στον Κοτζιά. Με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, οι σχέσεις του επιδεινώθηκαν και πλέον είναι δύο ξένοι στην ίδια κυβέρνηση.

Δεν συγκρούστηκε

Αυτό που περίμενε ο Κοτζιάς, και στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ήταν να διαχωρίσει τη θέση του ο πρωθυπουργός από τις ακραίες θέσεις του Καμμένου και να στηρίξει χωρίς αστερίσκους τις προσπάθειες που έγιναν για να φτάσουν στις Πρέσπες.

Όμως, χθες ο Τσίπρας επέλεξε να μην συγκρουστεί με τον Καμμένο αφήνοντας μάλιστα τους υπουργούς να εκτονώσουν την οργή τους, κάτι που εξόργισε ακόμη περισσότερο τον αψίκορο έτσι κι αλλιώς υπουργό Εξωτερικών.

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η ξαφνική, νυχτερινή επίσκεψη του Κοτζιά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου και συζήτησαν για περισσότερο από 1,5 ώρα τις εξελίξεις.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο υπουργός τον ενημέρωσε για τα όσα έγιναν στο υπουργικό και σίγουρα θα του εξέφρασε τα παράπονά του για την τακτική των ίσων αποστάσεων που τηρεί το Μαξίμου.

Και κατά Παππά

Τα «σκάγια» Κοτζιά πήραν και τον Νίκο Παππά, ο οποίος έχει εμφανιστεί να είναι ο καλύτερος σύμμαχος του Πάνου Καμμένου. Χθες, άλλωστε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι ήταν βαρύς ο χαρακτηρισμός Φίλη που χαρακτήρισε τον Καμμένο… «Ελληνας Σαλβίνι».

Διαβάστε ακόμη: «Πυροβολούσαν» αλύπητα ο ένας τον άλλον – Οι διάλογοι μεταξύ Κοτζιά-Καμμένου στο υπουργικό