«Το δημοψήφισμα μπορεί να τινάξει στον αέρα το κράτος των Σκοπίων» λέει γάλλος ιστορικός

Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα σχετικά με την αποδοχή ή όχι της συμφωνίας των Πρεσπών εισήλθαν τα Σκόπια, με τον χρόνο να μετράει πια αντίστροφα μέχρι το πρωί της Κυριακής, οπότε και θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Τις εκτιμήσεις του για την έκβαση του δημοψηφίσματος της Κυριακής στα Σκόπια, διατυπώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γάλλος ιστορικός, Ολιβιέ Ντελόρμ ειδικός για τα Βαλκάνια και συγγραφέας του τρίτομου έργου, «Η Ελλάδα από τον 5ο αιώνα μέχρι σήμερα».

«Η συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα είναι ικανοποιητική και ισορροπημένη, αποτελεί όμως ένα πολιτικό ρίσκο και για τους δύο ηγέτες (σ.σ. Τσίπρα-Ζάεφ)» εκτιμά ο Ολιβιέ Ντελόρμ και εξηγεί: «Στα Σκόπια, υπάρχει κίνδυνος να αποδειχθεί, για ακόμα μια φορά, η ευθραυστότητα της κρατικής οικοδόμησης.

Ο ρόλος της αλβανικής μειονότητας και της σλαβικής πλειοψηφίας

Θα παρακολουθήσουμε πώς θα ψηφίσει η αλβανική μειονότητα, η οποία δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το θέμα και πώς θα ψηφίσει η σλαβική πλειοψηφία που είναι αντίθετη με τη συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός Ζάεφ είναι αδύναμος, διότι πλειοψήφησε με μόλις δύο ψήφους στο Κοινοβούλιο, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του. Από την άλλη πλευρά στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με την άρνηση του ΑΝΕΛ να υποστηρίξει τη συμφωνία και προφανώς θα αξιοποιήσει το Ποτάμι.

Θα έχουμε μια εξαιρετικά περίεργη πολιτική κατάσταση με το να εξασφαλίζεται μια επικύρωση, χάρη σε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης που κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Παράλληλα οι δημοσκοπήσεις του Ιουνίου 2018 δίνουν ότι το 70% του ελληνικού λαού είναι κατά της συμφωνίας».

Τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Ζάεφ

Στην περίπτωση που εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις και το αποτέλεσμα της Κυριακής είναι τελικά θετικό, θα απαιτηθούν στη συνέχεια τα 2/3 των βουλευτών για την αλλαγή του Συντάγματος. Η αλλαγή είναι απαραίτητη, εξηγεί ο Ολιβιέ Ντελόρμ.

Το ερώτημα επομένως που τίθεται είναι, σημειώνει ο κ. Ντελόρμ, «πως θα κατορθώσει ο πρωθυπουργός Ζάεφ που διαθέτει μόλις 2 ψήφους για την πλειοψηφία του, να συγκεντρώσει τα 2/3 των βουλευτών. Η κατάσταση είναι προφανώς προβληματική».

Παρόλα αυτά, μια λύση θα μπορούσε να έλθει από την ίδια την αντιπολίτευση, λέει και εξηγεί πως σύμφωνα με πληροφορίες που έπεσαν στην αντίληψή του, αλλά που δεν μπόρεσε να διασταυρώσει, πηγές του VMRO φέρεται να δήλωναν, ότι εάν το «ναι» κερδίσει στο δημοψήφισμα, θα ψηφίσει στη Βουλή την αλλαγή του Συντάγματος.

Ιδωμεν. Εάν όμως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αρνητικό, «μπορούμε να αναρωτηθούμε πιο θα είναι το μέλλον της κυβέρνησης Ζάεφ» προσθέτει ο Ο. Ντελόρμ. «Το κόμμα του Ζάεφ η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, είναι ένας συνασπισμός σλαβικών κομμάτων στην πλειοψηφία και δύο αλβανόφωνων. Έχουμε επομένως μια εξαιρετικά ανόμοια πλειοψηφία» τονίζει.

Η πραγματική σημασία του δημοψηφίσματος

Η δυναμική των Αλβανόφωνων Για τον Ολιβιέ Ντελόρμ, από το 2000, φάνηκε πόσο εύθραυστο ήταν το οικοδόμημα της ΠΓΔΜ με την αλβανόφωνη μειονότητα. Σήμερα οι αλβανόφωνοι είναι μειονότητα, «χάρη όμως στο δημογραφικό δυναμισμό τους θα ξεπεράσουν τελικά τη σλαβική πλειοψηφία».

Σύμφωνα με τον ιστορικό, το θέμα του ονόματος δεν μοιάζει να τους απασχολεί ιδιαίτερα, γιατί κοιτούν περισσότερο…

Διαβάστε περισσότερα στο economico.gr