Για γενναίες μειώσεις φόρων δεσμεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- «Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο»

Την βεβαιότητά του για την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, εξέφρασε από το βήμα του Βελλίδειου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προεξοφλώντας ότι: «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Θα φύγουν όχι απλώς ηττημένοι, αλλά κυρίως απαξιωμένοι», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Με τη στήριξη των πολιτών, του χρόνου θα έρθω νωρίτερα κατά μία εβδομάδα στη ΔΕΘ για να την εγκαινιάσω».

Κατά την διάρκεια της ομιλία του, ο αρχηγός της ΝΔ, δεσμεύτηκε για φορολογικές ελαφρύνσεις, σε πολλά επίπεδα. Προανήγγειλε, ακόμη κατάργηση του «κακού νόμου Κατρούγκαλου» και διατήρηση της εθνικής σύνταξης, ενώ χαρακτήρισε ντροπή τη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό, τονίζοντας ότι η ΝΔ θα την καταψηφίσει είτε σε αυτή, είτε στην επόμενη Βουλή.Τόνισε επίσης ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο.

«Στην πολιτική και οικονομική μας ζωή, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι το βήμα όπου ερχόμαστε να αναπτύξουμε τη στρατηγική μας και, κυρίως, να μιλήσουμε για το μέλλον. Ειδικά φέτος, όμως, αυτή η εκδήλωση αποκτά ξεχωριστή σημασία. Στη σκιά ενός μεγάλου πένθους, με ανοιχτές εθνικές πληγές και στο τέλος ενός ακόμη κύκλου ψέματος, η συγκυρία μετατρέπεται σε θλιβερό επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο ξεκίνημα της ομιλίας του.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την παρούσα συγκυρία ως «το χαμηλότερο σημείο ενός κατήφορου, που διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια» και «το κλείσιμο μιας γκρίζας εποχής, την οποία οι Έλληνες θέλουν να αφήσουν οριστικά πίσω τους. Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε στην τραγωδία στο Ματι, τονίζοντας ότι οι πολίτες πια ζούνε σε συνθήκες ανασφάλειας, ενώ «το κράτος δικαίου,τελευταίο καταφύγιο των πιο αδύναμων, και μια οικονομία που δημιουργεί καλές δουλειές και ευκαιρίες προόδου για τους πολλούς, έχουν χαθεί».

Οι στόχοι

Ο πρόεδρος της ΝΔ απαρίθμησε τους στόχους στους οποίους σκοπεύει να επικεντρωθεί η παράταξή του:

« -Στόχος 1ος, μια κοινωνία προόδου και αλληλεγγύης που δίνει ευκαιρίες σε όλους.

– Στόχος 2ος, μια οικονομία παραγωγική , καινοτόμος, με εθνικό σχέδιο, με οδικό χάρτη για τις επενδύσεις, στροφή της επιχειρηματικότητας στην υγιή δράση.

– Στόχος 3ος, ένα πολιτικό σύστημα δημοκρατικό και λειτουργικό.

– Στόχος 4ος, μια παιδεία που προετοιμάζει το μέλλον ακολουθώντας την οικονομία. Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Αξιολόγηση παντού.

– Στόχος 5ος, μια χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος Δικαίου και την ασφάλεια ως προϋπόθεση της δημοκρατίας.

– Στόχος 6ος, μια χώρα που δεν ανήκει απλώς στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Επανακτούμε την ισότητα με τους εταίρους μας και αξιοποιούμε την θέση του ελληνισμού παντού στον κόσμο».

Μειώσεις φόρων – εισφορών

Οσον αφορά το ζήτημα της φορολογίας, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε μειώσεις, οι οποίες, όπως είπε, θα λάβουν πολλές μορφές.

«Στον αγρότη θα δώσουμε κίνητρο με φορολογικό συντελεστή 10%», σημείωσε και εξήγγειλε δραστική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 24%, καθώς και μείωση εταιρικού φόρου και φόρου στα μερίσματα 24% από 40%.

Εκανε επίσης λόγος για ισχυρά κίνητρα όσον αφορά την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων, λέγοντας πως «τα επόμενα δύο χρόνια υλοποιούμε τη δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, αναστέλλουμε τον ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τα επόμενα τρία χρόνια».

«Θα μειώσω το κόστος δανεισμού της χώρας. Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα», συμπλήρωσε ακόμη. και πρόσθεσε ότι μία από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησής του θα είναι η πλήρης κατάργηση των capital controls.

Για τα εργασιακά. τόνισε ότι ο «κακός νόμος Κατρούγκαλου» καταργείται, γιατί, όπως είπε, όχι μόνο μειώνει τις συντάξεις, αλλά τιμωρεί τελικά τη δημιουργικότητα και την εργασία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως «Διατηρείται η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό» και συμπλήρωσε ότι «Οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%». Ακόμα ανέφερε πως «όλοι οι νέοι εργαζόμενοι αποκτούν προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς που αντικαθιστούν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις» για να εξηγήσει πως «η εισφορά του 7% διατηρείται. Τα χρήματα όμως θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου που θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα».

«Θα καταψηφίσουμε την συμφωνία των Πρεσπών»

Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, είτε τώρα, είτε στην επόμενη Βουλή, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο Σκοπιανό.

«Είναι μια συμφωνία ντροπή. Όπως και η προσπάθεια να χαρακτηρίζονται ακροδεξιοί όσοι αντιτίθενται σε αυτή. Οι γνήσιοι πατριώτες δεν είναι εθνικιστές. Και οι ακραίοι εθνικιστές δεν είναι πατριώτες», επισήμανε. «Aν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή», πρόσθεσε.

Αξιολόγηση στο Δημόσιο

«Το κλειδί για το Δημόσιο θα είναι ένα απλό σύστημα αξιολόγησης, στην οποία δεν πρόκειται να κάνω καμία απολύτως έκπτωση», ανέφερε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας:

«Δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Ομως αυτό δεν αρκεί. Θέλω τους δημόσιους υπαλλήλους αρωγούς στον εκσυχρονισμό της δημόσιας διοίκησης»

«Δεσμεύομαι ότι θα καταργήσουμε τον υποκατώτατο μισθό που δημιουργεί μια τεχνητή στρέβλωση στην αγορά εργασίας εις βάρος των νέων εργαζόμενων» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Εξηγώντας τη συγκεκριμένη αναφορά του, σημείωσε πως «ο κατώτατος μισθός θα μπορεί να καθορίζεται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Και προφανώς πρέπει να αυξηθεί, ακολουθώντας τη βελτίωση της οικονομίας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο ακόμα για μεταφορά αρμοδιοτήτων «για τον ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό κράτος στους δήμους». Σημείωσε πως «Πιστεύουμε στην παραχώρηση περισσότερων κρατικών λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα που θα γίνει κυρίως, μέσω Συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα», ενώ τέλος υποσχέθηκε πως «Κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού».

με πληροφορίες από το www.kathimerini.gr