«Αποσύρει» από την Ευρωβουλή Καϊλή και Ανδρουλάκη, η Φώφη Γεννηματά

Αν και έχουμε ακόμη επτά μήνες μέχρι τις τις Ευρωεκλογές, στο ΚΙΝΑΛ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για το ευρωψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής, με τις συζητήσεις να μην είναι πάντα ανέφελες.

Η Φώφη Γεννηματά έχει κάνει προπαρασκευαστικές συζητήσεις για την συγκρότηση του ψηφοδελτίου τόσο με τους νυν ευρωβουλευτές (οι οποίοι εξελέγησαν υπό την σημαία της «Ελιάς») όσο και με στελέχη που θέλουν να τοποθετηθούν στο ευρωψηφοδέλτιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 θα διεξαχθούν με σταυρό και όχι με λίστα,

Σύμφωνα με ρεπορτάζ  του Άγγελου Μόσχοβα για το iefimerida.gr , η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έχει κάνει συζητήσεις για το ευρωψηφοδέλτιο με τον συγγραφέα Νίκο Παπανδρέου (αδελφό του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στην Αχαΐα), με τον νυν δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη (ο ο οποίος δεν πρόκειται να κατέλθει εκ νέου υποψήφιος για τον Δήμο Αθήνας), με τον πρώην ευρωβουλευτή και καθηγητή συνταγματικού Δικαίου, Κώστα Μποτόπουλο και άλλους.

Στις εθνικές εκλογές

Ταυτόχρονα, έχει συναντηθεί με τους δύο νυν ευρωβουλευτές, Νίκο Ανδρουλάκη και Εύα Καϊλή στους οποίους ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να είναι εκ νέου υποψήφιοι. Τους διεμήνυσε ότι θέλει να κατέλθουν στις εθνικές εκλογές ως υποψήφιοι για να ενισχύσουν την προσπάθεια του κόμματος. Μάλιστα, πρότεινε να επιλέξουν οι ίδιοι σε ποια εκλογική περιφέρεια επιθυμούν να είναι υποψήφιοι.

Η μεν Εύα Καϊλή φέρεται να προσανατολίζεται για την Α’ Θεσσαλονίκης ή ακόμη και για τον δήμο Θεσσαλονίκης, εφόσον δεν κατέλθει τελικά ως υποψήφιος ο Γιάννης Μπουτάρης.

Ο δε Νίκος Ανδρουλάκης, με καταγωγή από την Κρήτη, φέρεται να απάντησε ότι «σε όποιες εκλογές προηγηθούν θα είμαι υποψήφιος». Αν δηλαδή οι εθνικές εκλογές γίνουν πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου θα κατέλθει ως υποψήφιος βουλευτής. Αν συμπέσουν ή αν γίνουν αργότερα, τότε τα πράγματα περιπλέκονται. Από την Χ. Τρικούπη διαμηνύουν ότι «σίγουρα ο Ανδρουλάκης θα είναι υποψήφιος βουλευτής αν προηγηθούν οι εθνικές εκλογές. Αν όχι, τότε θα το συζητήσουμε μετά τον Φεβρουάριο που θα έχει ακυρωθεί το σενάριο των πρόωρων εθνικών εκλογών».

Το κλίμα δείχνει να φορτίζεται με την περίπτωση Ανδρουλάκη καθώς η Φώφη Γεννηματά φέρεται να του πρότεινε να κατέλθουν μαζί στον Νότιο τομέα της Αθήνας.

Ωστόσο, με τα παρόντα δημοσκοπικά δεδομένα, το ΚΙΝΑΛ στη Νότια Αθήνα θα εκλέξει μόνο έναν βουλευτή, με αποτέλεσμα ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε μια τέτοια περίπτωση να μείνει εκτός Βουλής.

«Θα τον βοηθήσουμε να αποφασίσει»

Απομένουν οι τομείς Δυτικής Αθήνας, Βόρειας Αθήνας και Α’ Αθήνας. Στην Δυτική Αθήνα, κατέρχεται ο «παπανδρεϊκός» Μιχάλης Καρχιμάκης, στη Βόρεια Αθήνα θα κατέλθει ο Κώστας Σκανδαλίδης και στην Α’ Αθήνας κατεβαίνει ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται να έχει διαμηνύσει στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ότι θα σκεφτεί και θα αποφασίσει που θα θέσει υποψηφιότητα.

Κομματικά στελέχη διαμηνύουν πάντως πως «πρέπει να καταλήξει, αλλιώς θα τον βοηθήσουμε να αποφασίσει» υπονοώντας πως αν καθυστερήσει, θα του προτείνουν μια περιφέρεια συγκεκριμένη ως μοναδική επιλογή. «Εκεί ή σπίτι σου» με άλλα λόγια.

Ωστόσο, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι μια αμελητέα περίπτωση για την Φώφη Γεννηματά, καθώς, στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής πέρσι τον Νοέμβριο ήρθε δεύτερος σε ψήφους, συγκεντρώνοντας πάνω από το 43% του εκλογικού σώματος των 212.000 ψηφισάντων. Ως εκ τούτου οι χειρισμοί πρέπει να είναι προσεκτικοί.