Αυτή είναι η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης για την έξοδο από τα μνημόνια

Μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο, την επομένη του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπου καθορίστηκαν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, από το Μαξίμου οργανώνουν την επικοινωνιακή τους εκστρατεία για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Αυτή η πανηγυρική ρητορική που έχει ήδη ξεκινήσει, θα κορυφωθεί μετά τις 20 Αυγούστου και θα αποτελέσει το βασικό προεκλογικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, από το οικονομικό επιτελείο έχουν διαμηνύσει πως στο εξής ο κόσμος “θα ακούει μόνο καλές ειδήσεις για την οικονομία”.

Καστελόριζο – Αθήνα – Θεσσαλονίκη

“Από ατύχημα δόθηκε μια κακή πινελιά σε τούτο εδώ τον τόπο με το διάγγελμα του 2010, για αυτό δεσμεύομαι πως τη μέρα που θα βγαίνουμε και τυπικά από αυτή την περιπέτεια θα είμαι πάλι εδώ μαζί σας για να ατενίσουμε μαζί από εδώ το μέλλον του τόπου με αισιοδοξία”, είχε πει ο πρωθυπουργός την Άνοιξη όταν είχε επισκεφθεί το Καστελόριζο στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου του Νοτίου Αιγαίου.

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως η επίσκεψη στο ακριτικό νησί θα έχει ισχυρούς συμβολισμούς και θα ξεκαθαρίσει στις συνειδήσεις του κόσμου τους εκπροσώπους του “παλιού και καταστροφικού” πολιτικού συστήματος (στη δεδομένη στιγμή το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου) από το “νέο” το οποίο θεωρούν πως εκπροσωπούν.

Ακόμη, στο κυβερνητικό επιτελείο προγραμματίζουν μια ακόμα πανηγυρική εκδήλωση-ομιλία στην Αθήνα. Αυτή μπορεί να γίνει είτε στο Καλλιμάρμαρο, είτε στην Πνύκα, είτε σε κάποια μεγάλη πλατεία του κέντρου. Εκεί, ο πρωθυπουργός αναμένεται να πει πως παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυβέρνηση, παρά τους δύσκολους και επώδυνους συμβιβασμούς, παρά τη διάσπαση του κόμματος, κατάφερε και έβγαλε τη χώρα από το καθεστώς των μνημονίων και της λιτότητας. Εκεί δεν αποκλείεται να δώσουν το “παρών” Ευρωπαίοι πολιτικοί, είτε από τον χώρο της Αριστεράς (πχ Πάμπλο Ιγκλέσιας), είτε εκπρόσωποι των θεσμών.

Στη συνέχεια, στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει το πρόγραμμα της επόμενης μέρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ, το οποίο θα αποτελέσει και το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές του 2019.

Σε αυτές τις τρεις εκδηλώσεις, αναμένεται να προαναγγελθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ίσως η μη υλοποίηση της συμφωνημένης περικοπής των συντάξεων. Μάλιστα, κάποια στελέχη της κυβέρνησης δεν αποκλείουν το γεγονός να αυξηθούν οι παροχές που θα μπορεί να υποσχεθεί ο πρωθυπουργός (πχ 13η σύνταξη).