Βουλιάζει στις Πρέσπες ο ΣΥΡΙΖΑ - Το 71% διαφωνεί με τη Συμφωνία, το 42% ζητά πρόωρες

Εξαιρετικά δύσκολη φαίνεται η δημοσκοπική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η διαφορά του από τη Νέα Δημοκρατία ξεπερνά τις 11 μονάδες. Βαρόμετρο για την κρίση των πολιτών είναι η Συμφωνία των Πρεσπών και η τραγική διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης στις πυρκαγιές που προκάλεσε την εθνική τραγωδία με τους εκατό νεκρούς.

Η αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις υποσχέσεις για παροχές από το βήμα της ΔΕΘ, αντισταθμίζεται και στην ουσία ακυρώνεται από τις εξελίξεις στο σκοπιανό. Οι προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ, εν’ όψει δημοψηφίσματος, όπως ότι υπάρχει μόνο μία Μακεδονία, παρά τις διπλωματικού τύπου διορθώσεις, δείχνουν ένα θολό τοπίο σε σχέση με τι συμφωνήθηκε με τους σκοπιανούς.

Πανωλεθρία της κυβέρνησης για το σκοπιανό

Πάνω από 7 στους 10 Έλληνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron για λογαριασμό της εφημερίδας «Νέα Σαββατοκύριακο» δεν συμφωνούν με τη λύση που δόθηκε ενώ για πρώτη φορά είναι πλειοψηφία η γνώμη όσων λένε ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές πρόωρα.

Συγκεκριμένα, το 71% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι διαφωνεί με τη συμφωνία (72% τον Ιούνιο), ενώ μόλις το 21% των δηλώνει ότι την εγκρίνει. Επιπλέον, ακόμη και αν υπερψηφιστεί στο δημοψήφισμα της γειτονικής χώρας η συμφωνία των Πρεσπών, το 64% θεωρεί πως η χώρα μας δεν πρέπει να την εγκρίνει.

Κατακραυγή για τη συμφωνία και βουβή οργή

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, στο πλαίσιο της ανάλυσης των ευρημάτων της δημοσκόπησης, όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες στα Σκόπια, με την προκλητική συμπεριφορά της κυβέρνησης που έχει ξεχάσει τις υπέγραψε στις Πρέσπες, αποκάλυψε και την υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης.

Μιας κυβέρνησης η οποία ούτε καν αυτή δε μιλά πλέον για «Βόρεια Μακεδονία», άλλωστε το Severna έχει εξαφανιστεί ως δια μαγείας από την προεκλογική περίοδο σε όλη τη χώρα των Σκοπίων, και σε όλο τον κόσμο.

Πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι αν οι εκλογές γίνουν σύντομα η κυβέρνηση και ειδικά ο Καμμένος, θα πληρώσουν το τίμημα της κακής διαπραγμάτευσης και της προσπάθειας παραπλάνησης του λαού. Γι’ αυτό το «τρενάρουν» όσο μπορούν ώστε να μην είναι αυτό το διακύβευμα της κάλπης.

Όμως, υπάρχει μια βουβή οργή που καταγράφεται και που θα εκδηλωθεί στις εκλογές. Οι αναποφάσιστοι δεν είναι μόνον όσοι δεν πιστεύουν κανέναν. Αλλά είναι και όσοι δεν γνωρίζουν ακόμη την κατάληξη των πραγμάτων, τι σημαίνει η συμφωνία των Πρεσπών και ποια τετελεσμένα έχει δημιουργήσει.

Η «γνώση» των λεπτομερειών και των συνεπειών ενδεχομένως να αυξήσει τη συμμετοχή στις εκλογές αλλά δε θα είναι προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο μάλιστα…

Ρεύμα υπέρ των πρόωρων εκλογών

Ακόμη το ποσοστό υποστήριξης των πρόωρων εκλογών φτάνει το 42%  ενώ το 33% επιθυμεί να συνεχίσουμε με τη σημερινή κυβέρνηση και Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και 19% θα ήθελε οικουμενική κυβέρνηση με κάποιον άλλο επικεφαλής.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα «Νέα», η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 36,9% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 25,2% στην εκτίμηση ψήφο ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 8,1%, ΚΚΕ 6,7%, Χρυσή Αυγή 6, Ένωση Κεντρώων  με 3,2% Ποτάμι με  2,3 % και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,3%.