Τα πρόσωπα που φαίνεται να κλειδώνουν μέχρι στιγμής, ως υποψήφιοι της ΝΔ, στις περιφέρειες

Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιλεγούν για την μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών πρόσωπα εκτός ΝΔ, και με το βλέμμα κυρίως στις περιφέρειες, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.  έχει πάρει πάνω του την υπόθεση της επιλογής των υποψηφίων που θα έχουν το «γαλάζιο» χρίσμα.

Στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να βάψει με το χρώμα της ΝΔ τον εκλογικό χάρτη των περιφερειακών εκλογών του προσεχούς Μαΐου.

«Οι Περιφέρειες είναι κρίσιμος αναπτυξιακός βραχίονας για την υλοποίηση της πολιτικής μας», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας ότι η τοποθέτηση αυτή «δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα υποστηρίξουμε υποψηφίους επειδή προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία». Και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο «κάπου να επιλέξουμε πρόσωπα τα οποία είναι έξω από τη Νέα Δημοκρατία».

Στόχος της Πειραιώς είναι να «χτυπήσει» όλες τις Περιφέρειες και γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια να πειστούν να είναι υποψήφιοι ισχυρές προσωπικότητες, ώστε, βοηθούσης και της συγκυρίας, να εκλεγούν με τη «γαλάζια» στήριξη πολύ περισσότεροι από τους οκτώ επικεφαλής που είχαν εκλεγεί πριν από πέντε χρόνια.

Τα ονόματα σε έξι περιφέρειες

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν κλειδώσει οι υποψηφιότητες για τους επικεφαλής σε έξι περιφέρειες που είναι ήδη εκλεγμένοι. Είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία (που την προηγούμενη φορά είχε κατέβει ως «αντάρτης»), ο Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης στην Ηπειρο, ο Χρήστος Μέτιος στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ο Γιώργος Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο και, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, η Χριστιάνα Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίο.

Κλειδωμένη πρέπει να θεωρείται και η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια της συνάντησης που είχε εντός της εβδομάδας με τον αρχηγό της Ν.Δ. ήρε τις επιφυλάξεις που διατύπωνε παλιότερα για τον προερχόμενο από την εκλογική του περιφέρεια διεκδικητή της διαδοχής του νυν περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη.

Ισχυρό πρόσωπο αναζητούν στην Πειραιώς και για τη διαδοχή του Κώστα Μπακογιάννη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος είναι οριστικό ότι θα διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων. Βουλευτές της ευρύτερης περιοχής, όπως ο Σίμος Κεδίκογλου, που βολιδοσκοπήθηκαν δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Ψάχνουν νέα πρόσωπα

Νέα πρόσωπα αναζητούνται και για τις άλλες πέντε περιφέρειες όπου η Ν.Δ. είναι στην αντιπολίτευση, καθώς το 2014 κερδήθηκαν από τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. (τρεις) ή από το ΠΑΣΟΚ (δύο).

Στην Αττική έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για τον δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, αλλά τίποτε δεν είναι οριστικό. Οπως και στη Δυτική Μακεδονία όπου έπαιξε το όνομα του βουλευτή Κοζάνης Γιώργου Κασαπίδη.

Ιδιάζουσα περίπτωση είναι η Κρήτη, καθώς από το επιτελείο του αρχηγού της Ν.Δ. θα ήθελαν να στηρίξουν τον «πράσινο» νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος πολιορκείται και από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα κληθεί να επιλέξει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει.

Πολιορκία από την Κουμουνδούρου δέχεται και ο έτερος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ περιφερειάρχης, ο εκλεγμένος στη Δυτική Ελλάδα Απόστολος Κατσιφάρας, τον οποίο όμως δύσκολα θα στηρίξει η Ν.Δ. Τέλος, όλα είναι ανοιχτά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που χάθηκε οριακά το 2014 και θεωρείται ότι μπορεί να κερδηθεί εύκολα με υποψήφιο που θα έχει προσβάσεις σε περισσότερα του ενός νησιά.

Χωρίς χρίσματα στους Δήμους για να αποφευχθούν εμφύλιοι

Στις εκλογές για τον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης, δηλαδή τους δήμους, η απόφαση που έχει λάβει η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να μη δώσει χρίσματα.

«Αν πραγματικά πιστεύει κανείς στη χειραφέτηση των τοπικών κοινωνιών, τότε τα κόμματα σταδιακά θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις λογικές των χρισμάτων, της στήριξης, και να δώσουμε τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να εκφραστούν με τον τρόπο με τον οποίο αυτές πιστεύουν ότι είναι ο πιο κατάλληλος», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ενας επιπλέον λόγος για τον οποίο η Ν.Δ. δεν θέλει να δώσει χρίσματα είναι και το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που θα εφαρμοστεί σε αυτή την αναμέτρηση, εφόσον δεν προηγηθούν οι βουλευτικές εκλογές και δεν μπορέσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. να επαναφέρει το προηγούμενο σύστημα για να αποφευχθούν ο κατακερματισμός και η ακυβερνησία των δήμων.

Η απλή αναλογική, εξηγούν «γαλάζιοι» αξιωματούχοι, ευνοεί τα αντάρτικα ψηφοδέλτια, αλλά με δεδομένο ότι την επομένη των εκλογών θα απαιτηθούν συνεργασίες για να διοικηθούν οι δήμοι, η αξιωματική αντιπολίτευση θα καλέσει τους ψηφοφόρους να επιλέξουν εκείνους που θεωρούν ότι είναι πιο κοντά στο πρόγραμμα της Ν.Δ. Ο κανόνας αυτός θα ισχύσει και για τους μεγάλους δήμους στους οποίους θα γίνουν παρασκηνιακές προσπάθειες να υπάρξει μόνο ένα ψηφοδέλτιο με αναφορές στο κεντροδεξιό στρατόπεδο.

Ετσι, θα επιδιωχθεί να πειστεί να μην είναι υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων ο Γιώργος Πατούλης απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη προκειμένου να αποφευχθεί ένας εμφύλιος με τα «γαλάζια» στελέχη που θα πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια.

Προχωρημένες συζητήσεις για μία και μοναδική υποψηφιότητα έχουν γίνει και στη Θεσσαλονίκη, με επικρατέστερη μέχρι στιγμής υποψηφιότητα του επί 20ετία δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, ο οποίος εκλεγόταν παλιότερα στο Πανόραμα και την τελευταία οκταετία στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη.

με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα

Προτεινόμενα για εσάς