Τι γύρευε ο αρχικατάσκοπος στην συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη;

Υπό την… στενή παρακολούθηση του αρχικατασκόπου της Τουρκίας, του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της γειτονικής χώρας, Χακάν Φιντάν, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα, στη Νέα Υόρκη. Μια «λεπτομέρεια» στην οποία δεν δόθηκε η δέουσα σημασία στην Ελλάδα παρότι συζητήθηκε έντονα «έξω»..

Σε διπλωματικού επιπέδου συναντήσεις ενδεχομένως οι Τούρκοι να συνηθίζουν να καλούν και τις μυστικές υπηρεσίες, κάτι που ωστόσο μπορεί να έχει μεγάλη σημασία σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα και τα εκκρεμή ζητήματα που υπάρχουν, αναφέρεται σε ρεπορτάζ του In.gr (Βασίλης Κανελλόπουλος)

Και πώς θα μπορούσε να μη συζητηθεί έντονα η παρουσία του Φιντάν, αλλά και του υπουργού Αμυνας, πρώην επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Ακάρ όταν εντείνονται οι πιέσεις για την παράδοση των 8 τούρκων στρατιωτικών, ένα θέμα που η Αγκυρα έχει αναγάγει σε μείζον. Κι αυτό γιατί ο Ερντογάν έχει στηρίξει όλη την επιχειρηματολογία του για το πραξικόπημα στο γεγονός ότι αυτοί οι 8 πραξικοπηματίες ήθελαν να τον δολοφονήσουν.

«Προσφυγή» στην Ιντερπόλ

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση, στη Νέα Υόρκη, όπου για ακόμη μια φορά ο Ερντογάν έριξε στο τραπέζι την υπόθεση των «8» αποκαλύφθηκε ότι η Αγκυρα ζήτησε τη συνδρομή της Ιντερπόλ για να επιστρέψουν οι πραξικοπηματίες.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε την Τετάρτη να συμπεριληφθεί η υπόθεση των «8» που αυτομόλησαν στη χώρα μας στο «κόκκινο δελτίο» της Ιντερπόλ με σκοπό την έκδοσή τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η συγκεκριμένη παραγγελία δόθηκε προς τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.

Επίσης το Anadolu σημειώνει ότι το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί εναντίον των «8» είναι καταπέλτης , ενώ σημειώνεται ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί φέρονται να είχαν συστήσει ομάδα δολοφονίας του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Απαγωγές

Είναι προφανής, λοιπόν, ο στόχος της παρουσίας του αρχικατασκόπου της MIT στη συνάντηση. Συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι οι Τούρκοι θα κάνουν τα πάντα για να πάρουν πίσω τους στρατιωτικούς. Ακόμη και να χρησιμοποιήσουν την Ιντερπόλ για το σκοπό αυτό ή ακόμη χειρότερα, να σχεδιάσουν απαγωγή, όπως έχουν κάνει και σε άλλες χώρες.

Οι κατάσκοποι της MIT κάνουν τα πάντα για να μάθουν που βρίσκονται και να τους συλλάβουν. Ακόμη και η επίκληση των «κόκκινων σημάτων» της Ιντερπόλ είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα κόκκινα σήματα

Διπλωματικοί κύκλοι στην Ελλάδα τόνιζαν για το θέμα με τα «κόκκινα σήματα» πως όταν πέρυσι είχε συλληφθεί στην Ισπανία ένας Τούρκος συγγραφέας, κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας στην Ιντερπόλ, είχε προκληθεί μεγάλος θόρυβος στην ΕΕ, με αποτέλεσμα να καταγγελθεί η Τουρκία ότι κάνει υπερβολική χρήση των «κόκκινων σημάτων» της Ιντερπόλ για να διώξει αντιφρονούντες και γενικότερα όσους έχει βάλει στο στόχαστρο (στρατιωτικούς, δικαστικούς, δημοσίους υπαλλήλους, κ.α. που διέφυγαν από τη χώρα).

