Ο Νίκος Ρωμανός στο Politis Online: Κανείς δεν "τρώει" το παραμύθι ότι ο Βαξεβάνης είναι ένας ιδιώτης

Συνέντευξη στην Αθηνά Κοροβέση

Ο Νίκος Ρωμανός, Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, παραχωρεί συνέντευξη στον ιστότοπο politisonline.com και την Αθηνά Κοροβέση, αναλύοντας την επικαιρότητα.

Ο ένας εκ των τριών αναπληρωτών εκπροσώπων Τύπου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μιλάει για την υπόθεση της εταίρου αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου, Σοφίας Ζαχαράκη, που κυριάρχησε τις τελευταίες μέρες στην εγχώρια ειδησεογραφία, με την κόντρα μεταξύ ΝΔ και Μεγάρου Μαξίμου να είναι σφοδρή, στον απόηχο της απόπειρας σύλληψης της κ. Ζαχαράκη έπειτα από την μήνυση κατά του προσώπου της από τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Ρωμανός απαντάει σε ερωτήματα αναφορικά με την επικείμενη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αλλά και συνολικά για τις προτεραιότητες του κόμματός του, μεταξύ των οποίων το άνοιγμα στη νέα γενιά (όντας και ο ίδιος η προσωποποίηση της εν λόγω προτεραιότητας) και η ψήφος για τους Έλληνες του εξωτερικού – ζητήματα που αναλύει εκτενώς.

Ο ανασχηματισμός δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την θεματολογία της συνέντευξης, με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου να κάνει λόγο για “βαρίδια”.

Επιπλέον, αναφέρεται στον χρόνο των εκλογών, απαντώντας στο αν τον προβληματίζει το ενδεχόμενο να στηθούν τριπλές κάλπες τον Μάιο του 2019.

Τέλος, μας μιλάει και για το Twitter, κάνοντας μνεία και στον γνωστό όρο fake news. Μπορεί να γίνει ορθή πολιτική από το Twitter; Μπορεί αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης να αποτελέσει ένα μέσο «συμμετοχικής δημοκρατίας» στην Ελλάδα του σήμερα;

Όλα αυτά αναλύονται από τον Νίκο Ρωμανό, που έχει διατελέσει Αναπληρωτής Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ, με βασικό αντικείμενο τα social media, ενώ μεταξύ άλλων, επιμελείται και διαχειρίζεται τον προσωπικό λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Twitter.

1) Δεν θα μπορούσα να μην ξεκινήσω με την υπόθεση της κυρίας Ζαχαράκη. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου έκανε λόγο για «απόπειρα φίμωσης των πολιτικών κρίσεων». Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της ΝΔ σύμφωνα με την οποία «η πολιτική κρίση δεν ποινικοποιείται». Εσείς προσωπικά θεωρείτε ότι στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με πολιτική κρίση;

Καταρχάς θέλω να ξεκινήσω από το μείζον και το βασικό για μένα, το οποίο είναι ότι πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά έχουμε απόπειρα σύλληψης εκπροσώπου κόμματος, δύο φορές μάλιστα, με αστυνομικά αυτοκίνητα που έρχονται να συλλάβουν στα γραφεία του κόμματος κομματικό στέλεχος. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και αυτό νομίζω ότι απαντάει από μόνο του σε οποιοδήποτε ερώτημα μπορεί να έχει κανείς για αυτό το ζήτημα. Είναι ενδεικτικό της αντίληψης που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους θεσμούς, για τη δημοκρατία και για την αντίθετη άποψη. Προφανώς κανείς δεν “τρώει” το παραμύθι ότι ο κ. Βαξεβάνης είναι ένας ιδιώτης. Είναι ξεκάθαρο στον καθένα μας ότι ο κ. Βαξεβάνης είναι κομμάτι του συστήματος Μαξίμου, είναι η ίδια παρέα, είναι η ίδια συμμορία, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ο ένας προαναγγέλλει τις αποκαλύψεις του άλλου. Μαζί προαναγγέλλουν δικαστικές διώξεις και δικαστικές αποφάσεις, μαζί στοχοποιούν οικογένειες πολιτικών αντιπάλων με μόνο στόχο τη λάσπη που νομίζουν πως θα καταφέρει να καλύψει την καθολική αποτυχία τους και την δολοφονία χαρακτήρων πολιτικών αντιπάλων.

