"Παγίδα" ΣΥΡΙΖΑ με το"βλέμμα" στην επόμενη μέρα των εκλογών - Στόχος το 25% και ο εγκλωβισμός της ΝΔ

Είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει τις κινήσεις του στην πολιτική σκακιέρα με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα των εκλογών. Γνωρίζει ότι όσο περνά ο καιρός απομακρύνεται το ενδεχόμενο ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο να αποφύγει τη φθορά που υφίσταται από τα αποτελέσματα της πολιτικής του, στο μέτωπο της οικονομίας, στο σκοπιανό αλλά και εξαιτίας της διαχειριστικής ανεπάρκειας στα ζητήματα της καθημερινότητας.

Έτσι έθεσε ως βασική στόχευση του στρατηγικού σχεδίου, που έβαλε μπρος ενόψει των εκλογών, να ναρκοθετήσει την επόμενη κυβέρνηση στις δικές του αποφάσεις, στις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο ίδιος έναντι των δανειστών και στα προνομοθετημένα μέτρα για την περίοδο 2019-2020.

Κινείται πλέον στη λογική της “ισχυρής” αντιπολίτευσης στη Νέα Δημοκρατία. Τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα οριοθετούν και τον πολιτικό στόχο το Μαξίμου: Κόμμα Τσίπρα με 25%.

Ασφυκτικό κλίμα

Τα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώνονται από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα για την επόμενη.

Η υποχρέωση των πρωτογενών υπερπλεονασμάτων του 3,5% για την επόμενη τετραετία, η ενισχυμένη εποπτεία των Θεσμών στην οικονομική πολιτική, η υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για πολλά-πολλά χρόνια, η έλλειψη προληπτικής γραμμής στήριξης που καθιστά ευάλωτη τη χώρα απέναντι στις αγορές, η χαμηλή πτήση στην οποία έχει οδηγηθεί η οικονομία από την υπερφορολόγηση και την έλλειψη αναπτυξιακών συνθηκών και αντιλαϊκά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως η περικοπή συντάξεων και αφορολόγητου, εγκλωβίζουν το επόμενο κυβερνητικό σχήμα σε ένα θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον που έχει τη σφραγίδα της αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Προνομοθετημένα μέτρα

Παράλληλα με τις στρατηγικού χαρακτήρα δεσμεύσεις της η κυβέρνηση επιχειρεί και τη ναρκοθέτηση των διαδόχων της με προνομοθετημένα μέτρα σε βάθος τετραετίας που προϋποθέτουν υπερπλεονάσματα τα οποία στηρίζονται στην υπερφορολόγηση που έχει επιβάλει. Το Μαξίμου υπολογίζει πως η ενδεχόμενη ακύρωση αυτών των – ανέξοδων για μια κυβέρνηση που αποσύρεται – μέτρων θα είχε σημαντικό πολιτικό κόστος για το νέο πρωθυπουργό.

Στις αγορές έχει επιστρέψει η πεποίθηση ότι η Ελλάδα “δεν μαθαίνει από τα παθήματά της” και παραμένουν επιφυλακτικές. Τα επιτόκια δανεισμού της χώρας, στο τέλος της περιπέτειας ΣΥΡΙΖΑ, παραμένουν σε απαγορευτικά επίπεδα. Οι ξένοι επενδυτές είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί.

Ο κ. Τσίπρας και ο στενός κύκλος του ετοιμάζονται ήδη για την επόμενη μέρα στα ανέμελα έδρανα της αντιπολίτευσης. Στους σχεδιασμούς τους πέρα από τον “μουτζούρη” που αφήνουν στον επόμενο, είναι και η συγκρότηση μιας συμπαγούς κοινοβουλευτικής ομάδας πραιτοριανών του Αλέξη Τσίπρα, δείγματα της οποίας πήραμε στον τελευταίο ανασχηματισμό. Με ένα συμπαγές 25% θεωρούν πως θα συγκροτήσουν μια αξιωματική αντιπολίτευση 65 – 70 βουλευτών που θα σφυροκοπά εκ του ασφαλούς τη νέα κυβέρνηση η οποία θα επιχειρεί να βγάλει τη χώρα από την οικονομική, θεσμική και κοινωνική θύελλα που την οδήγησαν οι ακραίοι πειραματισμοί μαθητευόμενων μάγων.

 

Από το newsroom του politisonline.com και του economico.gr