Και νέο υπερπλεόνασμα-μαϊμού με φέσια στους ιδιώτες

Από την συγκράτηση των δημόσιων επενδύσεων κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως από τα φέσια στην ιδιωτική οικονομία, ξεχείλισε ο κουμπαράς του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του προϋπολογισμού, που κοινοποίησε το υπουργείο Οικονομικών για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, παρουσιάζεται πρωτογενές υπερπλεόνασμα που φτάνει τα 4,8 δισ. ευρώ έναντι του στόχου των 2,5 δισ. ευρώ.

Αυτό επετεύχθη όμως εις βάρος των δημόσιων επενδύσεων που ήταν μικρότερες του στόχου που είχε τεθεί κατά 1,2 δισ. ευρώ και των επιστροφών εσόδων στην ιδιωτική οικονομία, που ήταν μειωμένες κατά 507 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, ανησυχητικό είναι το γεγονός πως το μήνα Σεπτέμβριο τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν κατά 346 εκατ. ευρώ μειωμένα σε σχέση με το μηνιαίο στόχο, που με απλά λόγια σημαίνει κόπωση επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τη χρόνια φορολογική αφαίμαξη.

 Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 293 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1.841 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2019-2022, για το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και ελλείμματος 327 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους…

Διαβάστε περισσότερα στο economico.gr