Το "τα εν οίκω μη εν δήμω" που δεν "τήρησε" ο Τσίπρας στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο

Η σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ενώπιον των μελών του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο πυροδότησε αντιδράσεις τόσο στην εγχώρια πολιτική όσο και από τους ξένους Ευρωβουλευτές.

 

“Τα εν οίκω… εν δήμω”

Σπάζοντας μια παράδοση που θέλει να μην επιτίθεται ποτέ ένα πολιτικός σε έναν αντίπαλό του όταν βρίσκονται στο εξωτερικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός άσκησε κριτική προς τον Πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να του αποδώσει όλα τα δεινά της Ελλάδας προκειμένου να αποποιηθεί ο ίδιος των ευθυνών του για την ελληνική οικονομία, πετυχαίνοντας ωστόσο την αποχώρηση πολλών Ευρωβουλευτών.

Οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις της χώρας μεταφέρθηκαν με αυτόν τον τρόπο σε ξένο ακροατήριο και ο Αλέξης Τσίπρας “έσπασε” έτσι το σοφό ρητό “τα εν οίκω μη εν δήμω”.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ακόμη και όσοι είχαν εγγραφεί για να λάβουν τον λόγο αποχώρησαν από την αίθουσα και φαίνεται ότι αυτό που ενόχλησε τους Ευρωπαίους Ευρωβουλευτές ήταν το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «μίλησε σαν κομματάρχης».

 

Αντιδράσεις από ξένους Ευρωβουλευτές

Μιλώντας εκ μέρους της πολιτικής ομάδας του Λαϊκού Κόμματος, ο εκπρόσωπος Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς άφησε αιχμές απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Σας βλέπω πολύ αλλαγμένο, ήταν η Ελλάδα μια χώρα στην άκρη του γκρεμού το 2015 όταν όλοι οι υπόλοιποι σας είχαν γυρίσει την πλάτη», ενώ απέδωσε τα εύσημα τόσο στη σημερινή κυβέρνηση, όσο όμως και στον Αντώνη Σαμαρά.

Σχολιάζοντας την αναφορά Τσίπρα περί τεχνοκρατών, ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ απάντησε ότι «Όλη η Ευρώπη έσωσε τη χώρα σας. Η Ευρώπη είναι αξίες και αρχές, είναι αλληλεγγύη και όχι μέσο για να πετροβολούμε ο ένας τον άλλον».

«Στην αρχή της θητείας σας χάσαμε πολύτιμο χρόνο, χάθηκαν 100 δισ. λόγω του Βαρουφάκη. Σας βλέπω αλλαγμένο, κάνετε θετικά βήματα, αλλά χρειάζονται και άλλα βήματα», είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ο ομιλητής του ΕΛΚ.

Επεσήμανε ακόμη την ανησυχία του για το γεγονός ότι «περίπου 500.000 νέοι Έλληνες έφυγαν από την Ελλάδα».

 

Εκπρόσωπος ΕΛΚ: “Ο λαϊκισμός δεν είναι ούτε δεξιός, ούτε αριστερός”

Ο Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς σημείωσε επίσης τα ακόλουθα, δυναμιτίζοντας την αντιπαράθεση με τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Μας ανησυχεί ότι στις επόμενες εκλογές μπορεί να ξαναεπιστρέψετε στον λαϊκισμό. Είναι στο χέρι σας, το 2015 κάνατε λάθος. Ο λαϊκισμός δεν είναι ούτε δεξιός, ούτε αριστερός».

 

Απουσία Γιούνκερ η εισήγηση Τσίπρα

Η αρχική εισήγηση του πρωθυπουργού στο Στρασβούργο ολοκληρώθηκε σε μια άδεια ολομέλεια και χωρίς την παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να ασκούν αδιάκοπη κριτική για τη στάση που έχει επιδείξει απέναντι στην Ευρώπη.

Ενώ, οι εκπρόσωποι των λοιπών πολιτικών ομάδων κατηγόρησαν την κυβέρνηση για λαϊκισμό ως αντιπολίτευση και έλλειψη δράσης ώστε να μειωθεί ο πελατειακός και αναξιοκρατικός χαρακτήρας της οικονομίας που οδήγησε στη κρίση.

 

Οι αναφορές του Τσίπρα που άδειασαν τα έδρανα

Κατά τη δευτερολογία του και απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε από τον εκπρόσωπο του Λαϊκού Κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας, σε υψηλούς τόνους, ανέφερε πως καλό θα ήταν, όταν μιλά για λαϊκισμό, να κοιτά προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας που εκπροσωπεί αυτές τις θέσεις.

Τσίπρας: Δεν είναι κακό το ότι άλλαξα, κακό είναι κάποιοι να παραμένουν αδιόρθωτοι 

Απαντώντας στον κύριο Γκονζάλες ανέφερε ότι “Δεν είναι κακό το ότι άλλαξα, κακό είναι κάποιοι να παραμένουν αδιόρθωτοι υπερασπιζόμενοι καταστάσεις που πλέον δεν είναι δυνατό να τις υπερασπίζονται. Σήμερα πέρα από την αποφράδα ημέρα στις ΗΠΑ, είναι και η επέτειος θανάτου του Αλιέντε. Ελπίζω να μην κάνατε σκόπιμα αναπαραγωγή των δύο άκρων στην ομιλία σας. Σας λέω πως εάν θέλετε να μιλήσετε για νεποτισμό σας ενημερώνω πως αρχηγοί στην δεξιά της Ελλάδος γίνονται τα τέκνα επιτυχημένων ή μη παλαιότερων πρωθυπουργών.”

Η αιχμηρή ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο “εκτός τόπου και χρόνου”, σημειώνοντας ότι “αντί να μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης, άρχισε να απαριθμεί τις τάχα επιτυχίες της κυβέρνησής του”.

 

Διαβάστε το κείμενο της ανακοίνωσης:

«Ο κ. Τσίπρας ήταν σήμερα εκτός τόπου και χρόνου. Αντί να μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης, όπως ήταν το θέμα για το οποίο προσκλήθηκε, άρχισε να απαριθμεί τις τάχα επιτυχίες της κυβέρνησής του. 

Αυτό, όμως, προκάλεσε καταιγισμό ερωτημάτων από ξένους ευρωβουλευτές που δεν έχουν βέβαια μόνο γνώση, αλλά και άποψη για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έτσι, μεταξύ άλλων ρωτήθηκε: 

• Γιατί η Ελλάδα είναι ουραγός στην ανάπτυξη ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ; 

• Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνησή του με τα απαγορευτικά επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και πώς θα αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές;

• Πού πήγαν τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων που δόθηκαν για το μεταναστευτικό πρόβλημα; 

• Τι έχει να πει για τα 100 δις ευρώ που στοίχισαν στην Ελλάδα οι πειραματισμοί που έκανε το πρώτο εξάμηνο του 2015;

Ο κ. Τσίπρας αιφνιδιάστηκε πλήρως. Και ως συνηθίζει σε αυτές τις περιπτώσεις, αντί να απαντήσει επί της ουσίας, επετέθη στον Πρόεδρο της Ν.Δ., λες και μιλούσε στη Δ.Ε.Θ. ή στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Για μια ακόμη φορά, ο κ. Τσίπρας αποδείχθηκε ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του. Κι όταν αυτό συμβαίνει σε διεθνές ακροατήριο, δεν εκτίθεται μόνον ο ίδιος, αλλά δυστυχώς και η χώρα μας».

 

Αντιπαράθεση και σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων

Επιπροσθέτως, η ομιλία του πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς και οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, με αφορμή τη συζήτηση στο Γ΄ Θερινό Τμήμα της Ολομέλειας για νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

 

Τζαβάρας: “Mελανή σελίδα” 

Ως «μία από τις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας στις εμφανίσεις Ελλήνων πρωθυπουργών», χαρακτήρισε την ομιλία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

Θεοχαρόπουλος: Προσπάθεια παρουσίασης ενός success story

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, έκανε μεταξύ άλλων λόγο για “βαρύγδουπες δηλώσεις”, “προσπάθεια παρουσίασης ενός success story” και για “εικονική πραγματικότητα της κυβέρνησης του”.

 

Απαντήσεις από Ξυδάκη 

κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, αντέτεινε από την πλευρά του ότι όσοι έχουν ενστάσεις για την παρουσία του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δείχνουν να αγνοούν την πολιτική κατάσταση της Ευρώπης.

«Ασφαλώς και ο πρωθυπουργός στην Ευρωβουλή μιλά εκ μέρους της χώρας. Μίλησε για μια χώρα πληγωμένη, για την πολύχρονη περιπέτεια της, και πώς προσπαθεί να λήξει τον καταναγκασμό που μας επέβαλαν οι δανειστές. Η “συντροφιά” της Ευρώπης μπορεί να γίνει φυλακή», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης.