«Μεταμφιεσμένοι» σε κάμεραμεν, αστυνομικοί παρακολουθούσαν τον Λαφαζάνη!

Ακολουθούσαν μέλη του κινήματος κατά των πλειστηριασμών στα τρόλεϊ και το μετρό

Με συστηματική «δουλειά» το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος ανέλαβε από τον Μάρτιο του 2018 να σταματήσει τις πολιτικές κινήσεις, τα κόμματα και τους μεμονωμένους πολίτες που αντιδρούσαν στους πλειστηριασμούς

Καταγραφή και βιντεοσκόπηση πολιτών που ασκούσαν τα δικαιώματά τους διαμαρτυρόμενοι για τους πλειστηριασμούς από αστυνομικούς που εμφανίζονταν σαν εικονολήπτες, παρακολούθηση «υπόπτων» ακόμη και την ώρα που χρησιμοποιούσαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και «έλεγχος» της συμπεριφοράς και των αναρτήσεων που έκαναν ενοχλητικοί διαδηλωτές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν κάποιες από τις μεθόδους που χρησιμοποίησε η Ελληνική Αστυνομία για να στοιχειοθετήσει βαρύ κατηγορητήριο εναντίον των ακτιβιστών που διαφωνούν με την απαίτηση των δανειστών για εκπλειστηριασμό της περιουσίας όσων δεν μπορούν να πληρώσουν.

Οπως αποκαλύπτεται από επίσημα έγγραφα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία με την οποία διώκονται ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης και ακόμη τέσσερα πρόσωπα, η Ελληνική Αστυνομία είχε συγκροτήσει ειδικό συνεργείο από άντρες της Ασφάλειας που υποδύονταν τους εικονολήπτες βιντεοσκοπώντας τις συγκεντρώσεις της Λαϊκής Ενότητας έξω από συμβολαιογραφικά γραφεία και κατέγραφαν έναν προς έναν τους διαδηλωτές που προσπαθούσαν να αποτρέψουν τους πλειστηριασμούς ακινήτων!

Αντίδραση από 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την κλήση του κ. Λαφαζάνη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών για εξηγήσεις, 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν, κάνοντας λόγο για επιλεκτική στοχοποίησή του, όμως η κυβέρνηση τους αγνόησε και επέλεξε την οδό της σιωπής. Ουδείς από το αρμόδιο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ή το Μέγαρο Μαξίμου μπήκε στον κόπο να απαντήσει γιατί ενέκριναν τις παρακολουθήσεις των πολιτικών τους αντιπάλων.

Άδεια από την Εισαγγελία Πρωτοδικών

Προσφεύγοντας στο φακέλωμα και την παρακολούθηση των διαδηλωτών που θέλουν να αποτρέψουν τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας, η κυβέρνηση ανέθεσε στο Τμήμα Προστασίας του Κράτους να ετοιμάσει μια βαριά δικογραφία εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων. Το τμήμα της Ασφάλειας που ανέλαβε τη διεκπεραίωση ζήτησε και έλαβε άδεια από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για χρήση συσκευών καταγραφής εικόνας και ήχου με το επιχείρημα ότι «έτσι επιτρέπεται ευχερέστερα και με ισχυρά δικονομικά εργαλεία η ταυτοποίηση των δραστών και ο βαθμός συμμετοχής τους στις άδικες πράξεις».

Στη δικογραφία

Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την παρακολούθηση πολιτών και μελών ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος προκύπτουν από τη δικογραφία που σχηματίστηκε από το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος εναντίον του κ. Λαφαζάνη και ακόμη τεσσάρων διαδηλωτών στους οποίους αποδίδονται τα αδικήματα της αντίστασης κατά της αρχής, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της διάπραξης σωματικής βλάβης και επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά αστυνομικών, της διατάραξης οικιακής ειρήνης, της φθοράς ξένης περιουσίας, της εξύβρισης και απειλής αλλά και της χρήσης όπλων, πυρομαχικών και… κροτίδων.

Το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, που ανέλαβε την προκαταρκτική εξέταση για τις συγκεντρώσεις της Λαϊκής Ενότητας που είχαν σκοπό την ακύρωση των πλειστηριασμών α’ κατοικίας για χρέη στις τράπεζες, είχε αναθέσει σε ειδικό συνεργείο αστυνομικών της Ασφάλειας να καταγράφει τις διαδηλώσεις, κάτι που επισήμως συνέβη τουλάχιστον μία φορά, στη συγκέντρωση της 28ης Μαρτίου 2018, έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο επί της οδού Πανεπιστημίου 56. «Οι συναθροίσεις για αποτροπή-παρακώλυση της διεξαγωγής των πλειστηριασμών λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις», διαπίστωνε σε έγγραφό του από τις 19 Μαρτίου 2018 το τμήμα της Ασφάλειας.

Για τον λόγο αυτό αστυνομικοί της μεταμφιέζονταν σε καμεραμάν (!) κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων της Λαϊκής Ενότητας. Σκοπός όσων υποδύονταν τους εικονολήπτες ήταν να καταγράψουν τους διαδηλωτές την ώρα που κολλούσαν αυτοκόλλητα στα υπηρεσιακά λεωφορεία της ΕΛ.ΑΣ. ή σπρώχνονταν με τους άνδρες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης.

Πλάνα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς

Επειδή όμως τα πλάνα που έφερναν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας δεν έπιαναν πάντα τους διαδηλωτές την ώρα που παραβίαζαν τον νόμο, το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος ζήτησε και από τους τηλεοπτικούς σταθμούς να στείλουν τα πλάνα που είχαν τραβήξει από συγκεντρώσεις έξω από συμβολαιογραφικά γραφεία. Αφού τα κανάλια έστειλαν το υλικό στην Ελληνική Αστυνομία, στη συνέχεια έπιαναν δουλειά οι αξιωματικοί στο Εργαστήριο Εξέτασης Βίντεο και Εικόνας της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών οι οποίοι και βελτίωναν τα στιγμιότυπα που αποτύπωναν τα μέλη της Λαϊκής Ενότητας την ώρα που εμφάνιζαν… παραβατική συμπεριφορά.

«Οι διαδηλωτές Δ1-Δ2-Δ3 επιτίθονταν στους αστυνομικούς σπρώχνοντας τις ασπίδες τους», ήταν το συνοδευτικό κείμενο της Αστυνομίας σε φωτογραφία από διαδήλωση που έγινε στις 7 Μαρτίου 2018 έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο στην οδό Καποδιστρίου. Στο στιγμιότυπο ο διαδηλωτής με τον κωδικό Δ1 (Λεωνίδας Παπαδόπουλος) επισημαίνεται με κόκκινο χρώμα, ο Δ2 (Ηλίας Παπαδόπουλος) με μπλε, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που χαρακτηρίστηκε ως Δ3, με πράσινο, ο Δ4 με κίτρινο και ο 67χρονος Δ5 με μαύρο χρώμα. Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο της ΕΛ.ΑΣ., στις συμπλοκές που έγιναν εκείνη την ημέρα είχαν τραυματιστεί τέσσερις αστυνομικοί

Μαζί και στον Ηλεκτρικό

Για τουλάχιστον έναν από τους πέντε «υπόπτους» που μαζί με τον κ. Λαφαζάνη μπήκε στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ επειδή θεωρήθηκε από τους βασικούς υπευθύνους των επεισοδίων εκείνης της ημέρας, όταν χτύπησε δύο φορές με τη γροθιά του την ασπίδα αστυνομικού και εξύβρισε μέλη των ΜΑΤ αποκαλώντας τους «ηλίθιους», η παρακολούθηση πήγε σε άλλο επίπεδο. Επειτα από συγκέντρωση έξω από συμβολαιογραφείο επί της οδού Πανεπιστημίου 56, στις 28 Μαρτίου, αξιωματικός της Ασφάλειας ακολούθησε τον 27χρονο από την οδό Πανεπιστημίου, μπήκε μαζί του στον Ηλεκτρικό από την Ομόνοια, αποβιβάστηκε δίπλα του από τον συρμό στον σταθμό του Πειραιά και τον «συνόδευσε» πεζός σε όλη τη διαδρομή που ακολούθησε καταγράφοντας λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του.

Για την έρευνά τους οι αστυνομικοί «ξεψάχνισαν» ακόμη και τη σελίδα που διατηρεί στο Facebook ο συγκεκριμένος 27χρονος που συμμετείχε στη διαδήλωση της Λαϊκής Ενότητας για να διαπιστώσουν ότι, εκτός από την αντίθεσή του στους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας, είναι και οπαδός του Ολυμπιακού

Τι είναι το Τμήμα Προστασίας του Κράτους

και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος

Το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος υπάγεται στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και είναι αρμόδιο για την πρόληψη και καταστολή σοβαρών ενεργειών ή απειλών που στρέφονται κατά της ασφάλειας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στο πλαίσιο αυτό, το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος προβαίνει κυρίως στην αναζήτηση, συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων για τη δράση ατόμων ή οργανωμένων ομάδων που ενεργούν πράξεις που στρέφονται κατά της ασφάλειας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος ή πράξεις βίας κατά προσώπων ή πραγμάτων, καθώς και στην παρακολούθηση των δραστηριοτήτων αυτών συνεργαζόμενο άμεσα προς τούτο με τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας/ΑΕΑ, τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ) και τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών.

Το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος επανιδρύθηκε το 2000 με εξουσιοδοτική διάταξη του νόμου 2800/2000 (ΦΕΚ 41/Α/29-2-2000 «Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σύσταση Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις»), αναβαθμίστηκε το 2011 και εκσυγχρονίστηκε περαιτέρω το 2017 επί κυβέρνησης Τσίπρα, με υπουργό Δημόσιας Τάξης τον κ. Νίκο Τόσκα (Προεδρικό Διάταγμα 7/2017, ΦΕΚ 14/Α/9-2-2017 άρθρο 7).

Από το συγκεκριμένο τμήμα της Ασφάλειας στοιχειοθετήθηκαν οι διώξεις κατά του κ. Λαφαζάνη και ακόμη τεσσάρων διαδηλωτών που προσπάθησαν να σταματήσουν τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας.

με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα