Το «μακρύ σύνορο» των Αμερικανών – Τι ζητούν από την Ελλάδα και τι τους προσφέρεται

Μακρύ σύνορο» ονομάζουν οι αμερικανοί τις χώρες ή τις περιοχές, εκτός Ηνωμένων Πολιτειών που διατηρούν στρατιωτικές βάσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ο,τι προστατεύουν με την στρατιωτική τους ισχύ τις βάσεις τους αυτές και κατ΄επέκταση τις περιοχές όπου βρίσκονται και λειτουργούν. Για παράδειγμα η Σούδα θα μπορούσε να ονομαστεί «μακρύ σύνορο των ΗΠΑ», όπως και η Λάρισα με τη νέα αμερικανική βάση που ετοιμάζουν στη Θεσσαλία οι αμερικανοί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal ο αμερικανικός στρατός σχεδιάζει τις επόμενες γεωπολιτικές δραστηριότητές του στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και πέριξ,, με τα μάτια στραμμένα στην Ελλάδα

Σημαντικό ρόλο στις αμερικανικές προθέσεις παίζει η ολοένα και αυξανόμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, σε αντίθεση με  το φιλικό κλίμα που αναζωπυρώθηκε τον τελευταίο καιρό ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την χώρα μας

οι ΗΠΑ εξετάζουν την πιο εντατική χρήση των ελληνικών αεροπορικών και ναυτικών βάσεων.

Επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους η εφημερίδα αναφέρει ότι ήδη διεξάγονται προκαταρκτικές συζητήσεις με την Αθήνα.

Υπάρχουν γεωπολιτικοί και γεωγραφικοί παράγοντες που καθιστούν την Ελλάδα μια ελκυστική τοποθεσία για τον αμερικανικό στρατό, αναφέρουν στην εφημερίδα οι αξιωματούχοι.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα σε πολιτικό επίπεδο, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο καλύτερο επίπεδο, το σημαντικό στοιχείο για τις ΗΠΑ είναι επίσης ότι τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πιο δεκτικές, όπως δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι οι οποίοι επισκέφθηκαν πρόσφατα την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, προσθέτοντας ότι βλέπουν μια ευκαιρία για αυξημένη χρήση των ελληνικών εγκαταστάσεων αλλά και τη στάθμευση περισσότερων στρατευμάτων σε μόνιμη βάση.

Σημαντικές ευκαιρίες

«Η γεωγραφία της Ελλάδας και οι ευκαιρίες εδώ είναι πολύ σημαντικές», δήλωσε ο στρατηγός Joe Dunford, πρόεδρος των Αρχηγών του Διακλαδικού Επιτελείου, μιλώντας σε δημοσιογράφους που ταξίδεψαν μαζί του, επικαλούμενος την γεωγραφική εγγύτητα της χώρας στις αμερικανικές επιχειρήσεις σε Συρία και Βόρεια Αφρική.

Οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει να αυξάνουν τη χρήση των ελληνικών βάσεων. Αυτή την άνοιξη ξεκίνησε η λειτουργία μη επανδρωμένων drones MQ-9 Reaper από την αεροπορική βάση στη Λάρισα.

Σύμφωνα με  ρεπορτάζ του Νίκου Xασαπόπουλου στο vima.gr ,oι αμερικανοί διαπραγματεύονται να αποκτήσουν ακόμα δύο ή τρεις βάσεις πέραν της Σούδας. Για παράδειγμα θέλουν την Λάρισα (το Αρχηγείο δηλαδή της Τακτικής Αεροπορίας) για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους (Q-9 Reaper) τα οποία (όπως ήδη συμφωνήθηκε) θα παραμείνουν στην Λάρισα για άλλους 12 μήνες και εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο να αντικατασταθούν με άλλα drones που θα φέρουν οπλισμό. Εως τώρα τα υπερσύγχρονα αμερικανικά αυτά drones ενεργούσαν από τη Λάρισα, χωρίς οπλισμό κάνοντας κατασκοπευτικές πτήσεις κυρίως προς τη Βόρεια Αφρική και κυρίως προς Υεμένη και Λιβύη,  .

Επιπλέον οι αμερικανοί συζητούν και τη μεταστάθμευση στη Λάρισα των ιπταμένων τάνκερς τους για ανεφοδιασμό των αμερικανικών μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροπλάνων που δρουν στην περιοχή. Επιθυμούν δηλαδή να μετασταθμεύσουν τουλάχιστον τέσσερα ιπτάμενα τάνκερς.

Κατά μία άλλη εκδοχή οι αμερικανοί θέλουν να μετακινήσουν προς Ελλάδα μέρος της βάσης τους στο Ιντζιρλίκ, ενώ επιθυμούν να δημιουργήσουν και ένα πεδίο εξάσκησης στις βολές αμερικανικών αεροσκαφών κοντά στην Κρανέα, ενώ επανήλθε και πάλι στο τραπέζι η δημιουργία αμερικανικής βάσης (για εκπαίδευση και ξεκούραση των περιβόητων US Navy Seals),στην Κάρπαθο, μία πρόταση που έκανε μονομερώς η Αθήνα, με την ανάληψη τις εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η οποία επανήλθε αναβαθμισμένη με την προσθήκη και ενός ελικοδρομίου ή μεταστάθμευσης μαχητικών στο νησί.

Εάν καταλήξουν όλα αυτά σε συμφωνία (εκκρεμεί και μία επίσκεψη στο τέλος Σεπτεμβρίου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη στα πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ), τότε ο προσανατολισμός των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, αλλάζει και γίνεται πιο επιθετικός . Άγνωστο ακόμα παραμένει εάν θα περάσει από τη Βουλή η όποια συμφωνία, πάντως έως τώρα δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την αντιπολίτευση. Ούτε βεβαίως ενημέρωση της αντιπολίτευσης. Άλλωστε στρατιωτική πηγή στην Αθήνα είχε δηλώσει (και δημοσιεύθηκε στην στρατιωτική ιστοσελίδα «Militaire.gr») ότι «θέλουμε να γίνει πιο έντονο το αμερικανικό αποτύπωμα στην περιοχή». Δηλαδή να είναι η χώρα μας ένα ακόμη μακρύ σύνορο των αμερικανών.

με πληροφορίες από τι www.tovima.gr