Τσίπρας: Είστε ο ορισμός της διαπλοκής - Μητσοτάκης: Χάσαμε 34 δισ. με τις σαχλαμάρες σας

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η αντιπαράθεση  μεταξύ του Πρωθυπουργού και του προέδρου της Αντιπολίτευσης και κατά τις δευτερολογίες τους, στην προ ημερησίας συζήτηση για την οικονομία στη Βουλή.

Ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε ξανά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι ” ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως για την οικονομία αλλά μόνο για την οικονομία δεν ήρθε σήμερα να μιλήσει”.

“Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να επιδοθεί σε ένα κρεσέντο ύβρεων. Περίπου 40 φορές είπε «ψεύτης». Είναι ένδειξη της αμηχανίας και του εκνευρισμού σας, καθώς και ότι ο ομιλητής κινείται σε όρους γραφικότητας. Στο 60λεπτό κρεσέντο της ομιλίας σας κ. Μητσοτάκη, μόλις 10 λεπτά μιλήσατε για την οικονομία”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Το κρίσιμο θέμα που συζητήσαμε στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου ήταν το χρέος και δεν είπατε κουβέντα για το χρέος. Προφανώς δεν το ξεχάσατε αλλά δεν μπορείτε να αρνηθείτε ότι το χρέος μετά τη συμφωνία αυτή είναι βιώσιμο και οι αγορές είναι ορθάνοιχτες, γι’ αυτό μας αναβαθμίζουν” πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Δεν θυμάμαι κανείς να πέτυχε κάτι καλύτερο από τα πλεονάσματα που πετύχαμε εμείς γιατί εσείς είχατε συμφωνήσει για 4.5% πλεονάσματα».

«Είναι μαύρη η εικόνα για την οικονομία γιατί είναι τα χρόνια που κυβερνήσατε κ. Μητσοτάκη» είπε ο Πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας στοιχεία στη Βουλή. Συρρικνώσατε τον εθνικό πλούτο κατά 25%, κατά ¼ και έχετε το θράσος και δείχνετε διαγράμματα.

“Το 12ωρο της εργασίας, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το λοκ άουτ, η ανταπεργία, η καθήλωση του κατώτατου μισθού και όχι η αύξηση, η διατήρηση του 1 προς 5 στο δημόσιο είναι μια κρυφή ατζέντα ξεπουλήματος το δημιουργικό σοκ που ετοιμάζεται. Ένα τρισχειρότερο μνημόνιο που έχει ως πρόγραμμα η Ν.Δ.” Μη βιάζεστε το πικρό αυτό ποτήρι θα το πιείτε γουλιά, γουλιά και στην ώρα του” ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ταυτίζεστε με την πιο ακραία, σοβινιστική, αντιευρωπαϊκή λύση για τη διαχείριση του προσφυγικού” είπε ο κ. Τσίπρας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτώντας: αντιλαμβάνεστε ότι όταν υιοθετείται την επιχειρηματολογία Κουρτς δεν μπορείτε να ζητάτε ευρωπαϊκές λύσεις;» προσθέτοντας ότι τασσόμενος με την ακροδεξιά της Ευρώπης τάσσεται ενάντια στα συμφέροντα της χώρας του, την ώρα που κάποιοι στην Ευρώπη θέλουν να μετατρέψουν το Νότο σε αποθήκη ψυχών.

Είστε ο ορισμός της διαπλοκής

«Είστε ο ορισμός του όρου διαπλοκή στη σύγχρονη πολιτική ιστορία και δεν μπορείτε να μιλάτε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν είμαστε το ίδιο και φαίνεται αυτό. Έχουμε άλλη διαδρομή, άλλο φορτίο, μην κάνετε τέτοιες συγκρίσεις, δεν θα σας βγει σε καλό», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της σημερινής κυβέρνησης με επιχειρηματίες ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Χατίρια σε επιχειρηματίες δεν κάναμε, δεν κάνουμε και δεν θα κάνουμε. Είναι όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο».

Τροπολογία – «τρύπα στο νερό» για τις συντάξεις

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον πρόεδρο της ΝΔ ως «τζάμπα μάγκα»  για την τροπολογία που κατέθεσε σχετικά με τις περικοπές συντάξεων.

Χαρακτήρισε “τρυπολογία” την τροπολογία, γιατί, όπως είπε, είναι μια “τρύπα στο νερό”, ενώ προσέθεσε ότι είναι «η επιτομή της γελοιότητας και του κυνισμού» του κ. Μητσοτάκη.

Επισήμανε, ακόμα ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι ποντίκια για να χωθούν στην “τρύπα”, αλλά είναι άνθρωποι με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια.

Μητσοτάκης: Ξεφτιλίζετε τους συνταξιούχους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον πρωθυπουργό για τα όσα είπε για το ύψος των πλεονασμάτων, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε: «Κύριε Τσίπρα εσείς δεν ήσασταν αυτός που στο συνέδριο του Economist είπατε ότι είναι αδύνατο να δεχτούμε πλεονάσματα 3,5% γιατί καταδικάζουν τη χώρα σε διαρκή ύφεση; Επιλέγετε πάντα να διαστρέφετε πλήρως τα όσα λέω, ενώ εγώ επιλέγω πάντα να μιλάω με τις δικές σας αποστροφές. Είναι καλό ή όχι να έχεις βιώσιμο χρέος; Διαλύσατε την παραγωγική οικονομία, βάλατε φόρους και βυθίσατε τη χώρα στην ύφεση. Η βιωσιμότητα του χρέους είναι συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης».

Χάσαμε 34 δισ. ευρώ με τις σαχλαμάρες σας

Και συνέχισε: «Παραμένετε υπερήφανος για το δημοψήφισμα που έκλεισε τις τράπεζες. Εάν η Ελλάδα ακολουθούσε την πρόοδο της Ιρλανδίας, της Κύπρου της Πορτογαλίας, το ΑΕΠ θα ήταν υψηλότερο. Με τις σαχλαμάρες σας χάσατε 34 δισ. ευρώ σε ΑΕΠ κάθε χρόνο. Δεν πιστεύετε τις προβλέψεις σας, τις αναθεωρείτε διαρκώς προς τα κάτω».

Επιμένοντας στο δημοψήφισμα, επεσήμανε ότι «μας είπατε τι καλά που τα κάνατε στο δημοψήφισμα. Αλλά σας διέφυγε ότι ως αποτέλεσμα των πράξεών σας έγινε μια άχρηστη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επίσης τόνισε πως η κυβέρνηση έριξε κατακόρυφα την αξία των τραπεζων. «Και έρχεστε εδώ και μας λέτε για τα τσάμικα που χορεύατε στο Σύνταγμα παρέα με τους Χρυσαυγίτες».

«Μιλήσατε για τον κ. Μεϊμαράκη, αλλά του είπατε εσείς ή σας τελειώνουμε ή μας τελειώνετε. Δεσμευτήκατε τότε ότι δεν θα κάνετε εκλογές και 40 ημέρες μετά τις κάνατε. Ψεύτης, ψεύτης, ψεύτης!» τόνισε αναφερόμενος στα όσα ακολούθησαν του δημοψηφίσματος και απάντησε εν συνεχεία στα πυρά που δέχτηκε από τον κ. Τσίπρα για την τροπολογία της ΝΔ για τις συντάξεις:

«Εσείς δεν τάξατε 13η σύνταξη και κόψατε τις συντάξεις; Αναρωτιέμαι τι να αισθάνεται ένας συνταξιούχος που σας ακούει σήμερα; Εσείς νομοθετήσατε τις πρώτες περικοπές, τους έχετε ξεφτιλίσει τους συνταξιούχους, τους κοροϊδεύετε στα μούτρα τους. Ο κ. Χατζηδάκης είπε πως αν υπάρχει η δυνατότητα μη περικοπής των συντάξεων, ας μην περικοπούν. Αλλά ή υπάρχει πρόγραμμα και δεσμεύσεις ή δεν υπάρχει. (…) Ο κ. Σοτλς έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει την Εφημερίδα των Συντακτών, αντί να ενημερώσει τα ΜΜΕ της πατρίδας του; Στημένη ιστορία από εσάς και τα υπόγεια του Μαξίμου ήταν το δημοσίευμα».

Για το Σκοπιανό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «nationality ναι η εθνότητα, το citizenship είναι η ιθαγένεια. Δεν διαβάσατε τη συμφωνία, σας έφεραν γουρούνι στο σακί να το ψηφίσετε». Κατηγόρησε επίσης τον κ. Τσίπρα ότι έφερε χάος στην Μακεδονία, ότι οι επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα είναι ξεκρέμαστες με τα όσα συμφωνήθηκαν για τα εμπορικά σήματα.

Επίσης διέψευσε πως θέλει μείωση του κατώτατου μισθού αλλά και αύξηση του εργασιακού 8ωρου σε 12ωρο. «Στο ΣΕΒ μίλησα για τη δυνατότητα αύξησης του κατώτατου μισθού, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι»