Τζανακόπουλος: Κατεδαφίζονται άμεσα πάνω από 3.000 αυθαίρετα στην Αττική - Οι ευθύνες θα καταλογιστούν εάν και εφόσον υπάρχουν

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της τραγωδίας στο Μάτι και για τις ενέργειες της κυβέρνησης.

Όπως τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό στα θύματα της τραγωδίας και θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να μην μείνει κανείς μόνος του.

“Η ώρα της αποτίμησης θα έρθει και οι ευθύνες θα καταλογιστούν εάν και εφόσον υπάρχουν” απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι “θα αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα επιχειρησιακά και πολιτικά όσα έγιναν ή δεν έγιναν χωρίς να επιχειρήσουμε την συγκάλυψη καμίας ευθύνης”.

Σε ότι αφορά στην υλοποίηση των μέτρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως απλοποιείται η διαδικασία χορήγησης των επιδομάτων με τροπολογία που κατατέθηκε, καθώς και ότι “ξεκίνησε η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων – Έως τις 16:00 είχαν κατατεθεί 429 αιτήσεις”.

Eπιπλέον, ανέφερε ότι συνεχίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ο καθαρισμός των περιοχών που έχουν πληγεί.

Αναφορικά με τα αυθαίρετα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε: “Μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού, η σχετική επιτροπή ολοκληρώνει σχέδιο πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, το οποίο θα παρουσιάσει πιθανότατα αύριο ο κ. Σταθάκης. Υπάρχει λίστα με 2.500 αυθαίρετα σε δασική έκταση και 685 στον αιγιαλό, που προσδιορίζονται για κατεδάφιση στην Αττική. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα.”

“Είναι δεδομένο ότι η πολιτική σύγκρουση με αφορμή φυσικές καταστροφές, να οδηγεί σε υπερβολές. Όλα τα κόμματα έχουν παρασυρθεί. Η κριτική και ο καταλογισμός της ευθύνης είναι αναπόσπαστο σημείο της αντιπαράθεσης. Η στάση του κ. Μητσοτάκη έχει κινήσει ένα απίστευτο κύμα προπαγάνδας και παραπλανητικές ειδήσεις. Η κυβέρνηση δεν θα παρασυρθεί.” συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξαπολύοντας πυρά προς την Νέα Δημοκρατία.

“Η πολιτική αντιπαράθεση με αυτούς τους όρους δεν είναι ορθή. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ευθύνες, διότι ήταν κομμάτι του πολιτικού συστήματος που κυβέρνησε για 40 χρόνια.”

Αναφερόμενος στον υπουργό Υγείας είπε: “Ο κ. Πολάκης δεν είπε ότι χρειάζεται η σφραγίδα του ιατροδικαστή. Είπε είτε ιατροδικαστή, είτε γιατρού. Το δεύτερο σημείο αποσιωπήθηκε. Όταν είχαμε διασταυρωμένο αριθμό νεκρών, εγώ ο ίδιος, στις 2:30 το βράδυ, είπα ότι υπάρχουν τουλάχιστον 20 νεκροί.”

“Δεν είμαι δικαστής, ούτε διαιτητής” επεσήμανε για τις καταγγελίες, λέγοντας “Η ενημέρωση που είχαμε για το πυροβεστικό σώμα, μέσα στον ελάχιστο χρόνο που εξελίχθηκε η φωτιά, δεν ήταν δυνατή η μετακίνηση 15.000 ανθρώπων από τον οικισμό”.

“Θα αποτιμήσουμε όταν έρθει η ώρα την κατάσταση. Άλλο η κριτική, άλλο η αντιπαράθεση και άλλο η επικοινωνιακή τυμβωρυχία.”

“Να μην συγκαλυφθούν οι ευθύνες, αλλά να μην ψάξουμε και για εξιλαστήρια θύματα.”

 

Τα κυριότερα σημεία της ενημέρωσης ακολουθούν: