Αυτοδυναμία ή κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές - Οι απαντήσεις Μητσοτάκη για συντάξεις, ΕΝΦΙΑ, σκοπιανό

Μετά τη χθεσινή του ομιλία στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, όπου παρουσίασε τους βασικούς άξονες και στόχους του κυβερνητικού σχεδίου του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε σήμερα την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη που διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες απάντησε σε 47 ερωτήσεις, εκφράζοντας τις βασικές θέσεις και προτάσεις της ΝΔ για την οικονομική πολιτική, το Δημόσιο Τομέα, τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, τα εργασιακά, την ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική, τις εκλογές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ δεν πρόκειται να δεχθεί τη Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, την εκχώρηση των οποίων θεωρεί ως το βασικότερο πρόβλημα. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση και τον κ Κοτζιά ότι ασκούν μυστική διπλωματία και προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τετελεσμένα στην εξωτερική πολιτική.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων και επανέλαβε τη θέση της ΝΔ ότι για την εξασφάλιση των επικουρικών συντάξεων είναι αναγκαίο να μετατραπεί το αναδιανεμητικό σύστημα σε κεφαλαιοποιητικό.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σε κάθε περίπτωση θα σχηματιστεί κυβέρνηση από τις επικείμενες εκλογές και απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να λάβε μέρος σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους βασικούς τομείς του κυβερνητικού έργου

Ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις  της κυβέρνησης της ΝΔ;

Σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων, επισήμανε. Οι δημόσιες επενδύσεις, θα πρέπει να ακολουθούν μια φυσική προτεραιοποίηση. Θα εξετάσουμε ποια είναι τα σημαντικά μέτρα που πρέπει να προτεραιοποιήσουμε. Θα δούμε σε επίπεδο συγκεκριμένων πολιτικών, ποιες είναι οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.

Ποιο είναι το σχέδιο της ΝΔ για τα δημόσια έργα;

Έχουμε σχέδιο και θα υπάρχει αυστηρή προτεραιοποίηση σε θέματα μεγάλης σημασίας. Έχουμε ακόμα λίγα αλλά σημαντικά κενά για το δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων. Όπως η Πύργου – Πάτρας. Είναι γνωστό τι έγινε εκεί, η κατάτμηση του έργου και η ανάθεση σε προτιμητέους εργολάβους. Η μεγάλη μας έλλειψη σήμερα αφορά την πατρίδα μου την Κρήτη. Αποτελεί δέσμευσή μου ο ΒΟΑΚ να ολοκληρωθεί και είμαστε σε συζητήσεις με την ΕΕ για τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία. Θα σπάσουμε την απομόνωση των δυο περιφερειακών ενοτήτων εδώ στην Μακεδονία. Αναφέρομαι στην Πέλλα και στην Δράμα. Οι αυτοκινητόδρομοι δρομολογήθηκαν από την ΝΔ, από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και ξεμπλοκαρτίστηκαν από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Ολοκληρώθηκε από αυτή την κυβέρνηση με καθυστέρηση και 500 εκατομμύρια παραπάνω από όσα θα χρειάζονταν αν δεν είχε μεσολαβήσει το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015.

Τι μπορεί να αλλάξει για τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα των Ελλήνων αγροτών σε σχέση με τους Ευρωπαίους, στον τομέα της Γεωργίας; Ο φόρος στο κρασί θα καταργηθεί;

Ο φόρος στο κρασί θα καταργηθεί. Δεν έφερε τίποτα στα δημόσια ταμεία, ενθάρρυνε την “μαύρη” παραγωγή χύμα κρασιού και θα καταργηθεί. Η ανταγωνιστικότητα περνά μέσα από την άθροιση δυνάμεων.

Πώς θα στηρίξετε τον σημαντικό τομέα της κτηνοτροφίας που είναι ελλειμματικός;

Ο κλάδος της κτηνοτροφίας αφανίζεται. Χάνουμε ζωικό κεφάλαιο. Κι αυτοί οι περήφανοι άνθρωποι αυτή τη στιγμή αισθάνονται ότι δεν έχουν κανένα απολύτως μέλλον. Συνάντησα κτηνοτρόφους. Δεν μου ζήτησαν παρεμβάσεις. Κάνε κάτι για το γάλα, για τις τιμές του γάλατος. Που αγοράζεται σε πολύ χαμηλές τιμές. Κάποιοι πουλούν προϊόντα και τα βαφτίζουν ελληνικά. Θα τους βρούμε. Ξέρουμε ποιοι είναι. Είναι καθαρά ένα ζήτημα πολιτικής βούλησης όλο αυτό. Εγώ το αντιλαμβάνομαι ως χρέος τιμής. Ήδη έχουμε πρόβλημα με τα χωριά που ερημώνουν. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη προστασίας της φέτας.

