Μακεδονικό: «Τελειώνετε με την συμφωνία» πιέζουν Ευρώπη-ΗΠΑ- Γιούνκερ: Κίνδυνος πολέμου στα Βαλκάνια

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δια του αρμόδιου Επίτροπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, όσο και οι ΗΠΑ δια του ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Ρον Τζόνσον, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και πρόεδρος της υποεπιτροπής για την Ευρώπη κλιμάκωσαν χθες τις πιέσεις τους προς τους πρωθυπουργούς των Σκοπίων και της Ελλάδας Ζάεφ και Τσίπρα να “τελειώνουν με τη Συμφωνία των Πρεσπών” ώστε η ΠΓΔΜ να ενταχθει στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαν: Όχι σε πρόωρες εκλογές στα Σκόπια

Ο Γιοχάνες Χαν, ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier εμφανίστηκε σίγουρος πως θα υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή της ΠΓΔΜ, αναφέροντας ότι συνιστά επειγόντως στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, κάτι, που, όπως σημειώνει, το έχει πει και προσωπικά στον ίδιο.

«Οι πρόωρες εκλογές θα έφερναν απλά καθυστέρηση στην πορεία της διαδικασίας ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ», η οποία θα μπορούσε να δρομολογηθεί ακόμα και το καλοκαίρι του 2019, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπος.

Ο Γιοχάνες Χαν υιοθέτησε τη ρητορική Ζάεφ, πως το δημοψήφισμα δεν απέτυχε παρά το γεγονός ότι δεν ψήφισε ούτε το 50% των πολιτών που απαιτείτο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, συνέβη το ασυνήθιστο, να υπάρχει μεν πλειοψηφία αποδοχής στο 94%, αλλά αυτή να αμφισβητείται από τη χαμηλή προσέλευση, επειδή προφανώς η αντιπολίτευση πέτυχε να μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα.

Ρον: Τσίπρας – Ζάεφ κρατούν το κλειδί

Από την πλευρά του ο γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, σε συνέντευξή του στη “Φωνή της Αμερικής” που εκπέμπει και στα Σκόπια, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι η πολύ χαμηλή προσέλευση στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής δεν έχει αλλάξει τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ, δήλωσε με έμφαση: «Το κλειδί για της συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων βρίσκεται τώρα στα χέρια του Ζόραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την εφαρμογή της μη δημοφιλούς συμφωνίας».

Γιούνκερ: Κίνδυνος πολέμου στα Βαλκάνια

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε την Παρασκευή από τη Βιέννη για τον κίνδυνο πολέμου στα Βαλκάνια αν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαλείψει τις ελπίδες ένταξης των χωρών της περιοχής αυτής.

Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει «την ιδέα της προένταξης» για τις υποψήφιες χώρες, ώστε να τους δώσει ελπίδα και να τις βοηθήσει να βελτιώσουν την οικονομία τους πριν από την ένταξή τους, είπε ο Γιούνκερ στην ομιλία του στο κοινοβούλιο της Αυστρίας.

«Αν κλέψουμε από τα Βαλκάνια την προοπτική της ένταξης (…) αν δοθεί η εντύπωση ότι δεν σοβαρολογούμε, θα βιώσουμε στο τέλος αυτό που ήδη βιώσαμε τη δεκαετία του 1990» στην περιοχή, προειδοποίησε.

Ο Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι «ακόμη είναι μακρύς ο δρόμος» μέχρι την ένταξη των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ, καθώς η πρόοδός τους είναι ακόμη «ανεπαρκής» και δεν επιτρέπει να εξεταστεί η ένταξη τους «πριν από το 2025» το νωρίτερο. Όμως η ΕΕ πρέπει «να ασχοληθεί εντατικά» με τα Βαλκάνια και να μην επιτρέψει να γεννηθεί η ιδέα «ότι δεν είμαστε σοβαροί όσον αφορά τις προοπτικές ένταξης» τους, πολύ περισσότερο που ορισμένες χώρες-μέλη δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους.

«Το έδαφος είναι ακόμη εύφορο» για συγκρούσεις στην περιοχή, εκτίμησε ο Γιούνκερ. «Πρέπει να φροντίσουμε εντατικά τα δυτικά Βαλκάνια, να βοηθήσουμε όπου χρειάζεται, να προειδοποιήσουμε πριν πάνε στραβά τα πράγματα και να διασφαλίσουμε ότι είναι απολύτως κατανοητό πως όλες οι συνοριακές διενέξεις θα πρέπει να έχουν επιλυθεί πριν από την ένταξη. Δεν πρέπει να εισάγουμε αστάθεια από τα δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ, πρέπει να εξάγουμε σταθερότητα από την ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια», τόνισε.

“Άγριο” παρασκήνιο

Οι πιέσεις αυτές εντείνονται ενώ εξελίσσεται “άγριο” παρασκήνιο, τόσο στα Σκόπια όσο και την Αθήνα με την εμπλοκή του Ατλαντικού παράγοντα, με στόχο: Στην ΠΓΔΜ να καμφθούν οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης και να εξασφαλιστεί “εδώ και τώρα” η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή των Σκοπίων και στην Αθήνα να μην εγκαταλείψει η κυβέρνηση Τσίπρα την εξουσία πριν “καθαρίσει” με την έγκριση της συμφωνίας από το Ελληνικό κοινοβούλιο.

Η ΕΕ έχει ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Η Αλβανία και η πΓΔΜ είναι σήμερα απλώς υποψήφιες χώρες, ενώ το καθεστώς αυτό ελπίζουν ότι θα πετύχουν κάποια στιγμή η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.

Με πληροφορίες από το newsroom του economico.gr