Μετρημένα τα "κουκιά" για τον Ζάεφ - "Ακροβασία" μεταξύ κύρωσης της Συμφωνίας και πρόωρων εκλογών

Καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει, μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα και την τεράστια αποχή, ο Ζάεφ αλλά και η Δύση θα δώσουν την τελική μάχη για να πετύχουν το σκοπό τους

Η ώρα της κρίσης για το Σκοπιανό και τη Συμφωνία των Πρεσπών έφτασε, και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα φανεί eαν η γειτονική χώρα θα επικυρώσει τη Συμφωνία ή θα οδηγηθεί σε εκλογές .

Ο Ζόραν Ζάεφ παίζει τα τελευταία του χαρτιά για να πείσει τη Βουλή των Σκοπίων να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα, κάτι που πάντως είναι δύσκολο την παρούσα χρονική στιγμή.

Μετρημένα τα “κουκιά”

Μετά το αποτυχημένο για τον πρωθυπουργό δημοψήφισμα έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες εκείνες που καθιστούν εξαιρετικά αμφίβολη την πλειοψηφία των 80+1 βουλευτών που χρειάζεται η κυβέρνηση Ζάεφ.

Εντός της εβδομάδας θα πρέπει να έχει βρει τις 11 και πλέον ψήφους που χρειάζεται για να μπορέσει να περάσει με τα 2/3 της Βουλής της Συνταγματική Αναθεώρηση. Καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει, μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα και την τεράστια αποχή, ο Ζάεφ αλλά και η Δύση θα δώσουν την τελική μάχη για να πετύχουν το σκοπό τους.

Τα «κουκιά» είναι μετρημένα καθώς στην παρούσα φάση το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO εμφανίζεται συσπειρωμένο.

Ο Ζάεφ μπορεί να ελπίζει να προσθέσει στους 69 δικούς του βουλευτές άλλους 3 από το αλβανικό κόμμα και ίσως άλλους 2-3 από το VMRO, όμως και πάλι δεν φτάνουν.

Πιθανές ημερομηνίες για κάλπες

Όλα δείχνουν προς το παρόν προσφυγή στις κάλπες για τις 25 Νοεμβρίου ή και τις 2 Δεκεμβρίου όπου ο λαός θα κρίνει τι θέλει σε ένα άτυπο δημοψήφισμα που όμως θα κρίνει και την τύχη του ίδιου του Ζάεφ, αν κι αυτή τη φορά αποτύχει να βρει την πλειοψηφία που χρειάζεται.

Φορτισμένο κλίμα στα Σκόπια

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα φορτισμένο και στα Σκόπια και στα Βαλκάνια γενικότερα, από μια σειρά γεγονότων των τελευταίων ημερών.

  • Το πρώτο είναι η κίνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση να προτείνει σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης 100 ημερών και διορισμό γενικού εισαγγελέα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το πρόσφατο δημοψήφισμα. Κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια σύμπραξης ή κατ’ ελάχιστο συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών.
  • Το δεύτερο είναι η επικύρωση της φυλάκισης για δύο χρόνια του τέως πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρουέφσκι για το σκάνδαλο με τη θωρακισμένη μερσεντές. Αν και η απόφαση είναι άγνωστο πότε κι αν θα εκτελεστεί, δημιουργεί ένα κλίμα και μια πολιτική αναταραχή σε μια χώρα που έτσι κι αλλιώς είναι αυτή τη στιγμή διχασμένη.
  • Το τρίτο είναι οι νέες παρεμβάσεις της Δύσης υπέρ της συμφωνίας. Ίσως να μην πήραν το μάθημά τους, ότι δηλαδή ο λαός της γείτονος δεν θέλει να εμπλέκονται ξένες δυνάμεις στα εσωτερικά της.

Οι παρεμβάσεις

Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον τάσσονται ανοικτά υπέρ της Συνταγματικής Αναθεώρησης εδώ και τώρα ώστε να μη χρειαστούν εκλογές.

Ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν θεωρεί ότι οι εκλογές δεν είναι αναγκαίες. «Οι νέες εκλογές απλά θα καθυστερήσουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την ΠΓΔΜ, που είναι σχεδιασμένη για το καλοκαίρι του 2019» είπε ο κ. Χαν, ο οποίος εκτίμησε ότι η πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή της χώρας μπορεί να επιτευχθεί.

«Οκτώ ή εννέα βουλευτές από την αντιπολίτευση είναι απαραίτητοι και αυτό πρέπει να γίνει. Όλοι λένε πως επιθυμούν την ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, και, απλά, πρέπει να πληρώσουν το τίμημα αυτής της λύσης. Πρόκειται για μια λύση προς όφελος της χώρας και όχι προς όφελος των κομμάτων και των πολιτικών».

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο Aμερικανός γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και πρόεδρος της υποεπιτροπής για την Ευρώπη δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εφαρμογή τής μη δημοφιλούς συμφωνίας.

Και βεβαίως αίσθηση έχει προκαλέσει η παρέμβαση του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ο οποίος προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει αιματοκύλισμα στα Βαλκάνια.

Με πληροφορίες από in.gr