Τσίπρας: Είστε πολιτικός απατεώνας - Μητσοτάκης: Είστε ψεύτης με Ψ κεφαλαίο

“Πόλεμος” μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, με βαριές εκφράσεις και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την προ ημερησίας συζήτηση για την οικονομία.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε φοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση της ΝΔ σε ό,τι αφορά την έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο, κατηγορώντας τον ότι “το μόνο που ενδιαφέρει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η η δίψα για επιστροφή στην εξουσία”.

Υπερασπίζεστε το συμφέρον της ΝΔ όχι της χώρας

Αναφερόμενος σε δημοσίευμα που αποκαλύπτει ότι στις συναντήσεις που είχε σε Βρυξέλλες και Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον υπουργό Οικονομικών, ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται να ζήτησε την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων για τη μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, ο Αλ.Τσιπρας είπε στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Ντροπή σας, που αντί να υπερασπίζεστε το συμφέρον της χώρας, υπερασπίζεστε το συμφέρον της ΝΔ”.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκαλώντας τον “πολιτικό απατεώνα” και “ψεύτη”.

Στον ίδιο τόνο απάντησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είπε ότι ο πρωθυπουργός έλεγε πως θα αλλάξει την Ευρώπη και τελικά έγινε «το παιδί για όλες τις δουλειές».

“Η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει”

«Κ. Μητσοτάκη θα δεχτώ με μεγάλη ευχαρίστηση το δώρο που μου κάνετε να έχουμε μια διεξοδική συζήτηση, για θέματα οικονομίας μετά την ιστορική επιτυχία της χώρας. Η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει άρδην, η ανεργία έχει μειωθεί σε μια τριετία κατά επτά μονάδες και η ανεργία των νέων κοντά στις 20 μονάδες. 350.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν ήδη δημιουργηθεί και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια» είπε ο πρωθυπουργός.

«Οι δημοσιονομικοί στόχοι για κάθε χρονιά του τρίτου προγράμματος, υπερκαλύφθηκαν κατά πολύ. Και μάλιστα αυτό συνέβη χωρίς να χρειαστούν νέοι γύροι αβάσταχτων περικοπών για την κοινωνική πλειοψηφία. Επίσης, μετά από σχεδόν μια δεκαετία, η Ελλάδα καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το 2017 έκλεισε με αύξηση του ΑΕΠ σχεδόν 1,5% και ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2018 καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3%, δηλαδή σχεδόν εξαπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που έκλεισε με 0,4% για το πρώτο τρίμηνο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε πως τα ελληνικά ομόλογα “καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο”, ευρισκόμενα σήμερα στα επίπεδα του 2006.

«Η θετική εικόνα αποτυπώνεται και στους βασικούς δείκτες της εγχώριας παραγωγής», εξήγησε ο πρωθυπουργός και απαρίθμησε στοιχεία όπως: η αύξηση 6,7% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία, η αύξηση σχεδόν 30% των καθαρών εισροών Ξένων ‘Αμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα για το 2017 και η αύξηση της συνολικής αξίας των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών τον Απρίλιο 2018, κατά 11,6%.

Η επιτυχία του Eurogroup και το success story που βυθίστηκε

«Και όλα αυτά, είναι μονάχα η αρχή μιας πορείας που διαρκώς θα επιταχύνεται. Ιδιαίτερα μετά την καθοριστική -και θα έλεγα ιστορική- πρόσφατη απόφαση του Eurogroup» επισήμανε.

Υπενθύμισε επίσης ότι «όταν η προηγούμενη κυβέρνηση κατάλαβε ότι η εκστρατεία του «success story» βυθίζεται και ότι η εκλογική ήττα είναι αναπόφευκτη, ασχολήθηκε μονάχα με το πως θα ναρκοθετήσει περισσότερο τις προοπτικές της χώρας. Πώς θα οργανώσει αποτελεσματικά το σχέδιο του εγκλωβισμού της επόμενης κυβέρνησης, για να βρεθεί αυτή με άδεια ταμεία και απέναντι στο ενδεχόμενο χρηματοπιστωτικής ασφυξίας.».

“Σε λίγες μέρες από τώρα, τον Αύγουστο, με μεγάλη σας στεναχώρια, η χώρα βγαίνει οριστικά και αμετάκλητα από το πρόγραμμα. Εκεί που οι δικές σας κυβερνήσεις απέτυχαν η δίκη μας πέτυχε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει: «Ασχοληθήκατε με το πως θα ναρκοθετήσετε τη χώρα και πως η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομική ασφυξία».

“Καθαρός διάδρομος” για 15 χρόνια

Για τη ρύθμιση του χρέους, σημείωσε πως πρόκειται «για απόφαση, η οποία επαναφέρει το χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας, ενώ το πλέον σημαντικό, είναι ότι διαμορφώνει έναν καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία για την επόμενη 15ετία».

Σχετικά με τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Και τι δεν ακούσαμε σε αυτήν εδώ την αίθουσα… Για παράταση της ασφυκτικής επιτροπείας, για νέα μνημόνια, για εκχώρηση της κυριαρχίας μέχρι το 2060… Για το περιβόητο 4ο μνημόνιο, που από ό,τι φαίνεται δεν είναι μόνο η κρυφή σας φαντασίωση, αλλά και η απεγνωσμένη σας επιθυμία».

«Η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνεται υπό τη μορφή εκθέσεων για την πορεία της και πιθανά να εισηγούνται κάποιες παρεμβάσεις αν κριθεί απαραίτητο. Όπως ακριβώς γίνεται, δηλαδή, και με όλες τις χώρες που βγήκαν από μνημόνια. Τα στοιχεία αυτών των εκθέσεων, η ελληνική κυβέρνηση θα τα λαμβάνει υπ’ όψιν, όμως ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα είναι δικός της» είπε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα θα έχει και πάλι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το παρόν και το μέλλον της. Κανένας άλλος πέραν των εκλεγμένων αντιπροσώπων του ελληνικού λαού».

“Ξεκινά η πιο κρίσιμη περίοδος”

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι τώρα ξεκινά η πιο κρίσιμη περίοδος, «γι΄ αυτό και επεξεργαζόμαστε από τώρα τις απαραίτητες παρεμβάσεις που σταδιακά θα επαναφέρουν την κανονικότητα στη χώρα και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών. Να προστατεύσουμε τον κόσμο της εργασίας. Να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων. Να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλειάς, να αυξηθούν οι μισθοί, να περιοριστεί η εργοδοτική αυθαιρεσία. Να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το κοινωνικό κράτος. Να μη μείνει κανένας συμπολίτης μας στο περιθώριο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης “σήκωσε το γάντι”, αντικρούοντας τις κατηγορίες και επιστρέφοντας στον Αλέξη Τσίπρα τους απαξιωτινούς χαρακτηρισμούς.

Είστε ντροπή, κατάντια και ψεύτης με Ψ κεφαλαίο

«Είστε ψεύτης, ψεύτης, ψεύτης με Ψ κεφαλαίο. Είχατε το θράσος να επικαλεστείτε ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ; Είστε σοβαρός; Είναι τόσο έγκριτοι που δεν γνωρίζουν ότι δεν συναντήθηκα ούτε με τον Ζεεχόφερ ούτε με την Μέρκελ», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα, για τα περί συνάντησης με την Ανγκελα Μέρκελ. Μάλιστα, κατέθεσε σχέδιο νόμου για τη μη περικοπή των συντάξεων από 1/1/19.

“Είστε διπλός ψεύτης, όταν μιλώντας για το μεταναστευτικό με ταυτίζετε με τον Όρμπαν. Σε κάθε σύνοδο έχω συγκρουστεί με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας. Ψεύτης, ψεύτης ψευτης αυτό θα σας συνοδεύει! Ντροπή σας!” είπε και συμπλήρωσε:

«Είστε ντροπή και κατάντια για τη χώρα. Είστε αδίστακτος και βαθιά διαπλεκόμενος με πολύ πιο ισχυρούς δεσμούς από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και είστε πίσω από το χυδαίο παρακράτος, εσείς τα συντονίζετε όλα, είστε πίσω από τις αθλιότητες του κ. Βαξεβάνη και του κ. Ματζουράνη. Ο μεγαλύτερος ψεύτης και ο πιο χυδαίος».

«Συνήθως χάνετε την ψυχραιμία σας στην δευτερολογία. Βγάλατε έναν ακατανόητο εκνευρισμό και μας δώσατε μια πρόγευση στο τι θα ακολουθήσει στην προεκλογική περίοδο. Αν βγείτε και κάνετε μια βόλτα αν μπορείτε να το κάνετε γιατί στην Θεσσαλονίκη μέχρι το αεροδρόμιο πήγατε, αν ρωτήσετε ποιος είναι ο πολιτικός ψεύτης και πολιτικός απατεώνας μια λέξη θα πει: Αλέξης Τσίπρας» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Είστε οι εκλεκτοί της νέας διαπλοκής”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημερινή επέτειο του δημοψηφίσματος:

“Μπορεί κάποιοι στην οικογένειά σας, να θρηνούν κάθε μέρα που το «όχι» έγινε «ναι», αλλά για τους υπόλοιπους είναι μια οδυνηρή επέτειος. Είναι επέτειος της ουσιαστικής σας ήττας, όχι μόνο της μετάλλαξής σας. Φωνάζατε «go back» κ. Μέρκελ και σήμερα εκλιπαρείτε για ένα χτύπημα στην πλάτη. Πετάξατε στην άκρη τους παλιούς σας συντρόφους για να γίνετε οι εκλεκτοί της νέας διαπλοκής. Λέγατε θα αλλάξετε την Ευρώπη και γίνατε το παιδί για όλες τις δουλειές” είπε χαρακτηριστικά.

Ένας φυσιολογικός Πρωθυπουργός θα είχε απολύσει τον Υπουργό Άμυνας

Στο στόχαστρο του Κυριάκου Μητσοτάκη βρέθηκε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, το οποίο χαρακτήρισε ακροδεξιό: «Ενας φυσιολογικός πρωθυπουργός, θα σας είχε απολύσει. Αλήθεια τι θα κάνετε στο ΝΑΤΟ, θα πάτε μαζί, θα καθίσετε μαζί;».

Τέλος, ο αρχηγός της ΝΔ ζήτησε εκλογές, ενώ τόνισε πως τον κ. Φρουζή της Novartis, τον έχει δει μόλις δύο φορές στη ζωή του και πως δεν έχουν φιλικές σχέσεις.

Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Συνήθως, κ. Τσίπρα, χάνετε την ψυχραιμία σας στη δευτερολογία. Αυτή τη φορά μας αιφνιδιάσατε, πράγματι. Βγάλατε έναν ακατανόητο εκνευρισμό και ίσως μας δώσατε μία πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει σε αυτήν την προεκλογική περίοδο στην οποία ούτως ή αλλιώς η χώρα έχει ουσιαστικά εισέλθει.  Αλλά  σας διαβεβαιώνω κ. Τσίπρα ότι αν ρωτήσετε σήμερα, αν βγείτε έξω και κάνετε μια βόλτα -αν μπορείτε να το κάνετε φυσικά, γιατί είδα ότι στη Θεσσαλονίκη μέχρι το αεροδρόμια φτάσατε, δεν τολμήσατε να πάτε μέχρι την πόλη, δεν πήγατε παραπέρα- αν λοιπόν ρωτήσετε τους Έλληνες σε ποιον πολιτικό ταιριάζουν οι λέξεις πολιτικός ψεύτης και πολιτικός απατεώνας, σας διαβεβαιώνω ότι η απάντηση είναι μια. Στον κ. Α. Τσίπρα. Και αυτό δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης. Όσες παραστάσεις και κρεσέντα κι αν χρησιμοποιήσετε σε αυτή την αίθουσα, δεν αλλάζει. Αλλά επιτρέψτε μου να ανταποδώσω και εγώ, ξεκινώντας τις ευχαριστίες μου, για το γεγονός ότι αποδεχθήκατε αυτή τη συζήτηση, εξάλλου υποχρέωση σας ήταν, όπως είναι υποχρέωση κ. Πρόεδρε να προγραμματίσετε και τη δεύτερη προ ημερησίας συζήτηση που έχουμε ζητήσει για τη ψήφο των Ελλήνων εκτός Ελλάδος την οποία με δική σας πολιτική ευθύνη μας ενημερώσατε ότι δεν είστε διατεθειμένος να  διεξάγετε.

Και η μειοψηφία έχει δικαιώματα.  Δεν θα τα καταστρατηγείτε κατά βούληση κ. Τσίπρα. Το Κοινοβούλιο έχει κανόνες.

Η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιείται σε μια σημαδιακή μέρα για τη χώρα. Το σκεφτήκατε κ. Τσίπρα όταν προγραμματίσατε τη σημερινή συνεδρίαση ότι  σήμερα είναι η επέτειος του δημοψηφίσματος του 2015; Συνειδητά την προγραμματίσατε;  Τότε που φέρατε την κοινωνία μπροστά στο χείλος του διχασμού και τη χώρα μπροστά στο βάραθρο της χρεοκοπίας. Όταν διχάσατε και εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό. Αναφερθήκατε πριν στην τάση μας να χρησιμοποιούμε ως Νέα Δημοκρατία έναν ακραίο και διχαστικό λόγο τον οποίο είπατε ότι «δεν έχουμε ξαναδεί από τη δεκαετία του 1960». Θέλω να σας υπενθυμίσω ένα πράγμα μόνο από εκείνες τις ημέρες του δημοψηφίσματος του 2015. Είναι ένα tweet του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας. Λοιπόν, η μαντινάδα με την οποία συνόδευσε ο κ. Πολλάκης το δημοψήφισμα: «Το όχι θέλει Έλληνες, το ναι θέλει προδότες, καιρός να ξεχωρίσουνε τα αγρίμια από τις κότες». Αυτοί είστε κ. Τσίπρα, αυτός είναι ο Υπουργός σας, καθρέφτης του πολιτικού σας λόγου. Και μετά θέλετε να μας πείσετε ότι έχετε αλλάξει κιόλας. Το ποιοι είναι οι προδότες, το ποια είναι τα αγρίμια και ποιοι είναι οι κότες το συμπέρασμα θα το βγάλει ο Ελληνικός λαός. Έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε από αυτή τη καταστροφική σας επιλογή για την οποία φυσικά δεν είπατε ούτε μια λέξη στη πρωτολογία σας. Ίσως αισθανθείτε την ανάγκη να επανέλθετε στη δευτερολογία. Τις συνέπειες της επιλογής σας όμως τις πληρώνουμε ακόμα. ‘Όχι μόνο γιατί η Ελλάδα συνεχίζει να ζει με τις συνέπειες του μαύρου του 2015 . Με τη φτώχεια, με τους φόρους, με την ανασφάλεια και με τα capital controls.   Αλλά γιατί εσείς ακόμη και σήμερα, τρία χρόνια μετά το ΟΧΙ, συνεχίζετε να κυβερνάτε με ψέματα και να διχάζετε τους Έλληνες. Και ναι πράγματι, μπορεί κάποιοι, μπορεί κάποιοι στην οικογένειά σας -μιας και αναφερθήκαμε και στη δική μου οικογένεια-  να θρηνούν, κάθε μέρα, κάθε τέτοια μέρα που το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ, το 2015.  Αλλά για τους υπόλοιπους, σας διαβεβαιώνω, ότι η σημερινή επέτειος είναι μια οδυνηρή, αλλά είναι και μια χρήσιμη αφορμή. Αφορμή για να αναλογιστούμε, να συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς έγινε  αυτά τα τριάμισι χρόνια. Τι σημαίνει, δηλαδή, ο λαϊκισμός, η ανευθυνότητα και η ανικανότητα  στην εξουσία. Όσο για εσάς κ. Τσίπρα, η επέτειος αυτή σηματοδοτεί το χρονικό, όχι της πολιτικής σας μετάλλαξης, αλλά της ουσιαστικής πολιτικής σας ήττας.

Φωνάζατε «go back madame Μέρκελ» και τώρα εκλιπαρείτε για δυο λόγια συμπάθειας και ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη. Παριστάνατε τον επαναστάτη που έκαιγε σημαίες έξω από την αμερικανική πρεσβεία, που θα άλλαζε την Ευρώπη και σήμερα έχετε γίνει το παιδί για όλες τις δουλειές. Πετάξατε στην άκρη τους παλιούς σας συντρόφους για να γίνετε οι εκλεκτοί της νέας διαπλοκής.  Και θα επανέλθω σε αυτό με ονόματα και διευθύνσεις. Κατακεραυνώνατε τις αποκρατικοποιήσεις, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, την αξιοποίηση του Ελληνικού, την πώληση της Δ.Ε.Η.. Και σήμερα τα υπογράφετε όλα αυτά με τα δύο χέρια. Αλλά δεν καταφέρνετε να τα υλοποιήσετε επειδή εκτός από ανεύθυνοι είστε και ανίκανοι. Και όλο αυτό το πολιτικό ξεγύμνωμα, όλη την ιδεολογική και πολιτική σας συντριβή, θέλετε τώρα να τη βαφτίσετε και επιτυχία.

Μη βιαστείτε πάλι, κύριοι της συμπολίτευσης, να απαντήσετε με την καραμέλα ότι τάχα αυτά κρίθηκαν κι εγκρίθηκαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Γιατί και τότε πάλι με ψέματα προσπαθήσατε να κρύψετε την κωλοτούμπα σας: Ήταν το «Παράλληλο Πρόγραμμα» Θεσσαλονίκης που μήπως θυμάστε τι προέβλεπε;  Ένα μόνο θα σας πω, με τα λόγια του κ. Τσίπρα, για να φρεσκάρω τη μνήμη σας και να καταδείξω την αξιοπιστία σας: Αποκατάσταση της ρευστότητας, άρση των capital controls και φορολογική ελάφρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τρία χρόνια μετά, τα capital controls ζουν και βασιλεύουν, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και πολλοί μικρομεσαίοι ψάχνουν να βρουν πώς θα πληρώσουν τους φόρους και τις εισφορές που εσείς τους επιβάλατε. Και δεν είναι μόνο αυτό. Το Σεπτέμβριο του 2015 δεν είχατε πει κουβέντα για το υπερταμείο και την παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 2015 είχατε πει πως θα δεσμεύσετε τη δημόσια περιουσία μέχρι το 2115; Τα είχατε πει αυτά; Δεν ντρέπεστε και μιλάτε για ψέματα; Αναρωτιέμαι κ. Τσίπρα γιατί δεν πήρατε τον κ. Καμμένο δίπλα σας και τον αφήσετε να κάθεται στα άλλα έδρανα. Σας ενοχλεί το κάδρο; Η αντιδιαστολή σας εκνευρίζει;  Τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν είχατε πει για μόνιμη λιτότητα με πλεονάσματα 3,5% μέχρι το ’22 και 2,2% μέχρι το 2060. Εκείνον το Σεπτέμβρη δεν είχατε πει για νέα μείωση συντάξεων και αφορολόγητου που θα ψήφιζε η Κυβέρνησή σας. Αντιθέτως, οι Υπουργοί σας -ο κ. Τσακαλώτος πρώτος- προανήγγειλαν παραιτήσεις, αν μειωθεί το αφορολόγητο. Στη θεσούλα σας κάθεστε μια χαρά κ. Τσακαλώτε και κάνετε και γκριμάτσες. Ντροπή σας κ. Τσακαλώτο, λίγη ευθιξία.  Όπως λέξη δεν είχατε πει και για τον Φ.Π.Α. των νησιών. Και γι’ αυτόν σκίζατε τα ιμάτιά σας, απειλώντας ότι θα παραιτηθείτε.  Τον αυξήσατε σε όλα τα νησιά της χώρας και τώρα πανηγυρίζετε που εξαιρέθηκαν πέντε και αυτά μόνον για 6 μήνες.  Ψέματα λέγατε πριν τον Ιανουάριο, ψέματα λέγατε πριν τον Σεπτέμβριο και ψέματα λέτε και τώρα.  Αυτά τα χαρακτηριστικά που σας συνοδεύουν και είναι στο DNA σας -του διχασμού και της εξαπάτησης- συνεχίζετε να διατηρείτε όλα αυτά τα χρόνια. Τα πράγματα όμως άλλαξαν. Σήμερα έχετε απέναντί σας μια κοινωνία που δεν τολμάτε να την κοιτάξετε στα μάτια.  Όπως έχετε απέναντί σας και τα γεγονότα, τα οποία είναι ξεροκέφαλα και αμείλικτα. Γεγονότα  που εσείς  προκαλέσατε.  Και τα γεγονότα, ξέρετε, τα ζουν και τα βιώνουν οι πολίτες.

Η χώρα, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, έχει στο τιμόνι της μια Κυβέρνηση οπερέτα. Έναν θίασο που άλλα λέει το πρωί, άλλα το μεσημέρι, άλλα το βράδυ.  Άλλα λέει ο Πρωθυπουργός, άλλα ο Υπουργός Εξωτερικών, άλλα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, άλλα ο Υπουργός Οικονομικών.  Ο δε ταλαίπωρος κυβερνητικός σας εκπρόσωπος έχει γίνει κυβερνητικός διπρόσωπος. Άλλα λέει το πρωί, και τα αντίθετά τους το βράδυ, προσπαθώντας να συγκεράσει τις αντιφάσεις σας. Φτάσατε στο σημείο να χειριστείτε με πρωτοφανή ανικανότητα και τυχοδιωκτισμό ακόμη και τα εθνικά μας θέματα. Ο κ. Καμμένος τη μία μέρα επέτρεψε στον κ. Τσίπρα και στον κ. Κοτζιά να υπογράψουν τη συμφωνία των Πρεσπών και την άλλη λέει ότι θα ρίξει την Κυβέρνηση.   Τη μία μέρα μας λέει ότι η συμφωνία είναι κακή αν έρθει και ψηφιστεί με 151 ψήφους και την άλλη ότι είναι καλή με 180. Ένας φυσιολογικός Πρωθυπουργός θα σας είχε απολύσει  κ. Καμμένε την πρώτη στιγμή που θα σας άκουγε να λέτε αυτές τις σαχλαμάρες. Αυτό γίνεται κανονικά όταν διαφωνεί  ο Πρωθυπουργός με τον Υπουργό Άμυνας σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα. Αλήθεια πώς ακριβώς θα πάτε στο ΝΑΤΟ; Θα πάτε παρέα; Θα πάτε την ίδια μέρα; Θα πάτε διαφορετικές; Θα κάτσετε παρέα κύριε Τσίπρα; Εκεί στο ΝΑΤΟ θα κάτσετε μαζί με τον κ. Καμμένο που ισχυρίζεται ότι δεν του αρέσει η συμφωνία που εσείς έχετε υπογράψει;  Είστε κ. Τσίπρα, εκτός από απολύτως αναξιόπιστος, και ένας  Πρωθυπουργός αδύναμος,  υπό προθεσμία. Κυβερνάτε μέχρι να συναποφασίσετε, από κοινού με τον κ. Καμμένο, να δώσετε ένα τέλος σε αυτήν την τόσο παθιασμένη σχέση σας. Ενδεχομένως να ψάξετε να βρείτε άλλους πρόθυμους την επόμενη μέρα. Το βλέπω λίγο δύσκολο σε αυτή τη Βουλή. Μέχρι τότε κάνετε πολύ καλά αυτό που ξέρετε. Το κάνατε και σήμερα με προκλητικό και χυδαίο τρόπο. Συκοφαντείτε, λασπολογείτε, διχάζετε. Χαρακτηρίσατε και σήμερα, είχατε το θράσος να χαρακτηρίσετε συλλήβδην όποιον διαφωνεί μαζί σας ως  ακροδεξιό. Εσείς που  αντιμετωπίσατε με πρωτοφανή αυταρχισμό και αλαζονεία τους πολίτες, οι οποίοι διαδήλωσαν κόντρα στις δικές σας επιλογές. Και συνεχίζετε και σήμερα ακόμα τα ωμά ψέματα.

Μας είπατε, κ. Τσίπρα, ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίσατε «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα».  Και από την ημέρα της συμφωνίας ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων πανηγυρίζει πρωί-μεσημέρι-βράδυ ότι κατοχύρωσε την ταυτότητα και τη γλώσσα, ότι  είναι «Μακεδόνες» και ότι αυτό το αναγνωρίζει όλος ο κόσμος και η Ελλάδα φυσικά είναι υποχρεωμένη να το αναγνωρίσει με τη συμφωνία την οποία υπογράψατε. Χθες μάθαμε ότι υπάρχει και «μακεδονικός στρατός». Πείτε στον κ. Κοτζιά ότι είναι λίγο αργά για δάκρυα… Είχαμε προειδοποιήσει ότι η συμφωνία αυτή παράγει τετελεσμένα από την υπογραφή της. Γι’ αυτό καταθέσαμε την πρόταση δυσπιστίας και θέσαμε όλους προ των ευθυνών τους. Δυστυχώς για τη χώρα είχαμε δίκιο.

Σας είπα ότι προσπαθείτε να διχάσετε τους Έλληνες για να ενώσετε τους άλλους. Δεν τα καταφέρατε όμως. Πετύχατε απλώς να ενώσετε  τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων απέναντί σας.  Αυτό καταφέρατε. Και όταν, όχι μόνο εγώ, αλλά και πολλοί άλλοι, επισημαίνουμε με στοιχεία, με τεκμήρια, με αποδείξεις, συγκεκριμένα λάθη κατά την εκτίμησή μας  στη συμφωνία, συγκεκριμένες υποχωρήσεις τις οποίες εμείς θεωρούμε  απαράδεκτες, η απάντησή σας ποια είναι; «Είστε ακροδεξιοί!». Ακροδεξιός εγώ, ακροδεξιά η κα Γεννηματά, ακροδεξιός ο κ. Λεβέντης, ο κ. Κουτσούμπας, όλοι κάνουμε τις ίδιες επισημάνσεις, όπως αυτές τις επισημάνσεις κάνει και η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Κύριε Τσίπρα κοιτάξτε να δείτε:  Όσες φορές και να το επαναλάβετε, ματαιοπονείτε. Όση λάσπη και να πετάξετε, δεν με ακουμπά. Οι πολίτες ξέρουν πάρα πολύ καλά και ποιος είμαι και τι πιστεύω. Και ποια είναι αυτή η μεγάλη Κεντροδεξιά Παράταξη της Νέας Δημοκρατίας την οποία δεν έχετε κανένα δικαίωμα εσείς να ταυτίζετε με τον φασισμό. Εμείς αποκαταστήσαμε τη Δημοκρατία κ. Τσίπρα και έχουμε καταγράψει τη δική μας ιστορική υποθήκη. Το ότι οικοδομήσαμε την καλύτερη Δημοκρατία που γνώρισε αυτός ο τόπος μέχρι που να έρθετε εσείς και να τα διαλύσετε όλα.

Ξέρουν, όμως, και κάτι άλλο οι πολίτες κ. Τσίπρα. Ο μεγάλος ευεργέτης της ακροδεξιάς στην Ελλάδα είστε εσείς.  Εσείς συνεργαστήκατε μαζί τους όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση, εσείς φωνάζατε μαζί τους στις πλατείες για προδότες και κρεμάλες. Τι διαφορά έχει το tweet του κ. Πολάκη με αυτά που έλεγε η Χρυσή Αυγή. Τα ίδια πράγματα τότε. Και φυσικά  εσείς συγκυβερνάτε  με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου εδώ και τριάμισι χρόνια. Το συγκυβερνήτη σας τον αποκαλούν ακροδεξιό οι δικοί σας βουλευτές. Και βέβαια εσείς ψάχνατε να μετρήσετε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Εσείς, κάνατε και κάνετε τα πάντα, στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, για να δημιουργηθεί ένα ακόμα ακροδεξιό κόμμα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατία με την ελπίδα ότι θα κόψει κάποιες ψήφους. Γι’ αυτό κινηθήκατε όπως κινηθήκατε, διχαστικά στο Σκοπιανό, αλλά και σε άλλα θέματα.  Παριστάνετε, κ. Τσίπρα ότι μάχεστε την ακροδεξιά, την ώρα που έχετε ποντάρει πάνω της τα ρέστα σας για την πολιτική σας επιβίωση.  Μάταιος ο κόπος σας -γιατί όπως είδατε- στο λάκκο που σκάβατε πέσατε εσείς πρώτος  μέσα. Και η κοινωνία σήμερα αναζητεί μια καθαρή έξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία την οδηγήσατε. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με εκλογές μια ώρα αρχύτερα.  Για να τελειώνουμε επιτέλους με αυτό το θίασο που κάθε μέρα υπονομεύει τα εθνικά μας συμφέροντα. Και για να πάμε επιτέλους την Ελλάδα μπροστά.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, προκάλεσα τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, όχι μόνο για να φανεί το ψέμα του υποτιθέμενου τέλους των μνημονίων και για να περιγράψω την αληθινή εικόνα της οικονομίας.  Αλλά, κυρίως, για να φέρω στο φως το νέο παραπλανητικό σχέδιο μιας  κυβέρνησης που επιχειρεί να εξωραΐσει τα δεινά που η ίδια επιφέρει. Και, βέβαια, για να δείξω πως μπορεί επιτέλους  να μπει φρένο, στο συνεχή κατήφορο της χώρας. Είμαστε  όμως εδώ  γιατί θέλουμε να εκπέμψουμε και ένα θετικό μήνυμα. Να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στους Έλληνες. Γιατί οι Έλληνες αξίζουν καλύτερα. Αλλά αξίζουν να μάθουν και την αλήθεια.

 

Αλήθεια 1η. Στα τέλη Αυγούστου τελειώνει το τρίτο πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι λήγει ο ευνοϊκός δανεισμός από ευρωπαϊκά κεφάλαια και η χώρα καλείται να απευθυνθεί στις διεθνείς αγορές. Ένας δανεισμός ο οποίος  συνοδευόταν με σκληρά μέτρα και σκληρές δεσμεύσεις. Το τρίτο μνημόνιο, το οποίο -σας θυμίζω-  εσείς υπογράψατε, αχρείαστο ήταν. Και αν δεν είχε μεσολαβήσει το πρώτο εξάμηνο του 2015 θα είχαμε βγει από τα μνημόνια ήδη το 2015. Κάθε απόπειρα όμως δανεισμού της Ελλάδας θα συνοδεύεται από ειδικές εκθέσεις του Δ.Ν.Τ για το χρέος. Ενώ ανά τρίμηνο, το επαναλαμβάνω, ανά τρίμηνο, κ. Τσίπρα, η ευρωπαϊκή εποπτεία θα κάνει τη δική της έκθεση σχετικά με την εφαρμογή μέτρων τα οποία έχουν  ήδη συμφωνηθεί.  Και ανάλογα και με αυτές τις εκθέσεις, θα διαμορφώνονται και οι απαιτήσεις των κεφαλαιαγορών, από όπου ελπίζουμε να μπορεί να δανείζεται η χώρα. Όπως και να το κάνουμε, αυτό ούτε «τέλος των μνημονίων» λέγεται, ούτε «κανονική» έξοδος στις αγορές μπορεί να ονομαστεί…

Αλήθεια 2η.  Τη λεγόμενη «ασφάλεια» την οποία έχετε εξασφαλίσει για τους επόμενους 22 μήνες την έχετε εξασφαλίσει επειδή έχετε φτιάξει  ένα «μαξιλάρι» από ορισμένα υπόλοιπα παλαιών δανείων και από τη συσσώρευση πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτή η συσσώρευση όμως υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων  από που προκύπτει; Από το στραγγαλισμό της πραγματικής οικονομίας, από την αναγκαστική δέσμευση των αποθεματικών των νοσοκομείων, από την παρακράτηση συντάξεων και από τη μη αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ελληνικές επιχειρήσεις. Μια χώρα που παραλύει σήμερα  εντός συνόρων για να μπορεί να διεκδικήσει δανεισμό  εκτός συνόρων. Μία τέτοια έξοδο δεν τη λες ακριβώς ούτε «καθαρή» ούτε ασφαλή…

Αλήθεια 3η.  Και πιο σημαντική. Σύμφωνα με το νόμο 4472/2017 που φέρει τις υπογραφές του κ. Τσίπρα και του κ. Τσακαλώτου, που έχει φυσικά και το «ναι σε όλα» του κ. Καμμένου και, βεβαίως, την ψήφο όλων των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Ελλάδα δεσμεύεται να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 5,1 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία. Δεν φαντάζομαι να το αμφισβητείτε και αυτό. Επίσης, υποχρεώνεται να εξασφαλίζει πρωτογενή  πλεονάσματα ύψους 3,5% του Α.Ε.Π μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060. Όπως και να το κάνουμε, δεν μπορείς να μιλάς για μεταμνημονιακή εποχή όταν έχεις ψηφίσει τέτοια μνημονιακά μέτρα και τόσο αυστηρούς όρους. Αλήθεια, πείτε μου κ. Τσίπρα: Υπήρχε μια χώρα που βγήκε από τα προγράμματα η οποία να είχε δεσμευθεί σε συγκεκριμένα προψηφισμένα δημοσιονομικά μέτρα μετά τη λήξη των προγραμμάτων; Έγινε αυτό στην Ιρλανδία; Έγινε στην Κύπρο; Έγινε στην Πορτογαλία; Πουθενά δεν έγινε. Γι’ αυτό και μιλάμε για την Ελλάδα ως μια ειδική περίπτωση. Και γι’ αυτό οι ισχυρισμοί ότι η Ελλάδα ακολουθεί την ίδια πορεία με τις άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια είναι απολύτως ψευδής.

Αλήθεια 4η. Στον ίδιο νόμο προβλέπονται ακόμη:  μείωση του αφορολόγητου, από 1/1/2020 για στα 5.680 ευρώ, εξαφάνιση ΕΚΑΣ και των επιδομάτων. Και οριζόντια κατάργηση της έκπτωσης 15% επί των εσόδων όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών. Όλα αυτά, κ. Τσίπρα μόνο «δίκαιη ανάπτυξη» με «κοινωνικό πρόσημο» δεν αποτελούν.

Γι’ αυτό να τελειώσουμε με την προπαγάνδα και να σταματήσετε να προκαλείτε τους Έλληνες. Διότι με φιέστες και λαμέ γραβάτες δεν θα έρθει η έξοδος από την κρίση. Και επιτέλους, εσείς κ. Τσίπρα και κάποιοι στην Ευρώπη -γιατί δεν είναι όλοι που επιμένουν να σας σιγοντάρουν- ας δείξουν λίγο σεβασμό σε ένα λαό που υποφέρει εξαιτίας των δικών σας τραγικών επιλογών.

Και καταθέτω στα πρακτικά τους δύο νόμους καθώς και τα συμπεράσματα του Eurogroup και βέβαια τις σχετικές δεσμεύσεις -specific commitments στα αγγλικά, κ. Τσίπρα. “To ensure the continuity and completion of reforms adopted under the ESM program”. Για να φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη του κ. Τσίπρα γι’ αυτά που έχει υπογράψει.

Και βέβαια, επειδή αναφερθήκατε κύριε Τσίπρα σε ευρωπαίους αξιωματούχους. Ξέρετε, δεν λένε όλοι τα ίδια με τον κ. Μοσκοβισί. Ο κ. Μοσκοβισί ενδεχομένως να έχει και τη δική του πολιτική ατζέντα -μας ανακοίνωσε στο blog του ότι ενδιαφέρεται να είναι και υποψήφιος των ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν-, έχει το δικαίωμα φορώντας το δεύτερο καπέλο του να παρουσιάζει ενδεχομένως τα πράγματα πολύ πιο όμορφα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι τις συντάξεις δεν θα τις κόψουν από τον κ. Μοσκοβισί ούτε θα επηρεαστεί ο μισθός του. Οι Έλληνες πληρώνουν σήμερα τις επιπτώσεις των δικών σας επιλογών.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι δε λένε τα ίδια πράγματα κ. Τσίπρα. Τι λέει ο κ. Ρέγκλινγκ; Τι λέει ο κ. Βίζερ; Ότι μας στοίχισε αυτή η περιπέτεια μεταξύ 100 και 200 δισεκατομμυρίων ευρώ και ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται σε ένα καθεστώς ειδικής παρακολούθησης για πολλά ακόμη χρόνια. Καταθέτω στα πρακτικά τις σχετικές συνεντεύξεις, για να μη λέτε ψέματα κ. Τσίπρα και για αυτά που λένε οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Οι τέσσερις αυτές οδυνηρές αλήθειες είναι το έργο των κυβερνήσεων Τσίπρα – Καμμένου. Αποτυπώνονται στο τελευταίο Μεσοπρόθεσμο και στην πρόσφατη απόφαση του Eurogroup και τα κατέθεσα στα πρακτικά. Όχι, βεβαίως, γιατί μπορούν να αμφισβητηθούν, αλλά τα παρουσιάζω στη Βουλή ως ελάχιστο αποδεικτικό στοιχείο της κυβερνητικής αναξιοπιστίας, η οποία έχει ξεπεράσει κάθε όριο.  Αλλά και ως στοιχειώδη προστασία που προσφέρει η ίδια η πραγματικότητα απέναντι στην κυβερνητική προπαγάνδα. Διότι, ήδη, από τα υπόγεια του Μαξίμου διακινούνται διάφορα σενάρια πως τα ψηφισμένα μέτρα μπορούν με κάποιο τρόπο να ανασταλούν.  Ή και, ενδεχομένως, να καταργηθούν εάν υπάρχει δημοσιονομική υπεραπόδοση. Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, θέλω να σας θυμίσω ότι αυτές οι περικοπές δεν προβλέπονταν στο 3ο Μνημόνιο.  Άρα δεν έχετε κανένα δικαίωμα να λέτε ότι ο λαός σας έδωσε εντολή να επιβάλετε αυτές τις μειώσεις. Οι περικοπές αυτές ήταν περικοπές τελείως αχρείαστες. Είναι το τίμημα της δικής σας προσωπικής αναξιοπιστίας. Και βέβαια, σας διαφεύγει μια μικρή λεπτομέρεια κ. Τσίπρα: εμείς δεν ψηφίσαμε αυτές τις περικοπές, εσείς τις ψηφίσατε! Και ζητάτε τα ρέστα από μας, για τις περικοπές που εσείς φέρατε; Πόσο θράσος, κ. Τσίπρα, πρέπει να έχει κάποιος για να λέει αυτά τα πράγματα. Εσείς τις ψηφίσατε. Εμείς ήμασταν απέναντι στις περικοπές.

Για να αφήσουμε πια τα παραμύθια. Εμείς, κ. Τσίπρα, έχουμε ετοιμάσει μια τροπολογία. Την έχω έτοιμη εδώ. Είδα ότι και η κ. Γεννηματά κατέθεσε μια σχετική πρόταση νόμου. Είναι μια τροπολογία η οποία λέει πολύ απλά: ελάτε να ψηφίσουμε μαζί ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις. Αν έχετε, λοιπόν, το θάρρος, ελάτε και υπερψηφίστε είτε τη δική μας πρόταση, είτε της κυρίας Γεννηματά. Για να αποδείξουμε πραγματικά ποιος είναι υποκριτής σε αυτή την αίθουσα. Ποιος λέει αλήθεια και ποιος κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό. Αλλά, δυστυχώς, κ. Τσίπρα, όλοι οι Έλληνες ξέρουν ότι αν παραμείνετε εσείς στην εξουσία οι μειώσεις των συντάξεων θα είναι αναπόφευκτες γιατί εσείς εξακολουθείτε να στραγγαλίζετε την πραγματική οικονομία, που είναι ο αιμοδότης, τελικά, του κάθε ασφαλιστικού συστήματος.

