Εβδομάδα έντονων διεργασιών για τον Αλ. Τσίπρα- Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Σε Θεσσαλονίκη, Λονδίνο και Βρυξέλλες θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες για μία σειρά θεμάτων, όπως η οικονομία, τα ελληνοτουρκικά, η κράτηση των Ελλήνων αξιωματικών, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και το μεταναστευτικό.

Τη Δευτέρα, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου στις 7.00 το απόγευμα θα απευθύνει ομιλία στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Σ’ αυτήν αναμένεται να αναφερθεί τόσο στις εξελίξεις της οικονομίας, όσο και στις προοπτικές που διανοίγονται για τις επιχειρήσεις, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στο Λονδίνο, όπου θα λάβει μέρος -για πρώτη φορά- στη «Διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια. Πρόκειται για πρωτοβουλία που είχε αναλάβει η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τους προηγούμενους μήνες.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα εξεταστούν οι ευρωπαϊκές προοπτικές των χωρών των Βαλκανίων. Για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, η προοπτική ένταξής είναι για το 2025. Για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, η έναρξη των σχετικών διαδικασιών έχει οριστεί για το καλοκαίρι του 2019.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη, ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, συγκαταλέγεται και αυτό της πρόσκλησης της ΠΓΔΜ.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει, επίσης, την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και να του θέσει το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών.