Δεν... βλέπει έξοδο στις αγορές προς το παρόν ο Τσίπρας - Τι λέει για εκλογές

«Αυτό που έχει δημιουργήσει ασφάλεια στις αγορές, ασφάλεια στους επενδυτές, είναι ότι φτιάξαμε ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας των 30 περίπου δισ. ευρώ, που μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς μέχρι και το 2020 πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρουμε ζεστό χρήμα από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Euronews.

Αποσπάσματα της συνέντευξης στην ελληνική υπηρεσία του Euronews και την δημοσιογράφο Έφη Κουτσοκώστα που παραχώρησε,ο Αλέξης Τσίπρας, είχαν κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο τις προηγούμενες ημέρες, αλλά χθες μεταδόθηκε ολόκληρη.

Σε αυτήν, και ερωτηθείς εάν μπορεί να πει καθαρά ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις, ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει: «Το λέω καθαρά, αν πετύχουμε τους στόχους, στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό είναι, αλλά και μη διαρθρωτικό είναι».

«Αν δεν τους πιάνουμε;» ερωτάται ο κ. Τσίπρας, για να απαντήσει πως, «αν δεν τους πιάνουμε τους στόχους, βεβαίως και θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα τους πιάσουμε». «Αυτό είναι υποχρέωσή μας» συνεχίζει, προσθέτοντας ότι «όταν μια χώρα έχει υποχρεώσεις, όπως και ένα νοικοκυριό έχει υποχρεώσεις, θα πρέπει να βρει τον τρόπο να εξοικονομεί τα χρήματα να πληρώνει αυτές τις υποχρεώσεις».

Ο πρωθυπουργός σχολιάζει ότι, δυστυχώς, οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν μια χώρα χρεοκοπημένη, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει 180% του ΑΕΠ χρέος και πως «αυτό που καταφέραμε εμείς, είναι να καταστήσουμε βιώσιμη την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους».

«Αυτό, λοιπόν, είναι που έχει δημιουργήσει ασφάλεια στις αγορές, ασφάλεια στους επενδυτές, συν το γεγονός ότι φτιάξαμε και αυτό το «μαξιλάρι» ρευστότητας των 30 περίπου δισ. ευρώ, που μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς μέχρι και το 2020 πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρουμε ζεστό χρήμα από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια» προσθέτει ο κ. Τσίπρας, «επισημοποιώντας» επί της ουσίας ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να βγει στις αγορές νωρίτερα από το 2020…

«Σιβυλλική» δήλωση για τον χρόνο των εκλογών

Ο πρωθυπουργός ερωτάται και για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, τονίζοντας ότι ήταν ξεκάθαρος στη Θεσσαλονίκη, κατά την παρουσία του στην 83η Διεθνή Έκθεση. «Είπα ότι ο στόχος και η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την τετραετία και μάλιστα εξήγησα το πόσο μας συμφέρει πολιτικά αυτή η εξέλιξη, στο βαθμό που στις ευρωπαϊκές εκλογές που μεσολαβούν, θα έχουμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε τους πραγματικούς συσχετισμούς που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία που δεν έχουν καμία σχέση με τις διαρκώς υποτιμημένες -εγώ δεν θα πω εσκεμμένα, ίσως για μεθοδολογικούς λόγους- δημοσκοπικές μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας» υπογραμμίζει.

Και συνεχίζει: «Συνεπώς, θα επαναλάβω αυτό που είπα: στόχος και στρατηγική της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της 4ετίας και οι εκλογές τον Οκτώβριο του 2019». «Δεν αποτελεί στόχο ούτε στρατηγική ούτε επιθυμία μας να έχουμε τριπλές εκλογές» σημειώνει, ερωτηθείς εάν αποκλείει το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο.

Η δήλωση αυτή του κ. Τσίπρα προκαλεί προβληματισμό, καθώς, κατά τη συνέντευξη Τύπου στην 83η ΔΕΘ, την περασμένη Κυριακή, είχε αφήσει ανοιχτό, για πρώτη φορά, το ενδεχόμενο…

Διαβάστε όλο το άρθρο στο economico.gr