Πώς θα λύσετε το πρόβλημα της ανεπαρκούς φαρμακευτικής δαπάνης;

Απ: Βεβαίως το σύστημα του clawback μπορεί να μεταρρυθμιστεί. Χαιρόμαστε που υπάρχει μια υγιής φαρμακευτική βιομηχανία. Θα πρέπει αν αναλυθεί σε μεγάλη λεπτομέρεια. Στους επόμενους δύο μήνες θα μιλήσουμε αναλυτικά για την υγεία, τα νοσοκομεία, τη νέα φιλοσοφία για τα κέντρα που θα υποδέχονται τα επείγοντα περιστατικά, αλλά και την δημόσια υγεία.

Για την κατάσταση στη ΔΕΗ

Η κατάσταση για την ΔΕΗ είναι κρίσιμη. Η ΔΕΗ θα πρέπει να αναζητήσει και στρατηγικό επενδυτή που θα την βοηθήσει με πρόσθετα κεφάλαια και τεχνοκρατικό management που είναι σήμερα απολύτως απαραίτητα. Είναι επιβεβλημένο να διασυνδεθεί η Κρήτη με το κυρίως σύστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Για τον κατώτατο μισθό και την εργατική νομοθεσία

Ως προς τον κατώτατο μισθό, είπα και χθες ότι είμαστε υπέρ των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπάρχει δυνατότητα αύξησης του κατώτατου μισθού. Θίξατε το ζήτημα της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. Δεν έχω πρόβλημα με τις κλαδικές. Θέλω δικλείδα ασφαλείας ώστε αν μια επιχείρηση, με την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και της εργοδοσίας, κρίνει ότι θα πρέπει αν αποκλίνουν από μία κλαδική συμφωνία, η επιχείρηση να μπορεί να το κάνει.

Έχω μιλήσει για την ανάγκη εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας. Ο διαχωρισμός των κακών εργοδοτών και των καλών εργαζομένων είναι ξεπερασμένος.

Θεριεύει η ακροδεξιά;

Ακροδεξιοί δεν υπάρχουν στη ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας συγκυβερνά με τον κ. Καμμένο. Σας έδωσα πριν συγκεκριμένο παράδειγμα υπουργού της σημερινής κυβέρνησης που συμπεριφέρεται με τρόπο φασιστικό. Ας προσέχουν πώς μιλούν για την κεντροδεξιά παράταξη που επανέφερε την Δημοκρατία στη χώρα. Η απειλή δεν είναι μόνο ακροδεξιά. Είναι ο λαϊκισμός και ο αυταρχισμός.

Είπα ξεκάθαρα ότι πρέπει να διακινηθεί η διαδικασία του άρθου 7 για την Ουγγαρία, φωτογραφίζοντας και τον κ. Όρμπαν που είναι στο ΕΛΚ αλλά η συμπεριφορά του δεν συμβαδίζει με της αξίες του ΕΛΚ. Τα σύνορα είναι ζήτημα υπαρξιακό για την Ευρώπη.

Ο μόνος που δεν μιλά για σύνορα είναι ο κ. Τσίπρας

Ο πρόεδρος της ΝΔ ρωτήθηκε αν υιοθετεί τις καταγγελίες για αδιαφάνεια από τις ΜΚΟ.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας ότι αυτό που συμβαίνει στην Μόρια είναι απαράδεκτο, είπε. Είναι ντροπή. Απαξίωση της ανθρώπινης ζωής από μία δήθεν αριστερή κυβέρνηση, η οποία κόπτεται για την ανθρώπινη υπόσταση. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την σημερινή κυβέρνηση. Κάποιοι που φωνάζανε όταν χαλούσε ένα air condition στην Αμυγδαλέζα, κλείνουν τα μάτια σε αυτήν την ντροπιαστική εικόνα. Η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου έχει δώσει διορία 30 μέρες.

Η συζήτηση για ασφαλή σύνορα γίνεται παντού σήμερα και δεν είναι δεξιά. Την ακούω από τον κ. Μακρόν και άλλους που κινούνται στο αριστερό πλαίσιο της πολιτικής. Ο μόνος που δεν μιλά για σύνορα είναι ο κ. Τσίπρας.

Θα αλλάξει ο νόμος Παρασκευόπουλου;

Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ευημερίας και Δημοκρατίας. Περισσότερο ανασφαλείς αισθάνονται οι πολίτες στις φτωχότερες συνοικίες. Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι ακροδεξιά ατζέντα ότι διαμαρτυρόμαστε για το μοναδικό φαινόμενο ένας καταδικασμένος 11 φορές ισόβια για 11 δολοφονίες να τυγχάνει εύνοιας από την Δικαιοσύνη. Έβλεπα τα στοιχεία για τις μικροληστείες. Έχουν εκτιναχθεί. Αισθάνονται ανασφαλείς οι πολίτες. Η πρώτη προτεραιότητα κάθε κράτους είναι να προστατεύει την ζωή και την περιουσία των πολιτών. Για τον νόμο Παρασκευόπουλου τα είπαμε πολλές φορές. Έκανε τις φυλακές περιστρεφόμενη πόρτα. Σε λίγο θα ζητούν ειδική άδεια για να ξαναμπούν στις φυλακές. Αυτό με τον νόμο Παρασκευόπουλου είναι πρωτοφανές.

Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις κάθε φορά που βγαίνει ο Κουφοντίνας και τι θα κάνει στο μέλλον, καθώς υπάρχει και προσωπικό ενδιαφέρον, απάντησε:

Ο συγκεκριμένος έχει και μια άλλη διάσταση. Είναι 11 φορές καταδικασμένος για δολοφονίες. Δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη και είναι ο de facto καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών. Τι θέλετε να κάνω; Να κάθομαι να τον κοιτάω; Το καθεστώς των αδειών για καταδικασμένους για ισόβια θα αλλάξει.

Θα δοθούν χρίσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Παρά τα προβλήματα, επιμένω πάντα στην απευθείας εκλογή από τον λαό. Για μας ζήτημα αλλαγής ως προς τον σταυρό στις ευρωεκλογές δεν υφίσταται.

Είναι πιθανό οι δημοτικές να συμπέσουν με τις εθνικές. Στις περιφερειακές εκλογές η ΝΔ θα στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα και συνδυασμούς γιατί στον δικό μας κόσμο οι περιφέρειες είναι κρίσιμος βραχίονας. Όχι απαραίτητα υποψηφίους που προέρχονται μέσα από τη ΝΔ.

Δεν βλέπω να υπάρχει η ίδια ανάγκη στις εκλογές πρώτου βαθμού. Τα κόμματα θα πρέπει να απομακρύνονται από τις λογικές των χρισμάτων και να ορίζουν οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες τι επιθυμούν. Σχετικά σύντομα θα ανακοινώσουμε τις προθέσεις μας για τις εκλογές δεύτερου βαθμού.

Τι θα γίνει με όσους χρωστούν κάτω από 3.000 ευρώ;

Θα πρέπει να διαγράψουμε παλιές ανείσπρακτες οφειλές για να εστιαστεί η φορολογική διοίκηση στο τώρα. Υπάρχει και απόφαση του ΣτΕ που ορίζει 5ετές όριο παραγραφής, άρα πρέπει να εστιάσουμε στις πρόσφατες οφειλές. Θα προτάξουμε όσους χρωστούν κάτω από 3.000 γιατί είναι οι περισσότεροι. Είναι 4/5. Άνθρωποι που θέλουν να εξοφλήσουν την οφειλή τους αλλά δεν μπορούν. Μια τολμηρή ρύθμιση που θα θέτει ένα ελάχιστο όριο 20 ευρώ, θα δώσει την δυνατότητα να ρυθμίσει τις παλιές οφειλές αλλά και να είναι εντάξει στις τρέχουσες οφειλές.

Το ιδιωτικό χρέος είναι το μεγάλο πρόβλημα. Από 80 δισ. έχει ξεπεράσει τα 130 κι αυτό την τελευταία τριετία. Η αύξηση όμως του ιδιωτικού χρέους, οφείλεται στην πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.

Ποια θα είναι η πολιτική για τον Δημόσιο Τομέα; 

Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, ξεκαθάρισε, εξηγώντας όμως ότι προκρίνει ένα πιο αυστηρό πλαίσιο προσλήψεων.

Αυτό δεν σημαίνει πως θα κάνουμε μία πρόσληψη για κάθε απόλυση. Έχω θέσει πλαίσιο προσλήψεων ανά συνταξιοδοτήσεις. Τα σχέδιά μου είναι πολύ πιο φιλόδοξα. Κι επειδή το έχω διαχειριστεί, έχω άποψη για το πώς η δημόσια Διοίκηση μπορεί να λειτουργεί καλύτερα. Όταν πήγα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εμπιστεύτηκα δημοσίους υπαλλήλους για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Πολλούς θα τους ζήλευαν στον ιδιωτικό τομέα. Είναι καταρτισμένοι, πατριώτες και περήφανοι για την δουλειά τους.

Τι θα γίνει με τους συμβασιούχους;

Έδωσα μια συγκεκριμένη απάντηση. Όταν ένας νέος υπογράφει μια σύμβαση ορισμένου χρόνου, υπογράφει σύμβαση ορισμένου χρόνου. Όταν λήγει η σύμβαση δεν απολύεται. Λήγει η σύμβαση.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι τακτικοί και καλύπτουν κάθε χρόνο πάγιες κυβερνητικές ανάγκες. Εκεί που έχουμε ανάγκες θα υπάρξει προτεραιότητα. Ναι στον εξορθολογισμό του συστήματος. Όταν μιλάμε για εποχικούς υπαλλήλους στην δασική υπηρεσία, δεν χρειάζεται να τους προσλαμβάνει το κράτος όλο το χρόνο. Είναι δυνατόν οι προσλήψεις να γίνονται Ιούλιο; Προφανώς και το κράτος πρέπει να έχει πρόνοια και πρόσληψη.

Τι εγγυάται στους νέους;

Το πρώτο είναι ότι πρέπει να ψηφίσουν. Ελπίζω να ψηφίσουν οι περισσότεροι τη ΝΔ αλλά πρέπει να ψηφίσουν. Η ιστορία αφορά αυτούς. Αυτοί είναι το μέλλον της χώρας. Η βασική μου προτεραιότητα είναι η παιδεία και οι δουλειές. Παιδεία για να δώσω ευκαιρίες ειδικά στους μη προνομιούχους. Παντού γύρω μου βλέπω καταπληκτικά νέα παιδιά, που διακρίνονται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα και drones, στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας. Παιδιά που πονάνε αυτό που κάνουν. Δεν ξέρω πόσους θα μπορέσω να πείσω ότι είμαστε διαφορετικοί. Δεν είναι εύκολο. Θα είμαι ικανοποιημένος αν κάποιοι που δεν μας ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, να μας ψηφίσουν στις μεθεπόμενες εκλογές.

Έχω κι εγώ τρία παιδιά, μιλώ με τα ίδια, τους φίλους τους.Κινούνται σε δύο κόσμους, τον πραγματικό και τον ψηφιακό. Επιχείρησα και χθες να παρουσιάσω τον κόσμο που αλλάζει.

Ο μεγάλος κίνδυνος της Ελλάδας είναι να βρεθεί στην πλευρά των ηττημένων σε αυτές τις αλλαγές.

Για το σκοπιανό και την εξωτερική πολιτική

Οι Σκοπιανοί πέτυχαν να κατοχυρώσουν γλώσσα και ταυτότητα

Να επαναλάβω ότι καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε δεχθεί την εκχώρηση γλώσσας και ταυτότητας. Συνθέτουν τον πυρήνα ενός εν δυνάμει αλυτρωτισμού. Τα τηλεγραφήματα που είδαν το φως της Δημοσιότητας, καταδεικνύουν τι; Ότι η μόνιμη διεκδίκηση ήταν να πετύχουν κατοχύρωση γλώσσας και εθνότητας. Και το πέτυχαν.

Σε άλλη σχετική ερώτηση εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει κανείς Έλληνας που να ήθελε το όνομα Μακεδονία στην ονομασία. Θέλω να είμαι ρεαλιστής όμως. Παρόλο που δε μου αρέσει καθόλου, το βασικό πρόβλημα είναι στην γλώσσα και την εθνότητα. Την επόμενη μέρα, η μεγάλη μάχη θα πρέπει αν δοθεί εκεί. Το όνομα θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα. Από τη στιγμή που έχουμε αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας, είναι θέμα χρόνου αυτή η χώρα να αποκαλείται Μακεδονία. Εκεί είναι το πρόβλημα για τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων.

Για τη στάση των εταίρων

Σε ερώτηση για το αν οι προσπάθειες των εταίρων προσβάλλουν τον ελληνικό λαό που έχει αντίθετη άποψη, απάντησε:

Καταλαβαίνω γιατί οι σύμμαχοί μας νοιάζονται να έχει θετική κατάληξη το δημοψήφισμα και να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Με ενοχλεί όμως ότι δεν υπάρχει η κατανόηση γιατί αυτό το ζήτημα είναι συναισθηματικά τόσο σημαντικό για όλη την Ελλάδα. Το βασικό πρόβλημα είναι η εκχώρηση μακεδονικής γλώσσας και εθνότητα. Εάν παραλάβουμε μια διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει από την αρχή, θα ξεκινήσουμε από την μακεδονική γλώσσα και εθνότητα.

Η κυβέρνηση ασκεί μυστική διπλωματία στο ζήτημα της Αλβανίας

Για τις σχέσεις με την Αλβανία, να θυμηθώ ότι ο κ. Κοτζιάς θέλει να λύσει τα προβλήματα με την Αλβανία πριν πάει διακοπές. Ελπίζω να τον στείλουμε μόνιμα διακοπές σε πολύ λίγο. Ας λύσουμε τις τρέχουσες εκκρεμότητες. Τι γίνεται στην Κύπρο, τι γίνεται στην Τουρκία. Φοβάμαι ότι και στο ζήτημα της Αλβανίας υπάρχει μυστική διπλωματίας. Ας μην τολμήσουν να μας φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων και σε αυτόν τον τομέα.

Η “δεξιά παρένθεση”, η εκλογή ΠτΔ, η κεντροαριστερά και η συνταγματική αναθεώρηση

Έχω πολύ καλή συνεργασία με τον Προκόπη Παυλόπουλο

Δεν έχετε ψηφίσει τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Έχετε εξηγήσει και γιατί. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι και ο πρωθυπουργός είπε ότι ο κ. Παυλόπουλος είναι ένας εξαιρετικός πρόεδρος. Με δεδομένο ότι η απλή αναλογική θα φέρει αστάθεια. Εσείς θα στηρίξετε τον Προκόπη Παυλόπουλο;

Μπορώ να σας πω δύο πράγματα. Έχω πολύ καλή θεσμική συνεργασία με τον κ. Παυλόπουλο. Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρχει πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή και δεν θα έχουν κάποιοι την δυνατότητα να πάνε την χώρα σε εκλογές όπως έκαναν το 2015.

Μάλιστα, σε άλλη ερώτηση για το αν φοβάται το σενάριο της δεξιάς παρένθεσης απάντησε:

Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα υπάρχει προεδρική πλειοψηφία στην επόμενη βουλή. Αλλά είμαι βέβαιος ότι θα έχει ήδη αλλάξει ο νόμος.

“ΝΑΙ” σε κοινοβουλευτικές συνεργασίες, “ΟΧΙ” σε μεγάλο συνασπισμό με ΣΥΡΙΖΑ

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να συμμετάσχει μετεκλογικά σε έναν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό που θα περιλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ και αν το ΚΙΝΑΛ δεν συμπράξει, πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει κοινοβουλευτικές συνεργασίες και συγκλίσεις, στη λογική των συναινέσεων με άλλα κόμματα, ακόμη κι αν λάβει αυτοδυναμία. Απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο συγκρότησης μεγάλου συνασπισμού με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα θα αποφύγει την ακυβερνησία, αποτέλεσμα της διενέργειας εκλογών με απλή αναλογική,διευκρινίζοντας ότι με τον ένα ή άλλο τρόπο θα υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θα βάλει στην κυβέρνηση στελέχη από την κεντροαριστερά;

Σε ερώτηση για το πως αν θα βάλει στην κυβέρνηση στελέχη από την κεντροαριστερά για μετουσιώσει στην πράξη το άνοιγμα στην κεντροαριστερά, σε περίπτωση που η κυρία Γεννηματά δεν συνεργάζεται κι είναι αυτοδύναμος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι θα το άνοιγμα θα αποτυπωθεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος, ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν.

“Αυτή είναι η πρόθεσή μου, θα το δείτε και στα ψηφοδέλτια και θα είναι στο χέρι των πολιτών”, είπε.

“ΝΑΙ” στην συνταγματική αναθεώρηση, μόνο αν κριθούν αναθεωρητέα κρίσιμα άρθρα

Η ΝΔ δεν θα μπει στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, αν δεν κριθούν αναθεωρητέα από την συνταγματική πλειοψηφία κρίσιμα άρθρα, απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έφερε ως παράδειγμα την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, για τα οποία η χώρα περιμένει 10 χρόνια. Αν ο κ. Τσίπρας θέλει απλά να κάνει μια αναθεώρηση για το δικό του όφελος, αν την κάνει μόνος του, είπε. Σχετικά με τις φήμες για δημοψήφισμα απάντησε δεν υφίσταται ως δυνατότητα, καθώς είναι αντισυνταγματικό.

Συντάξεις, παροχές και κόστος των μέτρων που εξήγγειλε

Τι θα κάνει με τις 1,5 εκατ. επικουρικές συντάξεις;

Για το πως θα καταβάλλονται οι επικουρικές συντάξεις στο 1,5 εκατ. δικαιούχων, απάντησε ότι στόχος του είναι να μετατραπεί το αναδιανεμητικό σύστημα σε κεφαλαιοποιητικό, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

Ο επικουρικός αυτός κουμπαράς χτίζεται σε βάθος χρόνου γιατί αφορά στους καινούριους συνταξιούχους, απάντησε. Και εξήγησε ότι μπορούμε πάντα να προβλέψουμε διατάξεις για να χρηματοδοτείται ο σημερινός συνταξιούχος. Δεν καλούμαστε να εφεύρουμε ένα καινούριο ασφαλιστικό. Κι επειδή πολλοί έσπευσαν να δώσουν χαρακτηρισμούς, θα τους συμβούλευα να δουν τι γίνεται στην Ελβετία, στην Ολλανδία, στην Σουηδία και πώς αναδιανεμητικά συστήματα απέκτησαν κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά. Το να το αρνείται η κυβέρνηση είναι σαν να βάζει το κεφάλι στην άμμο. Το ασφαλιστικό σύστημα έχει ως κεντρικό αιμοδότη τον εργαζόμενο. Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι οι νέες δουλειές. Τι είναι ο νόμος Κατρούγκαλου; Η κυβέρνηση αυτή δεν ψήφισε δραματικές μειώσεις συντάξεων;Τι έκανε τελικά με το ΕΚΑΣ; Δεν το έκοψε αυτή η κυβέρνηση; Κυβερνά ήδη 4 χρόνια κι έχει ένα μητρώο πεπραγμένων. Δεν ξεχνούν οι πολίτες κι αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας ότι η λύση είναι να πεθάνουν οι ασφαλισμένοι άνω των 70 ετών.

Για το κόστος των φοροελαφρύνσεων: Τι θα γίνει, αν οι εταίροι πουν “ΟΧΙ”;

Από το 2016 όταν εξήγγειλα το πρόγραμμα, έχω παρουσιάσει τα μέτρα και δεν φοβάμαι να πω ότι υπάρχει δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων στην δημόσια Διοίκηση. Το συμμάζεμα του παλιού είναι ο στόχος μας, απάντησε.

Οι στόχοι μας για την ανάπτυξη δημιουργούν καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση. Όταν λέμε πχ ότι θα δώσουμε έκπτωση στις δαπάνες για την ανακαίνιση των σπιτιών, θα εισπράξουμε από τον φόρο εισοδήματος κάποιων που φοροδιαφεύγουν, χρήματα που δεν θα παίρναμε. Ένα μεγάλο κομμάτι είναι αυστηρότατα κοστολογημένο. Υπάρχει κι ένα κομμάτι που στηρίζεται στο ότι μπορούμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι μπορούμε να πετύχουμε πλεονάσματα. Έχει γίνει καλή δουλειά στην ΑΑΔΕ. Δίνω μεγάλη σημασία στις ηλεκτρονικές συναλλαγές ειδικά για τον ΦΠΑ. Έχω δεσμευτεί για την μείωση του ΦΠΑ γιατί το έχουμε ξανακάνει. Και χωρίς την έγκριση της τρόικα και τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα.