2) Σε πρόσφατη τηλεοπτική σας συνέντευξη μιλήσατε για «την πρώτη κυβέρνηση που αντί να ξεφορτωθεί τα “βαρίδια”, παίρνει εκείνα όλων των υπολοίπων». Θεωρείτε ότι τα “βαρίδια” αυτά όπως λέτε, κόστισαν στη ΝΔ όλο το προηγούμενο διάστημα;

Πάνω στα “βαρίδια” αυτά έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ το αφήγημα το οποίο του έδωσε την εξουσία, δηλαδή το αφήγημα του νέου και του παλιού. Και ακριβώς αυτά τα ίδια “βαρίδια” είναι που τώρα δίνουν λίγους μήνες παραπάνω παραμονή στην εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία ιδεολογία, δεν έχει καμία συνέπεια, δεν έχει καμία αξιοπιστία, και ο μόνος αυτοσκοπός πια -δεν μιλάμε για στόχο, μιλάμε για αυτοσκοπό- είναι η παραμονή στην εξουσία την οποία πετυχαίνει με το να αυξήσει κατά μία τις έδρες της με την κ. Παπακώστα, και πιθανόν με το να πάρει την κ. Ξενογιαννακοπούλου πουλώντας τη δήθεν στροφή στο κέντρο. Αλλά από την άλλη, αυτή η στροφή δεν πείθει κανέναν, όταν λίγες μέρες πριν μιλάει για το παλιό και το νέο και για τους τραπεζίτες που έγιναν πρωθυπουργοί και λίγες μέρες μετά συλλαμβάνονται εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης. Άρα λοιπόν είναι ξεκάθαρο, ότι το μόνο που ξέρουν είναι η πόλωση και ο διχασμός, και ότι κανέναν δεν  πείθει το άνοιγμα στο κέντρο, ή στην Κεντροαριστερά ή η οποιαδήποτε στροφή στη Σοσιαλδημοκρατία.

3) Στο πλαίσιο αυτό, υφίσταται κλίμα αποσυσπείρωσης στο εσωτερικό του κόμματός σας;

Νομίζω ότι το μόνο που πετυχαίνουν τέτοιες κινήσεις, σαν αυτές που είδαμε με τον ανασχηματισμό, είναι η πλήρης δικαίωση των επιλογών του κόμματος και του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και φυσικά τη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει “ταβανιάσει” κιόλας. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ διχάζει και πολώνει, εμείς ενώνουμε με ρεαλιστικές προτάσεις για όλους τους Έλληνες. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να κοιτάει στο χθες και να απευθύνεται στο χθες, με τα στελέχη του χθες, όπως η κ. Παπακώστα και η κ. Ξενογιαννακοπούλου, εμείς στρέφουμε το βλέμμα στο αύριο. Εμείς, κάθε μέρα που περνάει, απευθυνόμαστε στο κομμάτι των πολιτών που είχε στρέψει την πλάτη στην πολιτική, στο κομμάτι των πολιτών που είναι δύσπιστοι, και που δυστυχώς ο κ. Τσίπρας καθημερινά κάνει πιο δύσπιστους. Και λέω δυστυχώς, γιατί είναι πολύ σημαντικό για την επόμενη μέρα, για την νέα σελίδα που θέλουμε να γράψουμε για την Ελλάδα, να είμαστε όλοι ενωμένοι και να επανακτήσει το πολιτικό σύστημα την αξιοπιστία του. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με τη δική μας στρατηγική, με τη δική μας ρητορική, με σκληρή δουλειά και με συγκεκριμένες χειροπιαστές προτάσεις για το αύριο της Ελλάδας.

4) Μέσα στις προτάσεις αυτές θα είναι φαντάζομαι και το άνοιγμα στη νέα γενιά.

Ναι, δεν είναι απλά πρόταση αυτό. Αυτό πλέον παίρνει σάρκα και οστά. Το επανέλαβε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον κ. Σρόιτερ, και είπε χαρακτηριστικά ότι εγώ θα κυβερνήσω με τη γενιά μου και με μικρότερους από αυτήν. Εγώ είμαι το ζωντανό παράδειγμα ότι αυτό δεν είναι κάτι που μένει στα λόγια, όπως και οι άλλοι αναπληρωτές εκπρόσωποι και πολλά άλλα στελέχη που μπορεί να μην είναι στην πρώτη γραμμή της επικοινωνίας, αλλά που στελεχώνουν το κόμμα σε όλους τους τομείς και σε όλες τις βαθμίδες. Άρα λοιπόν, προφανώς αυτό είναι ένα αίτημα της κοινωνίας, είναι πάλι ένα αίτημα στο οποίο πάτησε ψευδεπίγραφα ο κ. Τσίπρας και βλέπετε τη διαφορά μεταξύ του να κάνεις σημαία κάτι στα λόγια και του να το κάνεις πράξη όπως κάνουμε εμείς. Δηλαδή ο κ. Τσίπρας έκανε σημαία την ανανέωση και αυτό που έχει να επιδείξει είναι η κ. Ξενογιαννακοπούλου, η κ. Παπακώστα και όλο το παλιό ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα εμείς, χωρίς πολλά λόγια, κάνουμε πράξη την ανανέωση και αυτό είναι μία διαρκής και καθημερινή διαδικασία.

