Με πρόσκληση για επίσκεψη στην Τουρκία έκλεισε η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Με ανοιχτή πρόσκληση για επίσκεψη στην Τουρκία έφυγε ο Αλέξης Τσίπρας από την –μίας ώρας- συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνομιλία των δύο αντρών έγινε σε βελτιωμένο κλίμα, ενώ στο τραπέζι τέθηκε όλο το φάσμα των θεμάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, όπως η κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό και η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόταση για δίκαιη και βιώσιμη λύση, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να ξαναρχίσουν από εκεί που είχαν μείνει στη Ελβετία. Παρότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός συμφώνησε δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις τουρκικές διεκδικήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Μάλιστα, τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και ο Ερντογάν συμφώνησαν να εντατικοποιηθούν οι επαφές για την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Όπως αναμενόταν, τη συνάντηση απασχόλησε και το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία για να υπάρξει μείωση των προσφυγικών ροών.

Στα θέματα που επίσης απασχόλησαν ήταν το αυτό της ασφάλειας, όπου και οι δύο τάχθηκαν υπέρ των μέτρων για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τα διμερή θέματα και ιδιαίτερα αυτά που έχουν να κάνουν με την οκονομία, ενώ «αναζωπυρώθηκε» το ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή γραμμή Σμύρνη – Θεσσαλονίκη.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ακόμα,την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης,  

Στη συνάντηση παρόντες ήταν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Πριν αρχίσει η συνάντηση, ο έλληνας πρωθυπουργός ανέβασε το παρακάτω tweet: