Οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες της ΝΔ και το πρόσωπο που "θα πάρει το Δήμο της Αθήνας"

Τις επιλογές των προσώπων που θα μπορέσουν να διεκδικήσουν όλες τις Περιφέρειες της χώρας στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με στόχο «να μην μείνει καμία στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ», λένε στην Πειραιώς. Με βάση αυτή τη στρατηγική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ανοιχτός και σε υποψηφιότητες ευρύτερες της πολιτικής επιρροής της ΝΔ.

«Η αυτοδιοίκηση ως κρίσιμος βραχίονας»

Μιλώντας από τη βήμα της ΔΕΘ, σημείωσε ότι «το γεγονός ότι η αυτοδιοίκηση είναι κρίσιμος βραχίονας για την υλοποίηση του προγράμματός μας, δεν σημαίνει ότι δεν θα στηρίξουμε υποψήφιους και συνδυασμούς πέρα από τη ΝΔ». Και πρόσθεσε ότι στον α’ βαθμό αυτοδιοίκησης «θέλουμε να δώσουμε την δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να επιλέξουν και να εκφραστούν οι ίδιες στις κάλπες για το ποιος θα είναι ο κατάλληλος για να τις εκπροσωπήσει».

Μπορεί ο πρόεδρος της ΝΔ να μην αποκάλυψε συγκεκριμένα ονόματα όμως φαίνεται πως ορισμένες υποψηφιότητες έχουν κλειδώσει τόσο για ορισμένες Περιφέρειες όσο και μεγάλους δήμους.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Βήματος», ο Νικήτας Κακλαμάνης ως επικεφαλής της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, χαρτογράφησε τα πρόσωπα και τα πιθανά σχήματα συνεργασίας σε όλη τη χώρα. Οι τελικές αποφάσεις όμως θα ληφθούν από τον πρόεδρο της ΝΔ όταν ολοκληρώσει την εικόνα για το εκλογικό προφίλ που θα θελήσει να αναδείξει για το κόμμα του.

«Καμία Περιφέρεια στον ΣΥΡΙΖΑ»

Η εντολή που έχει δώσει ο πρόεδρος της ΝΔ στους συνεργάτες του είναι μία: Να επιλεγούν πρόσωπα τα οποία θα κερδίσουν τις εκλογές ώστε καμία Περιφέρεια να μην περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείονται ακόμη και «τολμηρές επιλογές», όπως μεταδίδουν στελέχη της Πειραιώς.

Στο επίπεδο των μεγάλων Δήμων η κάθοδος του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων θα πρέπει να θεωρείται οριστική, επέφερε ωστόσο ανακατατάξεις στους σχεδιασμούς για την Περιφέρεια Αττικής. Ο Γιώργος Πατούλης, το όνομα του οποίου ακούστηκε για υποψήφιος περιφερειάρχης, επιμένει στην υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων ενώ ο Ανδρέας Παχατουρίδης είναι επίσης ένας από τους πιθανούς υποψηφίους που εξετάστηκαν από την Πειραιώς αλλά αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Μια Περιφέρεια η οποία επίσης δυσκολεύει το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη είναι αυτή της Πελοποννήσου. Η ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες,  δεν θα στηρίξει εκ νέου τον Πέτρο Τατούλη, ο οποίος είχε κατέλθει το 2014 ως ανεξάρτητος. Στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα ονόματα, όπως του Ανδρέα Λυκουρέτζου, της Φεβρωνίας Πατριανάκου, του πρώην νομάρχη Κορινθίας Νίκου Ταγαρά, κ.ά.

Οι σκέψεις για τις άλλες Περιφέρειες

Προβληματισμός υπάρχει και για άλλες Περιφέρειες. Στη Στερεά Ελλάδα, έπειτα από το κενό που αφήνει ο κ. Μπακογιάννης.  Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ο «μητσοτακικός» Χρήστος Μέτιος, ο οποίος ανέλαβε μετά τον θάνατο του Γιώργου Παυλίδη, φαίνεται ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει με επιτυχία την Περιφέρεια, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι Δημήτρης Πέτροβιτς και Θεόδωρος Μαρκόπουλος. Στο Βόρειο Αιγαίο, η υποψηφιότητα της νυν Περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου βρίσκεται σε εκκρεμότητα καθώς αναζητούνται και άλλες λύσεις. Συζητείται ακόμα και το ενδεχόμενο να στηριχθεί από κοινού με το Κίνημα Αλλαγής ο Σταμάτης Μαλέλης.

Στην Κρήτη υπάρχει μια θολή κατάσταση, καθώς η Πειραιώς εξέταζε το ενδεχόμενο να στηρίξει τον σημερινό Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος προέρχεται από το ΠαΣοΚ και, όπως διεφάνη από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογη είναι η κατάσταση στη Δυτική Ελλάδα, όπου το 2014 ο Ανδρέας Κατσανιώτης έχασε για λίγες ψήφους την Περιφέρεια. Ο βουλευτής πάντως έχει δηλώσει πρόσφατα «είμαι βουλευτής Αχαϊας» θέλοντας να παραμείνει στα έδρανα της Βουλής διεκδικώντας ξανά την εκλογή του.

Το ενδεχόμενο στήριξης και από τη ΝΔ της υποψηφιότητας του Απόστολου Κατσιφάρα ακυρώνεται εξαιτίας της αντίδρασης του ΚΙΝΑΛ, το οποίο καταλογίζει στο στέλεχός του συνεχιζόμενο φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδιαφέρον της Πειραιώς στρέφεται πλέον προς στελέχη με κοινοβουλευτική θητεία.

Σε άλλες Περιφέρειες, η εικόνα είναι πιο καθαρή. Στην Κεντρική Μακεδονία θα κατέλθει ο Απόστολος Τζιτζικώστας, στη Θεσσαλία ο Κώστας Αγοραστός, στην Ηπειρο ο Αλέκος Καχριμάνης – μάλιστα πριν από λίγες ημέρες διαγράφηκαν από τη ΝΔ 10 στελέχη της στην Ηπειρο επειδή αποφάσισαν να στηρίξουν την υποψηφιότητα του επικοινωνιολόγου Σπύρου Ριζόπουλου. Στο Νότιο Αιγαίο θα είναι ξανά υποψήφιος ο Γιώργος Χατζημάρκος.

Στη Δυτική Μακεδονία αναζητείται υποψήφιος απέναντι από τον Θεόδωρο Καρυπίδη, ο οποίος εξελέγη το 2014 με τη στήριξη των ΑΝΕΛ, κατά προτίμηση από την Κοζάνη, οπότε συζητήθηκε το όνομα του Γιώργου Κασαπίδη, αν και δεν είναι βέβαιο ότι ο νυν βουλευτής της ΝΔ θέλει να εγκαταλείψει την κεντρική πολιτική σκηνή. Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχουν συζητηθεί διάφορα ονόματα, μεταξύ των οποίων του πρώην δημάρχου Γιάννη Τρεπεκλή.

economico.gr

Προτεινόμενα για εσάς