Διπλή αισιοδοξία Τσίπρα για μη περικοπή των συντάξεων και ολοκλήρωση της τετραετίας

Συνέντευξη στο euronews

O Aλέξης Τσίπρας άνοιξε τα χαρτιά του από το Στρασβούργο μιλώντας σε μία συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης στην ελληνική υπηρεσία του euronews και την Έφη ΚουτσοκώσταΣτο επίκεντρο της συνέντευξης βρέθηκαν οι εκλογές, οι συντάξεις και η τραγωδία στο Μάτι.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για τις συντάξεις, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως «ίσως το πιο σημαντικό που έχει αλλάξει, είναι ότι η Ελλάδα βεβαίως και είναι υποχρεωμένη να πιάνει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα αποφασίζουν για τα μέσα και τις πολιτικές μέσα από τις οποίες θα επιτυγχάνονται οι στόχοι».

“Σαφής δέσμευση να υλοποιήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019”

Συνεχίζοντας τόνισε ότι: «Εμείς έχουμε τη σαφή δέσμευση να υλοποιήσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Στο βαθμό που αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται και τα στατιστικά στοιχεία δείξουν ότι αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται, τότε θα καταθέσουμε όπως προβλέπεται τον προϋπολογισμό του 2019 στις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν, θα κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση και είναι βέβαια, κατά την άποψή μου, ότι αυτό που θα επικρατήσει είναι αυτό που είναι ωφέλιμο για τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας και την κοινωνική πλειοψηφία».

Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι «είναι ωφέλιμο για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας να σταματήσουν οι περικοπές και η λιτότητα που δημιουργούν μια αντικυκλική πολιτική, που μειώνουν τη ζήτηση και την κατανάλωση και σπρώχνουν την οικονομία ξανά σε ένα σπιράλ ύφεσης από το οποίο μόλις τώρα ξεφύγαμε».

“Δηλώνω αισιόδοξος”

«Είμαι λοιπόν αισιόδοξος» συνέχισε ο πρωθυπουργός, «ότι τα νούμερα θα είναι θετικά και άρα θα καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι προς όφελος της οικονομίας, αλλά και προς όφελος των συνταξιούχων και της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ερωτηθείς αν μπορεί να πει καθαρά ότι εφόσον πετύχει η κυβέρνηση τους στόχους δεν θα κοπούν οι συντάξεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε εμφατικά πως “Αν πετύχουμε τους στόχους, στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό είναι, αλλά και μη διαρθρωτικό είναι».

“Θα πιάσουμε τους στόχους”

“Αν δεν τους πιάνουμε;” ρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας πως «Αν δεν τους πιάνουμε τους στόχους βεβαίως και θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα τους πιάσουμε. Αυτό είναι υποχρέωσή μας”.

“Στόχος η ολοκλήρωσης της τετραετίας”

Για τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι στην Θεσσαλονίκη ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας ότι «o στόχος και η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την τετραετία”

“Δεν αποτελεί στόχο ούτε στρατηγική ούτε επιθυμία μας να έχουμε τριπλές εκλογές” πρόσθεσε.

«Ζήτησα έμπρακτα συγγνώμη για το Μάτι»

Ερωτηθείς για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι αν νιώθει την ανάγκη να ζητήσει “συγγνώμη” από τους ανθρώπους που βίωσαν την τραγωδία ανέφερε πως “Συγγνώμη ζήτησα έμπρακτα και όχι επικοινωνιακά, όχι για να αντιμετωπίσω με επικοινωνιακό τρόπο την τραγωδία, όταν ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και άλλων κυβερνήσεων και όχι μονάχα της δικής μου”.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο του Global Conversation, θα προβληθεί το βράδυ της Πέμπτης στις 22.40 ώρα Ελλάδας και Κύπρου.

Παρακολουθήστε απόσπασμα από τη συνέντευξη στο παρακάτω βίντεο διάρκειας 7 λεπτών: