Μεγάλος "νικητής" η αποχή στο δημοψήφισμα - Βατερλώ για τον Ζάεφ

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 43% των εκλογικών τμημάτων, υπέρ της συμφωνίας ψήφισε το 90,72%, ενώ την καταψήφισε το 6,26%.

Αν και το “ναι”, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, θριαμβεύει, ωστόσο η αποχή είναι ο  μεγάλος νικητής της αναμέτρησης, αφού η προσέλευση άγγιξε το 35%, πολύ κάτω από το όριο του 50% + μία ψήφο που απαιτεί το Σύνταγμα για να είναι δεσμευτικό το δημοψήφισμα.

Πολλοί μιλούν για ένα προσωπικό «Βατερλώ» του πρωθυπουργού καθώς μια συμμετοχή της τάξης του 33% – 35% δηλαδή περί τους 600 χιλιάδες δεν είναι καθόλου καλό αποτέλεσμα.

Οι εκλογείς προτίμησαν την αποχή, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες ήττας για τον πρωθυπουργό των Σκοπίων και αποδοκιμασίας για τη “Συμφωνία των Πρεσπών”. 

Ακόμη κι αν ο Ζάεφ βγήκε αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες και υπερασπίστηκε τις επιλογές του, λέγοντας ότι θα οδηγήσει τη διαδικασία στη Βουλή, στο βάθος γνώριζε ότι απέτυχε.

Σε μια προεκλογική περίοδο που κράτησε ένα μήνα περίπου χωρίς να υπάρχει καν καμπάνια υπέρ του «όχι» είναι δεδομένο ότι η χαμηλή προσέλευση του κόσμου στις κάλπες, έδειξε ότι ο Ζόραν Ζάεφ δεν μπόρεσε να πείσει για την χρησιμότητα της υπερψήφισης της συμφωνίας.

Μιας συμφωνίας η οποία έχει χαρακτηριστεί ιστορική και υπέρ της οποίας έριξε το βάρος της όλη η Δύση, αλλά παρ’ όλα αυτά ο λαός της ΠΓΔΜ είχε διαφορετική γνώμη.

Η επόμενη ημέρα για τον Ζόραν Ζάεφ είναι δύσκολη, παρά το γεγονός ότι τις επόμενες ώρες θα θελήσει να δώσει μια εικόνα διαφορετική από αυτή που βλέπουν οι πολιτικοί αναλυτές.

Όμως, το χαμηλό ποσοστό της συμμετοχής μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων και στην Ελλάδα, με τον κυβερνητικό συνεταίρο του Αλέξη Τσίπρα να επικαλείται την αποτυχία του Ζάεφ δείχνοντας τις συμφωνίες που υπέγραψε ο πρωθυπουργός και ο άσπονδος φίλος του Νίκος Κοτζιάς.

Η ερμηνεία του 50% στο εκλογικό σώμα του 1,2 εκατ. πολιτών είναι μια «βολική δικαιολογία» αλλά όχι ένα πολιτικό συμπέρασμα που μπορεί να σταθεί.

Παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες με την αποχή τους. Στο μικρό ποσοστό που πήρε το «όχι» θα πρέπει πλέον να προστεθεί και αυτό του μποϊκοτάζ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα”, οι πληροφορίες από τη γειτονική χώρα αναφέρουν ότι οι βασικές αιτίες της μεγάλης αποχής είναι:

Α. Η πίεση από τον διεθνή παράγοντα. Οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ φάνηκαν να ενοχλούνται από τη «παρέλαση» των αξιωματούχων, δεν θεώρησαν δηλαδή ως… έπαινο το γεγονός ότι ΗΠΑ και Ευρώπη θέλησαν να τους πιέσουν να ψηφίσουν υπέρ του «ναι». Θύμισε πολύ τις παρεμβάσεις στο ελληνικό δημοψήφισμα του 2015, που αποδοκιμάστηκαν από τους πολίτες.

Β. Οι κάτοικοι της γείτονος, κυρίως οι Σλαβόφωνοι, δεν πείστηκαν από το όραμα του πρωθυπουργού, και κυρίως δεν θέλουν να αλλάξουν το όνομα Μακεδονία που έμαθαν, με το οποίο γαλουχήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Απείχαν σε ένδειξη του προβληματισμού τους για τις «γκρίζες» ζώνες που πιστεύουν ότι έχει η συμφωνία των Σκοπίων. Όμως, ακόμη και οι Αλβανόφωνοι δεν πήγαν μαζικά να ψηφίσουν, εμφανίστηκαν κι αυτοί αναποφάσιστοι.

Γ. Υπήρξε μια μεγάλη κινητοποίηση, κυρίως μέσω του internet, και άνοιξαν πολλοί λογαριασμοί στο twitter και το facebook οι οποίοι προέτρεπαν σε αποχή. Κάποιοι δεν απέκλειαν ακόμη και ρωσική εμπλοκή.

Από το newsroom του Politis Online και του economico.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δικαιωμένος δήλωσε ο Πάνος Καμμένος για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος: “Αποτυχημένο και άκυρο”

Δεν πάει σε εκλογές ο Ζάεφ, παρά την “νίκη” της αποχής – Οι δηλώσεις του από το κέντρο Τύπου