Σε άλλη ερώτηση για τις περικοπές δαπανών, προκειμένου να καλυφθεί το κενό από τις γενναίες παροχές που εξήγγειλε κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, απάντησε:

Θα σας παραπέμψω στην ομιλία μου το 2016 που είχε κοστολογημένες όλες τις εξαγγελίες. Το ποιος επιστρέφει την χώρα στο ΔΝΤ, θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα που παραδίδει μια χώρα που καθώς φαίνεται, μακάρι να διαψευσθώ, είναι εκτός αγορών. Εντός προγράμματος, μακάρι να αλλάξουν τα ψηφισμένα μέτρα.

Τι θα γίνει με τα ψηφισμένα μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου και οι συντάξεις;

Η μείωση των συντάξεων είναι ψηφισμένη από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, διευκρίνισε. Δεν συμπεριλαμβάνεται στο τρίο μνημόνιο, είναι τίμημα της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα. Καταθέσαμε τροπολογία για να πάρει η κυβέρνηση πίσω την μείωση των συντάξεων. Κοροϊδεύουν τους συνταξιούχους κατάμουτρα. Δεν το ψηφίσαμε, μακάρι να μην εφαρμοστεί.

Το αφορολόγητο είναι επίσης ψηφισμένο γι’ αυτό πρέπει αν μειώσουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή. Λέμε ότι ο συντελεστής αυτός πρέπει να είναι 9%.

Δεν έχω συναντήσει κανένα νέο που να πιστεύει ότι θα πάρει σύνταξη. Ο κάθε νέος πρέπει να γνωρίζει ένα απόθεμα δικό του, που θα τοκίζεται και στο τέλος αυτός ο κουμπαράς θα είναι δικός του και θα ισοδυναμεί με μία επικουρική σύνταξη πολύ υψηλότερες από τις σημερινές.

Με ποιο σκεπτικό και πώς θα γίνεται η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους;

Ανακοίνωσα μια σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία που ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση. Μέχρι το 2021 η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ αλλά και το πόσο ψηλός ή χαμηλός θα είναι, θα καθορίζεται από τους δήμους. Αν ένας δήμος θέλει να αυξήσει τον τοπικό φόρο, για να αυξήσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, θα έχει τη δυνατότητα αυτό να το κάνει, αλλά θα λογοδοτεί στους πολίτες.

Τι σημαίνει η κριτική που έκανε στους Θεσμούς;

Οι Θεσμοί συμφώνησαν δυστυχώς σε ένα μείγμα πολιτικής που ήταν λάθος, υπογράμμισε. Και εξήγησε ότι οι Θεσμοί συμφώνησαν σε μια πολιτική υπέρ – πλεονασμάτων στερώντας πόρους από την μεσαία τάξη. Μειώνοντας τα εισοδήματα. Τώρα αναγνωρίζουν ότι αυτό το μείγμα πολιτικής πρέπει να αλλάξει. Μπορούμε να πείσουμε τους Θεσμούς για την ορθότητα της πολιτικής μας. Μείωση φόρων και εισφορών είναι αδιαπραγμάτευτα για τη ΝΔ. Δε μπορεί η οικονομία να ανακάμψει υπό αυτό το φορολογικό βάρος. Για να έχουμε αξιοπιστία και εμπιστοσύνη όμως θα πρέπει να είμαστε συνεπείς. Οι Θεσμοί στρουθοκαμήλιζαν όταν ξηλώνονταν σημαντικότατες μεταρρυθμίσεις που έγιναν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Εγώ παρουσίασα χθες ένα σχέδιο. Δεν αποδέχομαι μια κοινωνία στην οποία η μεσαία τάξη συμπιέζεται προς τα κάτω. Δεν υπάρχει αίσθηση προόδου. Επιμένω σε αυτό ως κεντρικό μας στόχο. Κι ας μετρηθούμε επιτέλους στο ζύγι του προοδευτισμού. Γιατί δεν είναι προοδευτικό να έχουμε πρότυπα σχολεία; Γιατί είναι συντηρητικό να δίνουμε τη δυνατότητα σε ένα φτωχό παιδί να έχει πρόσβαση με άλλα παιδιά με μεγαλύτερες δυνατότητες; Στις πλούσιες συνοικίες δεν είναι δύσκολο να έχει και ιδιωτική φύλαξη. Για πηγαίνετε λίγο στις φτωχές συνοικίες που οργιάζουν τα πράγματα.Την επόμενη μέρα το διακύβευμα δεν είναι ένα άθροισμα μέτρων. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Μπορούμε. όλοι μαζί όμως. Ένα μήνυμα ενότητας απέναντι στον χυδαίο διχασμό.

