Σπίρτζης: Θα γκρεμίσουμε όπου χρειαστεί

Έρευνα για τις πολεοδομικές άδειες στο Μάτι Αττικής προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί στις 7».

Ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι θα ελεγχθούν όλες οι οικοδομικές άδειες και όπου χρειαστεί θα γκρεμιστούν σπίτια, μετά τις φονικές πυρκαγιές που στοίχισαν τη ζωή 84 ανθρώπων στην ανατολική Αττική.

«Οι αναγκαίες υποδομές, που διασφαλίζουν την ασφάλεια, την πρόσβαση στις παραλίες, πρέπει να υπάρχουν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης σημειώνοντας ότι είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί να γκρεμιστούν σπίτια. «Δεν θα πάμε να υποκαταστήσουμε ή να αντικαταστήσουμε την ευθύνη που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση» πρόσθεσε.

Ο Χρήστος Σπίρτζης σημείωσε ότι δεν υπάρχει πολεοδομικό σχέδιο στο Μάτι, το οποίο μετρά τους περισσότερους νεκρούς στην εθνική τραγωδία που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. «26 συμπολίτες μας κάηκαν γιατί υπήρχε μια μάντρα στο Μάτι» τόνισε ο υπουργός για το σημείο όπου βρέθηκαν αγκαλιασμένοι οι σοροί των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στην Αργυρή Ακτή.

Παράλληλα, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ευθύνες και θα αποδοθούν, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να διορθωθούν προβλήματα χρόνων. «Είχαμε πάρα πολλές συνθήκες, και μόνιμες που έχουν να κάνουν με το σχεδιασμό και τη δομή των περιοχών αλλά και με τη συγκυρία, τις ακραίες καιρικές συνθήκες, με τα πολλαπλά μέτωπα πυρκαγιάς, την άμεση μετάδοση της πυρκαγιάς κτλ» διαπιστώνει ο κ. Σπίρτζης.

Τόνισε, επίσης, πως υπάρχει η πολιτική βούληση για να μπει ένα τέλος στην ανορθολογική λογική, να υπάρξει επιτέλους χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός. «Η πολιτεία έχει διαχρονικές ευθύνες, πρέπει να αλλάξουμε όλοι, να γίνουν οι αναγκαίες οι υποδομές, να υπάρξουν πολεοδομικά σχέδια» σημείωσε και διερωτήθηκε γιατί τόσα χρόνια δεν είχαμε κτηματολόγιο, δεν είχαμε δασικούς χάρτες «Εμείς αυτά τα λίγα χρόνια έχουμε κάνει πράξη όσα δεν έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζουμε» υποστήριξε.

«Δεν είναι μόνο το Μάτι που δεν έχει πολεοδομικό σχεδιασμό, υπάρχουν πολλές περιοχές, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε όλη την Ελλάδα, γι’ αυτό θα πρέπει να τα δούμε όλα. Θα πρέπει να υπάρξουν οι αναγκαίες υποδομές. Στη μνήμη των συμπολιτών μας που χάθηκαν να δούμε από δω και πέρα τι κάνουμε για να μην ξαναζήσουμε αυτή την τραγωδία, αυτό το δράμα πουθενά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.