«Μήνυμα» Μέρκελ προς κάθε ενδιαφερόμενο στα Σκόπια: «Η συμφωνία, όρος για την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ »

Ενώ μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Ζάεφ δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τις 8 επιπλέον ψήφους για τις συνταγματικές αλλαγές που προυποθέτει η Συμφωνία των Πρεσπών, η Άγκελα Μέρκελ έστειλε επιστολή στον Σκοπιανό Πρωθυπουργό όπου τονίζει ότι  παρέχονται  οι «ευκαιρίες μιας ιστορικής συνεννόησης και της ενίσχυσης των σχέσεων καλής γειτονίας».

Η επιστολή δεν εστάλη τυχαία την ημέρα που στη Βουλή των Σκοπίων ξεκίνησαν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση, που θα επιτευχθεί με πλειοψηφία 2/3.

«Στις 30 Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους η μεγάλη πλειοψηφία άνω του 90%, εκείνων οι οποίοι έλαβαν μέρος στο δημοψήφισμα, τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας. Η συμφωνία παρέχει τις ευκαιρίες μιας ιστορικής συνεννόησης και της ενίσχυσης των σχέσεων καλής γειτονίας», τονίζει η καγκελάριος Μέρκελ στην επιστολή της και προσθέτει: «Επιπλέον, αίρει ένα σημαντικό εμπόδιο για την προσέγγιση της χώρας σας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Θα είναι τώρα σημαντικό να προβείτε στα, ασφαλώς, πολύ απαιτητικά, επόμενα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας για το όνομα, με τη λήψη απόφασης από τη Βουλή για την απαραίτητη αλλαγή του Συντάγματος. Χαίρομαι που θα συνεχίσω να συνεργάζομαι μαζί σας γι’ αυτόν τον σκοπό», καταλήγει η επιστολή της Γερμανίδας καγκελαρίου προς τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ.

 

Προτεινόμενα για εσάς