Καταρρέει το αφήγημα Τσίπρα – 9 στους 10 πολίτες «βλέπουν» συνέχιση της λιτότητας

Το κλίμα δυσπιστίας μεταφέρεται και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σύμφωνα με την έρευνα, 8 στους 10 πιστεύουν ότι το τέλος του μνημονίου δεν θα σημάνει και το τέλος των πολιτικών λιτότητας

Δεν πείθονται οι πολίτες, απ’ το αφήγημα της “καθαρής εξόδου” απ’ τα μνημόνια, στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση επενδύουν για την δημοσκοπική τους ανάκαμψη.

Σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis που διενεργήθη για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, το 89% θεωρεί ότι οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν και στο μέλλον, παρά το τυπικό τέλος των μνημονίων.

Οι πολίτες με αυτόν τον τρόπο «προσγειώνουν» ανώμαλα στην πραγματικότητα την κυβέρνηση που πανηγυρίζει για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, εκφράζοντας έτσι τη δυσπιστία τους στο αφήγημα του πρωθυπουργού, καθώς οι 9 στους 10 υποστηρίζουν ότι θα συνεχιστούν οι πολιτικές λιτότητας.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διεξήχθη μεταξύ 28 και 30 Αυγούστου, σχεδόν 7 στους 10 ερωτηθέντες υποστηρίζουν ότι η πορεία της χώρας αυτή την περίοδο κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Οι πολίτες απαντούν ότι ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να αποφασίζεται μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων, ενώ το 83% θεωρεί σκόπιμο ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει συναντήσεις συνεργασίας και ανταλλαγή απόψεων με τις οργανώσεις των εργαζομένων.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις μεταξύ των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος, δεδομένου ότι ακόμα και οι ίδιοι δεν πείθονται από τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Ειδικότερα, 8 στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι το τέλος του μνημονίου δεν θα σημάνει και το τέλος των πολιτικών λιτότητας.

Το τελικό  συμπέρασμα της έρευνας αφορά στο τέλος της τυπικής «μνημονιακής» περιόδου, το οποίο δεν δημιουργεί μία αίσθηση «αλλαγής εποχής» κυρίως λόγω των υφιστάμενων υποχρεώσεων της χώρας έναντι των δανειστών, οι οποίες παραμένουν.

Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύεται η ανάγκη συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων με την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό ώστε να υπάρξουν οι καλύτερες δυνατές διευθετήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχετική πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός αποφεύγει να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων γιατί δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων ή δεν του το επιτρέπουν οι εταίροι μας (αθροιστικά 30% αυθόρμητες αναφορές).

Δείτε ολόκληρη την έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό της ΓΣΕΕ: