"Σωσίβιο" στον εκλογικό αιφνιδιασμό ψάχνει ο Τσίπρας - Κριτήριο οι μετρήσεις του Φθινοπώρου

Το ενδεχόμενο του εκλογικού αιφνιδιασμού ακόμη και τον Ιανουάριο φαίνεται ότι εξετάζει ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες για το κόμμα του και τον ίδιο, καθώς τα μηνύματα για τις συνέπειες της πολιτικής του κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι.

Φθορά και δημοσκοπική κατάρρευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε τις προσδοκίες που καλλιέργησε, βάσει των οποίων το εκλογικό σώμα του έδωσε “τα κλειδιά” διοίκησης του κράτους.

Η δημοσκοπική κατάρρευση και η διαφαινόμενη εκλογική πανωλεθρία είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής των εισπρακτικών μέτρων που είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει (π.χ. κατάργηση ΕΝΦΙΑ), της ενδοτικότητάς του στο διεθνή παράγοντα στα εθνικά ζητήματα υψηλού συμβολισμού, όπως το Μακεδονικό και η αδυναμία να διασφαλίσει επαρκώς την ασφάλεια των πολιτών.

Τη μάχη έχασε και στο πεδίο της καθημερινότητας. Η τραγωδία στο ΜΑΤΙ ανέδειξε με τον πλέον τραγικό τρόπο την διαχειριστική ανεπάρκεια των επιτελών της κυβέρνησης, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την οργή της κοινωνίας αλλά και το συναίσθημα ανασφάλειας για το μέλλον.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι το “πνεύμα χαλάρωσης των κανόνων ασφάλειας και πρόληψης, διαλυτική και υποτιμητική αντιμετώπιση των σωμάτων ασφαλείας και δημόσιας τάξης, διάθεση υπόθαλψης και δικαιολόγησης κάθε αμελούς συμπεριφοράς που προκύπτει στον δημόσιο τομέα και φυσικά πλήρης απαξίωση και ενοχοποίηση κάθε πιθανότητας αξιολόγησης και λογοδοσίας των υπηρεσιών και των φυσικών προσώπων”.

Δείκτης οι μετρήσεις του Φθινοπώρου

Η εξέλιξη που θα έχει θέμα των συντάξεων και οι μετρήσεις του φθινοπώρου, που θα διενεργηθούν μετά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, θα καθορίσουν το χρόνο των εκλογών, οι οποίες, σύμφωνα με νεότερες “σκέψεις” στο επιτελείο του Μαξίμου, δεν αποκλείεται να γίνουν τον Ιανουάριο του 2019.

Στην αναστολή της περικοπής των συντάξεων φαίνεται ότι έχει ποντάρει “τα ρέστα του” ο Αλέξης Τσίπρας για να αλλάξει το βαρύ κλίμα που έχει επιδεινωθεί για την κυβέρνησή του από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, καθώς και τη συνεχή επιρροή του Μακεδονικού ζητήματος το οποίο επανέρχεται στην επικαιρότητα.

Η αποκάλυψη ότι, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός απεδέχθη τις πάγιες διεκδικήσεις των Σκοπίων για αναγνώριση της “Μακεδονικής” ταυτότητας και γλώσσας έχει επαναφέρει, με δραματικό τρόπο, στη δημόσια συζήτηση το θέμα και έχει αποσταθεροποιήσει την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα.

Η εξέλιξη αυτή – σε συνδυασμό με τη διάχυτη εντύπωση στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί κρίσιμα εθνικά, οικονομικά ζητήματα και κρίσεις,- κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις μετρήσεις κοινής γνώμης του φθινοπώρου και αποτελεί τον παράγοντα καθορισμού των εξελίξεων.

Σκέψεις για μετατόπιση του χρόνου των εκλογών

Υπό αυτές τις συνθήκες, “η μετατόπιση του χρόνου των εκλογών το νωρίτερο για τον πρώτο κιόλας μήνα του 2019 -κατά τον οποίο συμπληρώνει 4 χρόνια κυβερνητικής θητείας- αποτελεί επιλογή επιβίωσης τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τον αρχηγό του”, υποστηρίζουν όσοι παρακολουθούν προσεκτικά τις κινήσεις του Μαξίμου.

Η πιθανότερη εξέλιξη είναι να ξεκινήσει ο πρωθυπουργός την προεκλογική περίοδο με εμφατικό τρόπο στη ΔΕΘ. Με σειρά υποσχέσεων και “παροχών” που του έχουν επιτραπεί από το Eurogroup του Ιουνίου – ως αντίμετρα στη συνεχιζόμενη σκληρή λιτότητα – και με ένταση του καταγγελτικού λόγου κατά των αντιπάλων του, σε ένα κρεσέντο σκληρής … αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση, με βασικό στόχο την ενεργοποίηση του θυμικού των ψηφοφόρων του και επανασυσπείρωση της εκλογικής του βάσης.

Το πεδίο δράσης της κυβέρνησης στους ερχόμενους μήνες θα κινηθεί έτσι σε δύο επίπεδα. Σε “τσουνάμι” προεκλογικής παροχολογίας, προσλήψεων στο δημόσιο και ρουσφετιών “παλαιοκομματικού” χαρακτήρα, αλλά και στον προσφιλή τομέα της σκανδαλολογίας, με πιθανή αναμόχλευση δικαστικών υποθέσεων.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική αντιπαράθεση, ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει να “χορέψει” σκληρό ροκ και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές επιδιώκοντας κλίμα πόλωσης και διχασμού.

 

Από το newsroom του politisonline.com και του economico.gr