Βουλή: Όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, ψήφισαν τα μέτρα για τους πληγέντες - Ψηφίστηκε και η τροπολογία για τα αυθαίρετα

Όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, ψήφισαν τα μέτρα για τους πληγέντες – Υπερψήφισε όλες τις τροπολογίες η ΝΔ

 

Ψηφίστηκαν οι διατάξεις για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, καθώς και η τροπολογία για τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων που είχαν κατατεθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας “Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις”.

Κατά την ψηφοφορία που προηγήθηκε τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:

Η τροπολογία για την επιδότηση ανεργίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 ψηφίστηκε ομόφωνα.

Η τροπολογία με τα μέτρα οικονομικής στήριξης για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ που δήλωσε “παρών”.

Η τροπολογία με τις “επείγουσες ρυθμίσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας”, ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ που δήλωσε “παρών” και της Χρυσής Αυγής που δήλωσε “όχι”.

 

Η τροπολογία για την επιδότηση ανεργίας

Βάσει της τροπολογίας, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν ολικά ή μερικά από τις πυρκαγιές που έπληξαν την Περιφέρεια Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018 και κατέστησαν εξ αυτού του λόγου άνεργοι, εφόσον δεν πληρούν τις προϋποθέσεις επιδότησης ανέργων, του άρθρου 4 του ν. 1545/1985, δικαιούνται να λάβουν την ελάχιστη διάρκεια τακτικής επιδότησης των κοινών ανέργων.

Προκειμένου να αποκατασταθεί η δυνατότητα λήψης τακτικής επιδότησης ανεργίας την οποία θα δικαιούνταν, εάν η απασχόλησή τους δεν είχε διακοπεί από τις πυρκαγιές της 23ης και της 24ης Ιουλίου 2018, με τη ρύθμιση προβλέπεται ότι, εάν οι εργαζόμενοι αυτοί και πλέον άνεργοι δεν συγκεντρώνουν τον αναγκαίο αριθμό ημερών απασχόλησης για τη λήψη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δικαιούνται κατ’ εξαίρεση να λάβουν την ελάχιστη διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας των κοινών ανέργων.

Η τροπολογία με τα μέτρα οικονομικής στήριξης 

Η οικονομική ενίσχυση αφορά όχι μόνο την πρώτη κατοικία, αλλά ισχύει για κάθε κατοικία.

Ειδικότερα, στην κοινή τροπολογία που ψηφίστηκε προβλέπεται η καταβολή οικονομικής ενίσχυσης ως εξής:

– Το ποσό των 600 ευρώ περίπου και επιπλέον ισόποση οικονομική ενίσχυση, σε περίπτωση που ο δικαιούχος είναι πολύτεκνος ή και άτομο με αναπηρία.

-Το ποσό των 5.900 ευρώ για την αντιμετώπιση επισκευαστικών εργασιών και την αντικατάσταση οικοσκευής και το ποσό ύψους 4.400 ευρώ σε περίπτωση πρόκλησης μόνιμης σωματικής βλάβης, λόγω τραυματισμού.

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ακόμα ότι:

– Όλοι οι δικαιούχοι εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης αντιγράφου φορολογικής δήλωσης ή υπεύθυνης δήλωσης.

– Επαναπροσδιορίζεται ο βαθμός ζημιών, ως κριτήριο υπολογισμού της χορηγούμενης οικονομικής ενίσχυσης, καθώς και ο συντελεστής υπολογισμού τους. Για αυτές τις οικονομικές ενισχύσεις οι δικαιούχοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας κατά την διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών.

-Οι οικονομικές ενισχύσεις δεν κατάσχονται ούτε συμψηφίζονται με οφειλές των δικαιούχων προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες ή άλλους φορείς και καταβάλλονται εξ ολοκλήρου χωρίς καμία κράτηση υπέρ του δημοσίου ή τρίτων και δεν φορολογούνται. Τυχόν συμψηφισθέντα ή κατασχεθέντα ποσά δεν αναζητούνται, αλλά αποδίδονται στους δικαιούχους.

Η τροπολογία για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Η τροπολογία προβλέπει την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο φυσικών καταστροφών. Δίνει επίσης τη δυνατότητα στο υπουργείο, παράλληλα προς το ήδη ισχύον νομικό πλαίσιο, να στέλνει επιθεωρητές για να πιστοποιούν τις αυθαιρεσίες, ενώ παρέχεται στον υπουργό η δυνατότητα να παρέμβει. Στο στόχαστρο μπαίνουν αυθαίρετες κατασκευές και τοίχοι σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία.

Το μεταβατικό αυτό πλαίσιο θα είναι σε ισχύ έως ότου λειτουργήσουν τα κεντρικά περιφερειακά και τοπικά παρατηρητήρια δόμησης. Σχετικά με τις δυνατότητες ένστασης που θα υπάρχουν, αυτές θα μπορούν να κατατίθενται στο ΣτΕ εντός 15 ημερών από το πόρισμα των επιθεωρητών, ωστόσο δεν προβλέπεται κανένα δικαίωμα διοικητικής ένστασης.

Με την ίδια τροπολογία δίνεται και η δυνατότητα κατεδάφισης των αυθαιρέτων της Μακρονήσου, με απόφαση του υπουργού.