5) Τί να περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ;

Στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά αυτό που θα κάνει είναι αυτό που έχει ανάγκη ο κόσμος. Δηλαδή τι να περιμένουμε την επόμενη μέρα, πως θα μειώσουμε φορολογικούς συντελεστές, πως θα γίνουν νέες επενδύσεις επενδύσεις, πως θα αυξήσουμε την απασχόληση με καλές δουλειές πως θα μειώσουμε την γραφειοκρατία και τον χρόνο απονομής δικαιοσύνης που είναι βασικά εμπόδια στη προσέλκυση επενδύσεων, πως θα χτίσουμε ένα σύγχρονο, δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, πως θα χτίσουμε έναν σύγχρονο δημόσιο τομέα στην υπηρεσία του πολίτη και όχι της ψηφοθηρίας και πως θα απευθυνθούμε στους νέους, σε αυτούς που θέλουμε να γυρίσουν πίσω και σε αυτούς που ο κ. Τσίπρας με την υπερφορολόγηση και την διάλυση διώχνει καθημερινά και προστίθενται στις ήδη εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν φύγει. Άρα μιλάμε για μία τελείως διαφορετική λογική, μία τελείως διαφορετική νοοτροπία, μία τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Αυτά θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή τη νέα σελίδα για την Ελλάδα, τη νέα σελίδα ασφάλειας. Και όταν λέμε ασφάλεια, εννοούμε σε όλους τους τομείς, γιατί ασφάλεια στα οικονομικά χρειάζεται για να γυρίσουμε σελίδα στην οικονομία, ασφάλεια στους δρόμους και τις γειτονιές χρειάζεται για να νιώσουν οι πολίτες ότι το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους γίνεται πράξη, ασφάλεια στα πανεπιστήμια για να γίνουμε ένα εκπαιδευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής και να προσελκύσουμε και ξένους φοιτητές, ασφάλεια σε κάθε κομμάτι της καθημερινότητας. Γιατί η καθημερινότητα είναι το μεγάλο στοίχημα και θα το κερδίσουμε. Και φυσικά, στο πλαίσιο που σας είπα, στο πλαίσιο δηλαδή του ότι εμείς δε διχάζουμε, δεν κοιτάμε στο χθες, εμείς ενώνουμε και δίνουμε λύσεις για το αύριο της χώρας. Για το αύριο που αξίζουμε. Γιατί πραγματικά δεν μας αξίζει αυτή η μιζέρια, δεν μας αξίζει αυτό που ζούμε σήμερα, δεν μας αξίζει αυτός ο διαλυμένος κρατικός μηχανισμός σε όλα τα επίπεδα. Και χωρίς να είναι εύκολα όλα αυτά που θα πούμε, χωρίς να υποσχεθούμε τα πάντα στους πάντες, θα δώσουμε χειροπιαστές, ρεαλιστικές και αξιόπιστες προτάσεις σε πραγματικά προβλήματα. Δεν θα πούμε πέντε για να κάνουμε τα τρία. Θα πούμε τρία για να κάνουμε τα πέντε.

6) Το ενδεχόμενο να στηθούν τριπλές κάλπες τον Μάιο του 2019 προβληματίζει;

Κοιτάξτε, εγώ θεωρώ ότι οι κάλπες μπορεί να στηθούν από αυτή τη στιγμή που μιλάμε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 ανά πάσα στιγμή. Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εξυπηρετείται στρατηγικά με το να στηθούν οι κάλπες όλες μαζί, γιατί όσο μεγαλύτερη ανακατωσούρα γίνει τόσο καλύτερο γι’ αυτόν που ξέρει ότι θα χάσει. Και φυσικά, για ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, που σε όλα τα επίπεδα, από την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι το δημοψήφισμα του 2015 και από το επτάμηνο του 2015, μέχρι και την στρατηγική που ακολουθεί σήμερα, υπηρετεί σταθερά την αστάθεια, τον τυχοδιωκτισμό και την ανασφάλεια παντού. Βλέπετε ότι το μόνο που κάνει είναι να δυναμιτίζει ο ίδιος το πολιτικό κλίμα. Έχει αποδείξει ότι το μόνο που ξέρει να κάνει είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έχει ανάγκη η χώρα. Η χώρα έχει ανάγκη ασφάλεια, σιγουριά, σταθερότητα. Ο κ. Τσίπρας ξέρει να κάνει σε όλους τους τομείς το ακριβώς αντίθετο. Άρα λοιπόν, στην ερώτησή σας, ένας τρόπος να εξυπηρετήσει αυτόν τον στόχο του -και γιατί είναι στόχος τους αυτός; γιατί έτσι πιστεύει ότι θα συσπειρώσει έναν πολύ στενό πυρήνα ψηφοφόρων- μόνο εκεί πλέον μπορεί να προσβλέπει, και αυτό θα το κάνει δημιουργώντας πόλωση, διχασμό και πόλεμο λάσπης που θα προκαλέσουν ίσως ένα αντιδεξιό -να το πω έτσι- ανακλαστικό σε κάποιους από τους ψηφοφόρους του. Άρα λοιπόν, ναι, δεν αποκλείεται να δούμε τριπλές εκλογές, δεν αποκλείεται να δούμε έναν μηχανισμό ο οποίος δεν θα μπορεί καν να ανταπεξέλθει σε αυτές τις εκλογές όπως έχει ήδη προειδοποιήσει η Singular Logic. Αλλά από τον ΣΥΡΙΖΑ όλα τα περιμένω και πιστεύω ότι οτιδήποτε δημιουργήσει την μεγαλύτερη αναταραχή, οτιδήποτε είναι πιο επιζήμιο για την χώρα αυτό θα κάνει, οποιονδήποτε τρόπο έχει να αφήσει καμμένη γη, αυτόν θα υπηρετήσει, και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η παραμονή στην καρέκλα αφενός και η πολιτική επιβίωση την επόμενη μέρα αφετέρου.

7) Ωστόσο τις τελευταίες ώρες δημοκοπικά γίνεται λόγος για κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, και αναφέρομαι στην εφημερίδα “Εστία” που εμφανίζει τη διαφορά σε μονοψήφιο νούμερο. Που οφείλεται αυτό κατά τη γνώμη σας;

Εγώ δεν μπορώ να το επαληθεύσω αυτό. Περιμένω να δω τις οποιεσδήποτε δημοσκοπήσεις παρουσιαστούν από συγκεκριμένες εταιρείες και όχι με δήθεν διαρροές. Όμως ξαναλέω, ότι αυτή η πόλωση και το διχαστικό κλίμα προφανώς θα αυξήσει τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, λογικό είναι -αυτός είναι ο στόχος, αυτό είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει- και σε ένα βαθμό, προφανώς δεν μπορεί η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ να πάει σε εκλογές με 40% συσπείρωση. Αλλά ξαναλέω, αυτή είναι η διαφορά μας. Αυτοί απευθύνονται στο στενό κομματικό τους ακροατήριο και παλεύουν να αυξήσουν τα άθλια ποσοστά συσπείρωσης τους, εμείς παλεύουμε να απευθυνθούμε σε όλους τους Έλληνες, ασχέτως του τι ψήφισαν, ασχέτως της ιστορίας τους, ασχέτως των ιδεολογικών τους καταβολών, και να συμφωνήσουμε σε πέντε αυτονόητα πράγματα για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Σε αυτήν την προσπάθεια αφενός δεν περισσεύει κανείς και αφετέρου δεν διαχωρίζουμε τους Έλληνες, δεν διχάζουμε. Γι’ αυτό το λόγο ακριβώς, και αυτοδύναμοι να είμαστε, που θα είμαστε, την επόμενη μέρα θα απευθυνθούμε και θα επιδιώξουμε τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις. Γιατί οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε σκοπό να κάνουμε απαιτούν συναινέσεις.

8) Θα είστε υποψήφιος στις επόμενες εκλογές; Kαι αν ναι, σε ποια περιφέρεια;

Αυτές οι αποφάσεις είναι πάντα των οργάνων και του Προέδρου του κόμματος.

9) Μπορεί να γίνει ορθή πολιτική από το Twitter; Ή μήπως έχουμε εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο που περισσότερο οδηγεί σε διχαστική ρητορική παρά παρουσιάζεται ως μέσο «συμμετοχικής δημοκρατίας» αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο όρος.

Κοιτάξτε, το Twitter είναι ένα μέσο. Ένα μέσο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανάλογα με τον τρόπο που επιλέγει κανείς και με τα χαρακτηριστικά του χρήστη. Δηλαδή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πάρα πολύ καλό σκοπό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πάρα πολύ κακό σκοπό. Έχουμε δει λοιπόν και στην Ελλάδα, αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα, το πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ουσιαστικά για να δημιουργήσει από fake news μέχρι δολοφονία χαρακτήρων. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως στοιχείο «συμμετοχικής δημοκρατίας» και ως ένα μέσο διαλόγου και δημιουργίας τάσεων ή ιδεών, και νομίζω ότι η δουλειά η δικιά μας, των ανθρώπων που ασχολούμαστε με αυτό το μέσο, είναι να σπρώχνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Δε λέω ότι μπορεί ποτέ να είναι κάτι μαύρο ή άσπρο, αλλά για παράδειγμα με το να συμφωνήσουμε σαν πολιτικά κόμματα ότι δεν θα χρησιμοποιούμε bots και trolls, νομίζω ότι συνεισφέρουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι κάτι που έχει γίνει σε άλλες χώρες του εξωτερικού, στη Γερμανία ας πούμε υπάρχει μία συμφωνία κυρίων ότι δεν θα χρησιμοποιείται αυτό το μέσο με τον τρόπο που έχουμε δει στο παρελθόν. Μακάρι να ωριμάσει κάποια στιγμή και η Ελλάδα και να φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

10) Τέλος, τί θα λέγατε σε όσους εμφανίζονται διστακτικοί για την πρόταση του κόμματός σας αναφορικά με τη δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού;

Αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο υποκρισίας, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο βασικός εκφραστής αυτής της δυσπιστίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θυμίζω ότι στο παρελθόν -πρόσφατα μάλιστα μίλαγα με έναν δημοσιογράφο από την Ομογένεια της Αμερικής- είχε πάει εκεί και είχε υποσχεθεί ότι είναι από τις πρώτες προτεραιότητές του η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού. Προφανώς και σε αυτό, όπως σε όλα, αποδείχτηκε εντελώς αναξιόπιστος, αλλά όχι απλά αποδείχτηκε αναξιόπιστος, έφτασε στο σημείο να παλεύει για το αντίθετο, να παλεύει δηλαδή να μην αποκτήσουν το δικαίωμα αυτό οι άνθρωποι που είναι εκτός Ελλάδας. Νομίζω ότι αυτό δείχνει πόσο πολύ εκτιμάει τη δημοκρατία, πόσο πολύ εκτιμάει και σε πόση υπόληψη έχει τον Ελληνισμό. Ξανά, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η μικροπολιτική θεώρηση των πραγμάτων. Όσον αφορά εμάς τώρα, είναι βασική προτεραιότητά μας αυτό, το έχουμε φέρει ως πρόταση νόμου. Φυσικά αρνούνται ακόμα και να το συζητήσουν. Μάλιστα, υποτίθεται ότι συμφωνήσανε ότι μαζί με την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών θα ερχόταν και αυτό. Φυσικά αυτό πήγε στις καλένδες, υποτίθεται ότι θα έκαναν μία επιτροπή και κουραφέξαλα. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα αν υπάρχει η πολιτική βούληση. Εμείς έχουμε την πολιτική βούληση, είναι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρουμε. Είναι απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό και είναι κάτι που δε συνάδει με μία χώρα που θέλει να λέγεται δυτική, το να απαγορεύεις στους πολίτες να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους. Αυτοί οι άνθρωποι που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης, νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να ψηφίζουν εδώ, και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το φοβάται ο κ. Τσίπρας. Γιατί ξέρει ότι αυτοί οι Έλληνες πολίτες έχουν δει πως δουλεύουν άλλες χώρες, έχουν δει τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα ώστε να μπορούν να διαπρέψουν και εδώ, και φυσικά ξέρουν πολύ καλά ότι όλα αυτά συνάδουν με το δικό μας πρόγραμμα, με την δική μας ιδεολογία, την δική μας εθνική στρατηγική και όχι με τις υποσχέσεις και τον λαϊκισμό του κ. Τσίπρα που μας οδηγούν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Άρα, αυτούς τους Έλληνες τους φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ, τους φοβάται ο κ. Τσίπρας, και γι΄ αυτό και θέλει πάση θυσία να τους απαγορεύσει την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου.

Σας ευχαριστώ θερμά.