Ο Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να πείσει σήμερα τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές για τις συντάξεις

Μετά τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει σήμερα την ευκαιρία να προσεγγίσει Ευρωπαίους σοσιαλιστές και δημοκράτες ώστε να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις τους στο θέμα των συντάξεων, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup του Νοεμβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει, σήμερα Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, -ως παρατηρητής- σε συνάντηση του δικτύου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, οι οποίοι ανήκουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES Ecofin ministerial network).

Η συνάντηση μάλιστα θα διεξαχθεί στο Βερολίνο και, στο πλαίσιο αυτό, θα έχει πιθανότατα την ευκαιρία να συναντήσει και τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας,Όλαφ Σολτσς, ο οποίος για πρώτη φορά μετέχει στην σύνοδο των σοσιαλιστών υπουργών Οικονομικών –καθώς μέχρι πέρυσι υπουργός στη Γερμανία ήταν ο χριστιανοδημοκράτης Βόλφγκανκ Σόιμπλε.

[Στο πρόγραμμα του υπουργού προστίθεται και το Λονδίνο, καθότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνάντηση του Βερολίνου, θα μεταβεί στην βρετανική πρωτεύουσα, όπου θα παραστεί στο 13ο Ετήσιο Ελληνικό Roadshow, το οποίο διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών (19-20.9.18). Την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου και ώρα 12.30 ο υπουργός θα μιλήσει σε κοινό επενδυτών. Επίσης, θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων.]

 

Σιγή ιχθύος από Τσακαλώτο-Χουλιαράκη

Παρότι πυκνώνουν οι δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης για ακύρωση του μέτρου των συντάξεων (εχθές μόνον την προανήγγειλαν ουσιαστικά οι κ.κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος και Πάνος Καμμένος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η υπουργός Εργασίας κυρία Έφη Αχτσιόγλου), οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης αποφεύγουν τις πολιτικές κορώνες καθώς ο κίνδυνος «ατυχήματος» είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Ειδικά για τη Γερμανία και τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, η συζήτηση για το θέμα χαλάρωσης των δεσμεύσεων της Ελλάδας έχει ορίζοντα μετά τις 14 Οκτωβρίου που διεξάγονται οι τοπικές εκλογές στην Βαυαρία. Τον κίνδυνο πρόκλησης διεθνών αντιδράσεων άλλωστε, εννοούσε και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν έλεγε «και ο κολιός τον Αύγουστο».

To προσχέδιο των Βρυξελλών

Από ό,τι φάνηκε επίσης από τις δηλώσεις Αχτσιόγλου στον ΑΝΤ1, ο «κρίσιμος χρόνος» για την ανακοίνωση των αποφάσεων για τις συντάξεις είναι η 15η Οκτωβρίου, όταν η κυβέρνηση θα αποστείλει το προσχέδιο Προϋπολογισμού για έγκριση στις Βρυξέλλες.

Το προσχέδιο προς τις Βρυξέλλες θα συμπεριλάβει την εκδοχή της μη εφαρμογής της περικοπής και της ανάλογης προσαρμογής των στόχων του προϋπολογισμού. Η σχετική διαδικασία θα υποστηριχθεί από ειδική μελέτη του Γενικού Λογιστηρίου Κράτους. Εκτιμάται μάλιστα ότι παρά τα όσα λέγονται, γράφονται και «διαψεύδονται” τελευταία, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν σιωπηρά αποδεχθεί τη «λογική” των επιχειρημάτων του ΥΠΟΙΚ (άλλωστε εξ αρχής (2017) είχαν αυτή την θέση), ενώ το ΔΝΤ έχει επίσης σιωπηρά αποδεχθεί τον μη διαρθρωτικό χαρακτήρα του μέτρου.

Διαφαίνεται πάντως από το Προσχέδιο που θα κατατεθεί 1η Οκτωβρίου στην Βουλή, ότι οι συντάξεις το 2019 θα «κόβονται» κανονικά.

Συναίνεση των αγορών

Πέραν από την πολιτική συναίνεση πάντως των σοσιαλιστών υπουργών του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών καλείται να επιδιώξει και την συναίνεση των αγορών, για να προλάβει πιθανές αντιδράσεις εκ μέρους του ΔΝΤ, σε περίπτωση αθέτησης δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.

Επίσκεψη στο Λονδίνο

Για τον σκοπό αυτό, την Τετάρτη επίσης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί και στο Λονδίνο, όπου θα παραστεί στο 13ο ετήσιο ελληνικό Roadshow το οποίο διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ την Πέμπτη θα μιλήσει και σε ακροατήριο επενδυτών, ενώ θα έχει και συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών οίκων.

Οι αγορές της Ασίας

Αμέσως μετά σειρά έχουν οι μεγάλες αγορές της Ασίας. Για τις 7 και 8 Οκτωβρίου ο επενδυτικός οίκος Rothschild -που λειτουργεί ως σύμβουλος της κυβέρνησης- έχει προετοιμάσει παρουσιάσεις σε επενδυτές και νέο ταξίδι του κυρίου Τσακαλώτου στη μακρινή Ανατολή, για  να ενημερωθούν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την πρώτη μεταμνημονιακή έκδοση ομολόγου που θα επιχειρήσει το ελληνικό δημόσιο. Με τις εκδόσεις αυτές θέλει να αντλήσει κεφάλαια για να καλύψει λήξεις ομολόγων ύψους 11 δισ. ευρώ που έχει η χώρα το 2019 και 11,9 δισ. ευρώ στη διετία 2020-2021.

Οι εκδόσεις αυτές θα κρίνουν αν το «μαξιλαράκι» (cash buffer) των 24,1 δισ. ευρώ, θα φανεί ικανό να επιτρέψει εκδόσεις ομολόγων με λογικά επιτόκια.

Προς το παρόν πάντως κινούνται στο 4% ή και υψηλότερα για το 10ετές ομόλογο αναφοράς, καθώς η τάση αποκλιμάκωσης των τελευταίων ημερών (από 4,6% τις προηγούμενες) ανακόπηκε απότομα μετά τις «διαρροές» (που διαψεύστηκαν την Παρασκευή) στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων περί ακύρωσης του μέτρου των συντάξεων.

Από το newsroom του economico.gr και του Politis Online