Ορθά-κοφτά το «nein» για τις πολεμικές αποζημιώσεις

«Το ζήτημα είναι οριστικά ρυθμισμένο», απάντησε ορθά-κοφτά ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Η ερώτηση πολωνού δημοσιογράφου, αφορούσε  την αναμενόμενη διατύπωση νέων αξιώσεων για τις πολεμικές αποζημιώσεις από την ελληνική πλευρά. «Η θέση του Βερολίνου δεν έχει αλλάξει» είπε ο κ. Ζάιμπερτ

«Εχουμε συζητήσει αυτό το θέμα πραγματικά πολλές φορές,είπε.Η θέση μας είναι ότι το ζήτημα γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμιστεί. Σε αυτήν τη θέση δεν έχει αλλάξει κάτι. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει καμία επίσημη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης».

‘Αγνοια για συνεννόηση

Αγνοια εν τω μεταξύ δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει συνεννόηση της ελληνικής με την πολωνική κυβέρνηση για τη διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία.

«Ειλικρινά, δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό. Θα αποτελούσε και έκπληξη εάν είχα πληροφορίες για πιθανές συνεννοήσεις μεταξύ Πολωνίας και Ελλάδας. Δεν τις έχω», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Νωρίτερα, ο γερμανικός Τύπος μετέδωσε ότι η απαίτηση των γερμανικών αποζημιώσεων αναμένεται να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της επικείμενης συνάντησης του προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Προ ημερών το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» έγραψε πως το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση σύμφωνα με την οποία «οι Ελληνες ζητούν να λάβουν το ποσό των 269,5 δισ. ευρώ ως αποζημίωση για την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου». Στην έκθεση εγείρονται μεταξύ άλλων απαιτήσεις που αφορούν σε αποζημιώσεις ύψους 10,3 δισ. ευρώ για τα δάνεια που η Ελλάδα υποχρεούταν να καταβάλει στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της τετράχρονης κατοχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς