Την «αφαίμαξη» και φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης καταγγέλλει ο Λιαργκόβας - Πληρώνει το 40,3% του ΕΝΦΙΑ

Ο πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στην υψηλή φορολογία, έκανε λόγο για «αφαίμαξη» της μεσαίας τάξης, η οποία -όπως συμπλήρωσε- «σιγά – σιγά φτωχοποιείται».

Αναλυτές παρατηρούν ότι η «μεσαία τάξη» λ.χ. πληρώνει το 40,3%  του ΕΝΦΙΑ. Οι ιδιοκτήτες που έχουν περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας από 100.000 έως 500.000 ευρώ ανέρχονται σε 1.263.078. Πρόκειται για το 21,4% των ιδιοκτητών και μπορούν να χαρακτηριστούν ως η μεσαία τάξη της ακίνητης ιδιοκτησίας ή και της οικονομίας γενικότερα. Αυτή η ομάδα ιδιοκτητών πληρώνει συνολικά 40,3% του ετήσιου ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή το 21,4% των ιδιοκτητών πληρώνει το 40,3% του συνολικού φόρου. Ο μέσος φόρος για αυτήν την κατηγορία ιδιοκτητών ξεκινά από 595 ευρώ για όσους έχουν ακίνητα αξίας από 100.000 έως 150.000 ευρώ και φθάνει στα 1.340 ευρώ για όσους έχουν ακίνητα συνολικής ιδιοκτησίας από 200.000 έως 500.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι με την πίεση που ασκείται ειδικά στη μεσαία τάξη δεν μπορούν να συντηρηθούν τα υψηλά πλεονάσματα, αλλά ούτε και οι μισθοί και οι συντάξεις.

Αναφερόμενος στη γραφειοκρατία, ο κ. Λιαργκόβας επεσήμανε ενδεικτικά ότι για να ανοίξει στην υπόλοιπη Ευρώπη ένα εστιατόριο χρειάζονται τρεις εβδομάδες, ενώ στην Ελλάδα τρεις μήνες. Αντιστοίχως, όπως συμπλήρωσε, για τη δημιουργία αιολικών πάρκων στην Ευρώπη απαιτούνται έξι μήνες, ενώ στην Ελλάδα περίπου έξι χρόνια.

Για το προσχέδιο του προϋπολογισμού επεσήμανε πως «όταν καταθέτεις έναν προϋπολογισμό με δύο σενάρια, είναι σαν να λες στις αγορές “εσείς διαλέξτε”».

Πηγή: economico.gr