Πρόκληση: «Θα ήταν καλύτερα οι Βαυαροί να κυβερνούσαν ακόμη την Ελλάδα»

Ένα… αστείο που δεν άρεσε καθόλου. Όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o Matthew Karnitschnig, ανταποκριτής του Politico στην Ευρώπη o επικεφαλής του CSU Χορστ Ζεεχόφερ φέρεται να ανέφερε-χάριν αστεϊσμού- πως «οι Βαυαροί κυβέρνησαν την Ελλάδα για ένα διάστημα. Ίσως να ήταν καλύτερο να μην ήταν προσωρινό». 

Η δήλωση αυτή έγινε σε προεκλογική συγκέντρωση για τις επερχόμενες τοπικές εκλογές στην Βαυαρία.

Ας σημειωθεί πως οι τοπικές εκλογές στη Βαυαρία, την ερχόμενη Κυριακή αποτελούν σκληρή δοκιμασία για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι κραδασμοί στο Μόναχο θα φθάσουν σίγουρα μέχρι και το Βερολίνο, καθώς προεξοφλούν  δεινή ήττα των συμμάχων της Μέρκελ, των υπερσυντηρητικών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), σαρωτική είσοδος της ξενοφοβικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) πρώτη φορά στη βαυαρική Βουλή, αλλά και άνοδο των Πρασίνων.

Το CSU είχε λάβει 47,4% στις τελευταίες εκλογές το 2013 και κυβερνούσε έκτοτε με απόλυτη πλειοψηφία. Για τηνAfD θεωρείται βέβαιο ότι θα υπερβεί το εκλογικό όριο του 5% και ίσως αγγίξει το 10%, ενώ οι Πράσινοι πιστεύεται ότι θα αναδειχθούν δεύτερη δύναμη με 18%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναμένεται να λάβουν υποδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση, δηλαδή μόλις 11%.

Με το όριο του 5% φέρονται να παλεύουν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και το Κόμμα της Αριστεράς. Αν επαληθευθούν οι προβλέψεις, οι Χριστιανοκοινωνιστές δεν θα καταφέρουν να σχηματίσουν βιώσιμη κυβέρνηση παρά μόνο αν συνεργαστούν με τους Πράσινους ή αν επιλέξουν τρικομματική κυβέρνηση.

Βέβαια, θα μπορούσε θεωρητικά να συγκροτηθεί κυβέρνηση χωρίς το CSU, προοπτική που μέχρι πρότινος ισοδυναμούσε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.