Τότε μάλιστα, η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος είχε καταγγείλει την τακτική της Αγκυρας, ενώ δεν ήταν λίγες εκείνες οι φωνές που ζητούσαν την απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ιντερπόλ.

Εκείνη την εποχή, μάλιστα, πολιτικοί σχεδόν όλων των γερμανικών κομμάτων έθεταν ζήτημα ακόμα και αποκλεισμού της Τουρκίας από την Ιντερπόλ μετά τη σύλληψη του τουρκογερμανού συγγραφέα Ακάνλι στην Ισπανία. Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ υπάρχουν υποψίες ότι η τουρκική ηγεσία χρησιμοποιεί την Ιντερπόλ για να φιμώσει επικριτές της. «Αν αποδειχθεί αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με τα υπόλοιπα μέλη της Ιντερπόλ», δήλωνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του τουρκογερμανού συγγραφέα Ιλίας Ουγιάρ δήλωνε στην εφημερίδα Neue Passauer Presse ότι ο πελάτης του έπεσε θύμα μιας «στημένης υπόθεσης». Ο ίδιος ο Ντογκάν Ακάνλι τόνισε χθες σε συνέντευξή του ότι δεν φανταζόταν πως το χέρι της τουρκικής ηγεσίας μπορούσε να φθάσει μέχρι την Ισπανία.

Μετά από τον θόρυβο που προκλήθηκε, υπεβλήθη σχετική ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (στο ψήφισμά της 2161 (2017), επισήμανε ότι το σύστημα κόκκινων σημάτων της Ιντερπόλ έχει χρησιμοποιηθεί κατά τρόπο καταχρηστικό από ορισμένες χώρες με στόχο τον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης ή τη δίωξη στελεχών της πολιτικής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό.

Είναι συνεπώς σημαντικό να υπάρξουν κατάλληλες διασφαλίσεις για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους νόμιμους ακτιβιστές έναντι τυχόν καταχρηστικής χρήσης των σημάτων της Ιντερπόλ. Τα κράτη μέλη της ΕΕ εφαρμόζουν διαφορετικούς κανόνες: ορισμένα κράτη μέλη αρνούνται να λάβουν μέτρα όταν λαμβάνουν ένα σήμα της Ιντερπόλ, ενώ άλλα πραγματοποιούν τη σύλληψη.

Ποιος είναι ο αρχικατάσκοπος Φιντάν

Το δεξί χέρι του Ταγίπ Ερντογάν, επικεφαλής της ΜΙΤ είχε παραιτηθεί από την ίδια θέση το 2005. Προχώρησε στην ενέργεια αυτή τότε διότι ήθελε να διεκδικήσει μία έδρα στο κοινοβούλιο στις εθνικές εκλογές. Η απόφαση του αρχιπράκτορα εξόργισε τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τότε όλοι αναρωτήθηκαν αν παραιτήθηκε από προσωπική φιλοδοξία ή μήπως ο ίδιος και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ενώθηκαν σε μία ανίερη συμμαχία κατά του «σουλτάνου» Ερντογάν.

Παρά τη δυσαρέσκεια αυτή Ερντογάν και Φιντάν ήταν και παραμένουν φίλοι. Το 2017 ο πρώτος παρείχε στήριξη στον αρχηγή της ΜΙΤ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσής του με τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ με τις μυστικές υπηρεσίες να υπάγονται πλέον στον πρόεδρο.

Ο Χακάν Φιντάν έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από πολλές τούρκικες εφημερίδες για πολλές «σκοτεινές» υποθέσεις όπως ότι έστελνε κρυφά όπλα και πολεμοφόδια στους Τζιχαντιστές, ενώ το όνομα του έχει διαπλεχτεί με πολλά σκάνδαλα όπως αυτό των Ιρανών κατασκόπων, αλλά και των «υπογείων» δραστηριοτήτων του γιου του Ερντογάν, του Μπιλάλ Ερντογάν. Ο ίδιος σίγουρα γνωρίζει πάρα πολλά για το παρασκήνιο και το Βαθύ Κράτος της Τουρκίας.