Αποκαλυπτικό έγγραφο των WikiLeaks: Από το 2008 ήθελε η πΓΔΜ το «Βόρεια Μακεδονία»

Έγγραφο που έφεραν στη δημοσιότητα τα WikiLeaks αποκαλύπτει ότι τα Σκόπια πάλευαν εδώ και 10 χρόνια μία συμφωνία με την Ελλάδα με το όνομα “Βόρεια Μακεδονία”, που θα τους έδινε μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα.

Πρόκειται για το εμπιστευτικό έγγραφο της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Σκόπια, Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008, για τις επιδιώξεις της τότε σκοπιανής ηγεσίας, (με πρωθυπουργό τον Νίκολα Γκρουέφσκι και πρόεδρο τον Μπράνκο Τσερβενκόφσκι).

Όπως προκύπτει από το έγγραφο, παρότι ο σημερινός πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, παρουσιάζει τον εαυτό του να έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις για να φθάσει σε συμφωνία, όλα όσα πέτυχε στη διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά, αποτελούν επί μια δεκαετία επιδιώξεις των Σκοπίων.

Επί της ουσίας, η ΠΓΔΜ όχι μόνο δεν υποχώρησε αλλά κατοχύρωσε πλήρως τις θέσεις που είχε διατυπώσει από το 2008.

Συγκεκριμένα, στις 29 Ιουλίου 2008 τηλεγράφημα της Αμερικανίδας πρεσβευτού στα Σκόπια, Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, παρουσιάζει τα συμπεράσματά της από τις επαφές με τη σκοπιανή ηγεσία, τον πρόεδρο Τσερβενκόφσκι και τον πρωθυπουργό Γκρουέφσκι. Το τηλεγράφημα τιτλοφορείται «Μακεδονία/Ελλάδα: Τι χρειάζονται οι Μακεδόνες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας».

Η κ. Μιλοβάνοβιτς στην εισαγωγή του τηλεγραφήματός της αναφέρει τα «Στοιχεία της Λύσης».

Στο έγγραφο που έφεραν στο φως τα WikiLeaks αναγράφεται:

«Τι χρειάζονται οι Μακεδόνες για να επιλυθεί το θέμα του ονόματος

Στοιχεία μιας Συμφωνίας

«Η πρεσβεία στα Σκόπια εκτιμά ότι σχετικά με το περιεχόμενο μιας συμφωνίας που ανοίγει τον δρόμο για ένταξη στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. η “μακεδονική” κυβέρνηση θα δεχόταν τελικά τους ακόλουθους όρους:

– Ονομα: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (σ.σ.: το αγγλικό κείμενο αναφέρει τη γειτονική χώρα ως “Republic of Northern Macedonia” ή εναλλακτικά “Republic of North Macedonia”)

Πεδίο εφαρμογής: Σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς αλλά και διμερώς με όποια χώρα δεν επιθυμεί να κάνει χρήση της συνταγματικής ονομασίας. Η Μακεδονία θα χρησιμοποιούσε το συνταγματικό της όνομα όταν αναφέρεται στον εαυτό της, σε διαβατήρια, ετικέτες προϊόντων, μέσα ενημέρωσης κλπ.

Ταυτότητα: Η γλώσσα και η εθνικότητα θα μπορούσαν να ονομάζονται “μακεδονική”, κάτι που θα έπρεπε να γίνει με σιωπηρούς χειρισμούς, ίσως ως ένα συμπληρωματικό παράρτημα στο UNSCR, ή σε κάποιο εσωτερικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που δεν θα χρειάζεται ελληνική έγκριση. Εν κατακλείδι, η Μακεδονία χρειάζεται διαβεβαίωση ότι η γλώσσα και η εθνικότητά τους θα συνέχιζαν να ονομάζονται μακεδονική και όχι βορειομακεδονική».

Tο εμπιστευτικό έγγραφο της Αμερικανίδας πρέσβειρας στα Σκόπια Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, στις 29 Ιουλίου 2008: