Το πρώτο υπουργικό μετά τον ανασχηματισμό - Οι προτεραιότητες που έθεσε ο πρωθυπουργός

Με ολιγόλεπτη καθυστέρηση ξεκίνησε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό μετά τον ανασχηματισμό της Τρίτης.

Κατά την εισήγησή του, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού καλωσόρισε τους νέους και τις νέες υπουργούς που εισήλθαν στο κυβερνητικό σχήμα, μίλησε για τις ανάγκες της μεταμνημονιακής Ελλάδας, για την ελπιδοφόρα προοπτική της χώρας, για τη δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, εν’ω έκανε λόγο και για πίστη στην προοπτική της κοινωνικής δικαιοσύνης. Επιπλέον, είπε εμφατικά ότι η κυβέρνηση δίνει καθημερινά εξετάσεις και ότι αλλαζονικές συμπεριφορές δεν έχουν θέση στη “δική μας κυβέρνηση”.

Αναλυτικότερα:

Μία ελπιδοφόρα προοπτική για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα

«H έξοδος της χώρας από το μνημόνιο γεμίζει τον ελληνικό λαό με προσδοκίες για βελτίωση των συνθηκών ζωής, για μια καλύτερη καθημερινότητα και ανακούφιση από τα βάρη και την αγωνία της μνημονιακής εποχής», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Mε τον κύκλο των μνημονίων έχει κλείσει και ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Έχει κλείσει ο κύκλος της επιτροπείας, των μειώσεων και των περικοπών και μπορεί να ανοίξει ο κύκλος των ελαφρύνσεων, των πολιτικών κοινωνικής στήριξης, ο ενάρετος κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «Καλούμαστε να οραματιστούμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα».

Ρύθμιση της αγοράς εργασίας

Ως πρώτη προτεραιότητα έθεσε την ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ ανέφερε ότι η παθογένεια της μαύρης εργασίας πρέπει να καταπολεμηθεί.

«Οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι προϋπόθεση για την ανάκτηση της εργασίας είναι η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος»

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την αναγκαιότητα της επιτάχυνσης και εμβάθυνσης των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και στην οικονομία, τονίζοντας ότι: «Μεταρρυθμίσεις κομβικής σημασίας για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, όπως λ.χ. το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, το περιουσιολόγιο, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης αλλά και στην εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας στα δημόσια έργα. Όλες αυτές δεν είναι μεταρρυθμίσεις των μνημονίων. Αντιθέτως, είναι μεταρρυθμίσεις δικές μας, είναι μεταρρυθμίσεις που αν είχαν γίνει πριν τα μνημόνια, ίσως και να τα αποφεύγαμε ή να μη πληρώναμε τόσο βαρύ τίμημα. Και σε τελική ανάλυση, είναι μεταρρυθμίσεις που μόνο εμείς μπορούμε να υλοποιήσουμε».

Πίστη στην προοπτική της κοινωνικής δικαιοσύνης

«Η πίστη στην προοπτική της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι ακριβώς, που μας διαφοροποιεί, όλους εμάς που βρισκόμαστε σε αυτό το υπουργικό τραπέζι, αριστερούς, οικολόγους, κεντροαριστερούς αλλά και κεντροδεξιούς, από τις δυνάμεις του ακραίου νέο-φιλελευθερισμού, που, πέραν όλων των άλλων ευθυνών για την πορεία της οικονομίας, έχουν ακέραια και την ευθύνη και για την άνοδο της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας στον τόπο μας» είπε στη συνέχεια χαρακτηριστικά.

Δίνουμε καθημερινά εξετάσεις

«Από την δική του εξουσία πηγάζει η δική μας ευθύνη. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Στην βαριά καθημερινότητα μας πρέπει πάντοτε να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι δίνουμε καθημερινά εξετάσεις. Εξετάσεις αποτελεσματικότητας αλλά και εξετάσεις ευπρέπειας, κοινωνικής ευαισθησίας και κατανόησης. Εξετάσεις ηθικής και πολιτικής ποιότητας», τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας:

«Αλαζονικές συμπεριφορές, κλειστές πόρτες και κλειστά αυτιά, αίσθηση αυτάρκειας, άρνηση συντονισμού, προσωπικές στρατηγικές είναι χαρακτηριστικά των υπουργών και των κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα. Δεν έχουν θέση στη δική μας κυβέρνηση».