Σενάριο για - βολική - σκηνοθεσία της κόντρας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Σφοδρή ήταν η ενόχληση των ΑΝΕΛ για τα όσα είπε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχετικά  την συμφωνία των Πρεσπών, υποννοώντας σαφώς ότι η κυβέρνηση θα την περάσει από την Βουλή χωρίς την βοήθεια του κόμματος της συγκυβέρνησης. Η κόντρα οξύνθηκε από πινγκ-πονγκ δηλώσεων και ανταπαντήσεων

Ο υπουργός εξωτερικών είχε πει ότι η συμφωνία θα κυρωθεί «από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και μεμονωμένους βουλευτές», επιβεβαιώνοντας τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, αλλά και επισημοποιώντας ότι η κυβέρνηση ποντάρει πλέον στις ψήφους που μπορεί να βρει εκτός ΑΝΕΛ.

Οι δηλώσεις του κ. Κοτζιά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των ΑΝΕΛ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θ. Τοσουνίδης , ο οποίος πρόσφατα είχε δηλώσει πως εμπιστεύεται τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών», απάντησε ειρωνικά σχολιάζοντας: « Όσον αφορά τα θέματα της Βουλής κατανοούμε ότι δεν γνωρίζει τις διαδικασίες, διότι ουδέποτε υπήρξε εκλεγμένος βουλευτής απευθείας από τον λαό. Κρίμα»

«Σου δώσαμε την καρέκλα»

Ο κ. Τοσουνίδης κρατώντας ανοιχτό το μέτωπο με τον Υπουργό, σε συνέντευξή του στον ANT1 ανέφερε: «Με σεβασμό και προσοχή όλοι μας, όσοι μετέχουμε σε μία συγκυβέρνηση, θα πρέπει να φερόμαστε και να τοποθετούμαστε. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κοτζιάς δεν θα πρέπει να ξεχνάει ότι στην καρέκλα που κάθεται, την υπουργική, το οφείλει στους ΑΝΕΛ. Θα πρέπει λοιπόν, όταν προσεγγίζει προβλήματα, όταν θέλει να κάνει προβλέψεις στα όρια της μαντείας, να είναι πολύ προσεκτικός, άλλωστε είναι ένας πολιτικός που ποτέ δεν δοκιμάστηκε στον στίβο της πολιτικής ζητώντας τον σταυρό προτίμησης από τους Έλληνες ψηφοφόρους. Κανένας δεν μπορεί επειδή το επιθυμεί ο ίδιος να βγάλει τους ΑΝΕΛ εκτός παιχνιδιού.

Θα στηρίξουμε και θα συνεχίσουμε να παράγουμε έργο με αυτή την κυβέρνηση, μέχρι τη στιγμή που θα χτυπήσει την πόρτα του ελληνικού κοινοβουλίου μία συμφωνία».

Ο κ. Κοτζιάς απάντησε μέσω συνεργατών του, οι οποίοι επισήμαιναν ότι «την κυβερνητική συνεργασία υπονομεύουν αποκλειστικά και μόνο εκείνοι που απειλούν διαρκώς ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση και όχι όσοι λένε ότι αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το έργο της με τη λήξη της τετραετίας».

 Βολική

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι κάποιοι βλέπουν πίσω από τη σύγκρουση ακόμα και μια «σκηνοθετημένη αντιπαράθεση» ώστε η προσφυγή στις κάλπες να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους και για τους δύο εταίρους της συγκυβέρνησης.

Αυτό σημαίνει ότι και ο Πάνος Καμμένος θα έχει μείνει συνεπής με την πάγια θέση του εναντίον της χρήσης του όρου «Μακεδονία» και θα μπορεί να κατέβει στις εκλογές με τη σημαία της συνέπειας στα εθνικά θέματα, ο δε ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πληγεί από τον δεξιό εταίρο του στο θέμα των Σκοπίων, πράγμα που ακούγεται θετικά στο αριστερό ακροατήριο. Για «σκηνοθετημένη διαφωνία» έχει μιλήσει σε ανύποπτο χρόνο ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, υποστηρίζοντας ότι το έχει αποκαλύψει μέσα σε συνεδρίαση της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος.

Πάντως, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να μη σχεδιάζει εκλογές πριν από την άνοιξη και τις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου.

Σε περίπτωση όμως που η συμφωνία έρθει στη Βουλή αρχές του χρόνου, όπως το προσδιόρισε ο Νίκος Κοτζιάς, και είτε η συμφωνία περάσει με «μεμονωμένους βουλευτές» (χωρίς την ψήφο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που είναι βέβαιο ότι θα καταψηφίσουν και θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση), είτε αν δεν περάσει τελικά, ο δρόμος είναι ανοιχτός για τις κάλπες.

Η ΝΔ παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, γνωρίζει ότι το ενδεχόμενο να έρθουν οι πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2019 είναι ορθάνοιχτο, και ετοιμάζονται πυρετωδώς για να μην αιφνιδιαστούν με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζεύει κουκιά από τους ΑΝΕΛ

Ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει μεγάλες προσπάθειες να προσεγγίσει βουλευτές των ΑΝΕΛ που είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν «Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, με κίνδυνο να εξαϋλωθεί εντελώς το κόμμα του Πάνου και να διασπαστεί.

«Υποπτοι» για συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ φέρονται ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Κώστας Ζουράρις, πιθανόν και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Οι δύο πρώτοι δήλωσαν δημόσια ότι οι ΑΝΕΛ δεν πρέπει να ρίξουν την κυβέρνηση με αφορμή το Σκοπιανό ενώ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος πήγε ένα βήμα παραπέρα δηλώνοντας ότι όχι μόνο συμφωνεί με την συμφωνία για την «Βόρεια Μακεδονία» αλλά και ότι αισθάνεται και «παγωμένος» με τους ΑΝΕΛ.

Τον δρόμο της ανεξαρτητοποίησης δείχνει να παίρνει και ο βουλευτής Γιάννης Σαρρίδης, ο οποίος φέρεται να φλερτάρει με το «Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών και να επιθυμεί μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δημοσκοπήσεις αφήνουν έξω τους ΑΝΕΛ

Η φημολογία για μετακινήσεις βουλευτών και στελεχών των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άσχετες με τις δημοσκοπικές επιδόσεις των ΑΝΕΛ που οι τελευταίες έρευνες τους εμφανίζουν εκτός Βουλής στις επόμενες εκλογές. Η τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φώς της δημοσιότητας (Pulse για τον Σκάι) έδωσε στο κόμμα του Πάνου Καμμένου ποσοστό 1,5%, στα ίδια επίπεδα με το Ποτάμι, κάτω ακόμα και από το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη (2%). Ανάλογες επιδόσεις έχουν δώσει και οι δημοσκοπήσεις που έγιναν πριν από το καλοκαίρι.