Σαντορινιός: Στις 19:08 είχαμε την έναρξη της επιχείρησης διάσωσης και όχι της ανεύρεσης σορών

Την ώρα που το Μάτι μοιάζει με νεκρή και εγκαταλελειμμένη πόλη, νέα κόντρα ξέσπασε με αφορμή δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» που αναφέρει ότι το Λιμενικό είχε ενημερώσει για τους νεκρούς από τις επτά το απόγευμα. Κάτι που διαψεύδει ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, τονίζοντας ότι στις επτά το απόγευμα της Δευτέρας (23.07.2018) ξεκίνησε η επιχείρηση του λιμενικού.

«To σήμα του λιμενικού σώματος αναφορικά με την επιχείρηση διάσωσης ατόμων και την ανεύρεση σορών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Μάτι Αττικής, που επλήγη από την καταστροφική πολύνεκρη πυρκαγιά στις 23/07, αναφέρει ως ώρα έναρξης των επιχειρήσεων διάσωσης την 19:08, επιχείρηση η οποία εξελίχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας μέχρι τα ξημερώματα, και όχι, όπως λανθασμένα ερμηνεύτηκε, ως ώρα ανεύρεσης σορών, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σαντορινιός, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» που επικαλείται αναφορά του λιμεναρχείου Ραφήνας.

Ο Υφυπουργός τονίζει ότι η σχετική αναφορά του λιμεναρχείου περιγράφει όλα τα συμβάντα που ακολούθησαν εκείνη την ημέρα, καθώς και τα σκάφη που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, κάτι που σημαίνει ότι όλα αυτά τα σκάφη δεν είχαν φθάσει πριν από τις 19:08 το απόγευμα, όταν και ξεκίνησε η περισυλλογή των πληγέντων.

Επίσης προσθέτει ότι το σήμα του λιμενικού σώματος γράφτηκε την Τρίτη στις 24/07 στις 18:30 το απόγευμα, μια μέρα μετά τα γεγονότα, έχοντας πια τη συνολική εικόνα της κατάστασης.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Το Λιμενικό διαψεύδει τα όσα αναφέρονται στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

«Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα του Τύπου το οποίο έχει τίτλο «Ώρα 19:08 Ανεύρεση σορών» και μνημονεύει σημαντική αναφορά της Λιμενικής Αρχής Ραφήνας προς το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και προς το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διευκρινίζονται τα κάτωθι:

α) Η εν λόγω σημαντική αναφορά απεστάλη την Τρίτη, 24-07-2018, από την Λιμενική Αρχή Ραφήνας, την επόμενη δηλαδή ημέρα από την έναρξη της επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης, και είχε χαρακτήρα συνολικού απολογισμού και καταγραφής των ενεργειών του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. στην περιοχή ευθύνης της Λιμενικής Αρχής Ραφήνας από την έναρξη της επιχείρησης έως και τη μεταφορά του τελευταίου ανθρώπου.

β) Ειδικότερα στην σημαντική αναφορά καταγράφεται με σαφήνεια ότι από τις 19:08 μ.μ. της 23-07-2018 και μετέπειτα ξεκίνησαν συνεχείς μεταφορές διασωθέντων προς το Λιμάνι Ραφήνας, αλλά και σορών από τα σκάφη που συμμετείχαν στην διάσωση χωρίς όμως να καθορίζεται ο χρόνος ανεύρεσης και μεταφοράς τους όπως υποστηρίζει το εν λόγω δημοσίευμα.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”

Ο «Ελεύθερος Τύπος» σε δημοσίευμα της ανέφερε ότι το Λιμενικό από τις 19:08, πριν καν πέσει η νύχτα δηλαδή ενημέρωνε για νεκρούς.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας, με βάση το δημοσίευμα της εφημερίδας, σημειώνει στο ημερολόγιο ότι την ώρα αυτή πραγματοποιήθηκαν συνεχείς ροές διασωθέντων στον λιμένα Ραφήνας καθώς και ανεύρεση σορών ατόμων από την περιοχή έξω από το λιμάνι ως το Μάτι και στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 22:30 η ηγεσία του υπουργείου και του Σώματος, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιός, ο Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Χ. Λαμπρίδης αλλά και ο αρχηγός και ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος κύριοι Ράπτης και Ντούνης είχαν από κοντά ενημέρωση.