«Οι ΗΠΑ είναι οι καλύτεροί μας σύμμαχοι», δηλώνει ο πρώην αντιαμερικανός Τσίπρας

«Ο καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ». Τάδε έφη ο Αλέξης Τσίπρας για τα Βαλκάνια προκαλώντας το δηκτικό σχόλιο της δημοσιογράφου που έπαιρνε  συνέντευξη από τον Έλληνα Πρωθυπουργό: «Ο κ. Τσίπρας, ο 44χρονος ηγέτης ενός ελληνικού αριστερού κόμματος, που ήταν κάποτε αντίθετος με την αμερικανική εξουσία και το ΝΑΤΟ, οδήγησε σε μια ανεπιτυχή εξέγερση ενάντια στις αυστηρές οικονομικές πολιτικές της ΕΕ το 2015, όταν η Ελλάδα λίγο έλειψε να βγει από το ευρώ» έγραψε στη Wall Street Journal.

Αν και ο Πρωθυπουργός,ομολόγησε ότι «ακούγεται περίεργη» αυτή του η θέση,επικαλέστηκε λόγους εθνικού συμφέροντος:«Εάν θέλουμε να προστατεύσουμε το εθνικό συμφέρον, να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της χώρας και να την κάνουμε μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος […] αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να σχηματίσουμε συμμαχίες. Και ο καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ», είπε.

«Μήνυμα» σε ΑΝΕΛ

«Δεν θα παίξω παιχνίδια, ανέφερε. Η συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας» στην πΓΔΜ » προσδιορίζοντας ότι  θα έλθει την ελληνική Βουλή γύρω στον Μάρτιο. Και επ’ευκαιρία έστειλε το μύνημα: «Νομίζω πως η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω εάν θα επιβιώσει ο συνασπισμός. Όμως αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο εταίρος μου», δήλωσε, προσθέτοντας πως επιδίωξή του είναι να ολοκληρώσει την τετραετία.

Αναφερόμενος στην ψυχρότητα των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία μετά την απόφαση της Αθήνας να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία ότι προσπαθούσαν να υπονομεύσουν την επίλυση του ονοματολογικού απάντησε ότι επρόκειτο περί μέτρου για την «προστασία των εθνικών συμφερόντων», συμπληρώνοντας πως επρόκειτο για «πολύ καθαρό μήνυμα».

«Θα διατηρηθούν οι συντάξεις»

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, ο κ. Τσίπρας επαναβεβαίωσε την βούλησή του να μην προβεί σε περικοπή συντάξεων στις αρχές του επόμενου έτους, επαναλαμβάνοντας ότι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς είναι ένα αχρείαστο μέτρο που θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υποσχέθηκε να διατηρήσει τις συντάξεις και να πείσει τους πιστωτές, αλλά διευκρίνισε ότι η απόφαση «δεν θα είναι μονομερής, θα είναι λογική».