Στο λεξικό δίπλα στη λέξη λαϊκιστής υπάρχει το όνομα του κ. Τσίπρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και για τον χαρακτηρισμό του “τσάμπα μάγκα” που απέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας για το σκοπιανό, μια εβδομάδα πριν. Σας προκάλεσε να πείτε ξεκάθαρα τι θα κάνετε. Σας αποκάλεσε και λαϊκιστή. Έχετε ταχθεί κατά του δημοψηφίσματος, ενώ στελέχη σας το συζητούν, επισήμανε ο δημοσιογράφος.

Φαντάζομαι στη νέα έκδοση του Μπαμπινιώτη, δίπλα στη λέξη λαϊκιστής υπάρχει το όνομα του κ. Τσίπρα, απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι Έλληνες γνωρίζουν ποιος τους εξαπάτησε. Ποιος συνεχίζει και σήμερα να ψεύδεται γιατί μόνο αυτό ξέρει να κάνει καλά. Τσάμπα μάγκας είναι ο κ. Καμμένος διότι είναι αυτός που λέει ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία αυτή, αλλά εξακολουθεί να παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία. Εμείς κάναμε και πρόταση μομφής για να μην υπογραφεί η συμφωνία των Πρεσπών. Η συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα από την στιγμή της υπογραφής της. Το βλεπουμε με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό να μιλά παντού για μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία αυτή. Αν μεσολαβήσουν εκλογές και δεν έχει έρθει η συμφωνία, δεν θα κυρώσει τη συμφωνία την επόμενη μέρα. Το ζήτημα του ΝΑΤΟ έχει τελειώσει. Κυρωμένη η συμφωνία, παράγει έννομα αποτελέσματα που είναι πολύ δύσκολο να τα ανατρέψουμε. Έχω την κακή συνήθεια να λέω τα ίδια εντός κι εκτός Ελλάδος. Εξήγησα στο ΕΛΚ τη στάση μας και μίλησα στο ΕΛΚ για μια συμφωνία που βρίσκει αντίθετη τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης. Μίλησα για τα ζητήματα ταυτότητας κι εξήγησα γιατί δεν έπρεπε να αποδεχθεί ελληνική κυβέρνηση μακεδονική γλώσσα και εθνότητα.

Προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν, επειδή με ρωτήσατε για το δημοψήφισμα. Μέσα από τον ψήφο θα στείλει ο λαός μήνυμα και για το Σκοπιανό.

Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων

Ο πρόεδρος της ΝΔ ρωτήθηκε για το περιεχόμενο θα λάβει η φράση του για το “αίσθημα κοινής μοίρα”. Τα πρώτα μου βιώματα ήταν ενός έφηβου που μεγάλωνε στην Ελλάδα του ’80. Η ατμόσφαιρα ήταν πολιτικά φορτισμένη, ανέφερε. Νόμιζα ότι δεν θα ξαναζήσουμε τέτοιες εποχής. Ζούμε κάτι πολύ χειρότερα σήμερα. Αυτός ο διχασμός είναι δηλητήριο. Η στοχοποίηση απλά γιατί κάποιος είναι αντίπαλος, δεν είναι αποδεκτό. Η αίσθηση ότι κάποιοι λειτουργούν για τους εκλογικούς τους πελάτες, σπάει το κοινωνικό συμβόλαιο. Δεν είναι δυνατόν το “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν” να είναι το κύριο σκέλος μιας πρότασης. Καταλαβαίνω γιατί το κάνει ο κ. Τσίπρας. Βλέπει ότι θα χάσει τις εκλογές, αλλά κάνει μεγάλο κακό στη χώρα. Και στην οικονομία και τις επενδύσεις. Έχω πρόθεση να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Και όσων ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και οποιοδήποτε άλλο κόμμα.