Αυτή την ανάπτυξη, η οποία ερχόταν από το 2014, όταν η χώρα ετοιμαζόταν να βγει από την κρίση –αυτήν την ανάπτυξη, κ. Τσίπρα, την οποία σκοτώσατε σε ένα ντελίριο ψεύδους και λαϊκισμού, που είχε ως μόνο στόχο να σας φέρει στην εξουσία.  Έχω ένα διάγραμμα εδώ κ. Τσίπρα -θα σας το δώσω- που δείχνει την πορεία του Α.Ε.Π.. Πτωτική μέχρι το 2011 και μετά σταδιακά ανοδική. Και τι έγινε τα χρόνια του ’15 με ’17; Τριμηνιαίες μεταβολές του Α.Ε.Π.. Εκεί που η οικονομία θα έπρεπε να αναπτύσσεται με τέτοιους ρυθμούς, ήρθατε εσείς και την καθηλώσατε στη στασιμότητα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι η μεγάλη ζημιά την οποία κάνατε στη χώρα. Αυτή είναι η μεγάλη χαμένη τριετία της δικής σας θητείας. Αναρωτιέμαι κ. Τσίπρα πώς αισθάνεστε κάθε φορά που συναντάτε τον ομόλογό σας Πορτογάλο Πρωθυπουργό. Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός ο οποίος ήρθε στην εξουσία περίπου την ίδια εποχή που ήρθατε κι εσείς, κατάφερε η Πορτογαλία να έχει την τριετία αυτή, ανάπτυξη 10%, όταν εσείς έχετε 0,9%. Είστε υπερήφανος κ. Τσίπρα για αυτή την απόδοση; Είστε υπερήφανος, που χάσαμε τα τρία καλύτερα χρόνια της ευρωπαϊκής ανάκαμψης και που αφήσατε την Ελλάδα καθηλωμένη στη στασιμότητα και τη μιζέρια; Αυτή είναι η παρακαταθήκη σας, κ. Τσίπρα. Και σήμερα όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι χρειάζεται πια μια άλλη κυβέρνηση. Μια Κυβέρνηση ικανή να απελευθερώσει τις δυνάμεις της πραγματικής οικονομίας, να αυξήσει τον παραγόμενο πλούτο, να αναζωογονήσει την απασχόληση ώστε να μπορέσουν να κρατηθούν οι συντάξεις σε ανθρώπινα επίπεδα. Κι αυτό θα κάνουμε εμείς. Είναι υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε το εισόδημα των συνταξιούχων. Αλλά αυτό θα γίνει μόνο όταν πάρει μπροστά η μηχανή της πραγματικής οικονομίας. Με μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή και με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

Εμάς κ. Τσίπρα πράγματι το σχέδιό μας είναι πολύ διαφορετικό από το δικό σας. Συνοψίζεται  σε τέσσερις απλούς στόχους. Λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις και καλύτερες δουλειές, καλύτερο και αποτελεσματικότερο κράτος και προστασία για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Και η απάντησή μας στα προβλήματα της χώρας είναι λιτή, είναι κοστολογημένη και είναι ρεαλιστική. Δεν κρύβει τις δυσκολίες, ούτε τις παγίδες με τις οποίες έχετε υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας.  Αποτελεί, όμως, το μόνο δρόμο για να σταματήσει ο διαρκής κατήφορος και να υπάρξουν οι πραγματικές προϋποθέσεις, να αναγεννηθεί η πατρίδα μας.

Γυρίζω όλη την Ελλάδα -κάνω αυτό το οποίο εσείς καταλαβαίνω ότι έχετε κάποια δυσκολία να κάνετε -συζητώ με τους πολίτες και με τους φορείς το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα.  Πράγματι κάποιοι με ρωτούν: «Μα πώς θα μπορέσετε εσείς να αλλάξετε ρότα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμεύσει τη χώρα; Το κράτος, καλώς ή κακώς, δεν πρέπει να έχει συνέχεια; Και δεν θα αντιδράσουν οι δανειστές μας;». Τους απαντώ: «Πιστεύω και πιστεύω βαθιά στο δημιουργικό σοκ, που προκαλούν στην οικονομία η σιγουριά και το φιλοεπενδυτικό κλίμα. Αλλά εμπιστεύομαι -ναι, εμπιστεύομαι- και τον Έλληνα, που μεγαλουργεί όταν νιώσει ότι δεν τον κοροϊδεύουν».

Όσο για τους δανειστές μας, επιτρέψτε μου να γνωρίζω κι εγώ το διεθνές περιβάλλον και τη δυναμική των οικονομικών σχέσεων. Ξέρετε, μεταξύ του διπλού νομίσματος Βαρουφάκη από τη μια, και των μνημονίων που έρχονται γραμμένα στα αγγλικά από την άλλη, υπάρχει και ο δικός μας δρόμος: Ο δρόμος του μέτρου, της αλήθειας και της πειστικής επιχειρηματολογίας. Ο ρόλος του ισότιμου συνομιλητή και όχι του επαναστάτη που μετατρέπεται σε «yes man». Όταν ξέρεις τι ζητάς και πώς θα φέρεις αποτέλεσμα, τότε σε ακούν. Όταν, αφού έχεις αποτύχει, εκλιπαρείς για λίγο χρόνο εξουσίας, τότε σού επιβάλλονται. Για αυτό και λέω με σαφήνεια. Όταν η επόμενη κυβέρνηση αποδείξει τη μεταρρυθμιστική της προσήλωση και κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών θα διεκδικήσει και θα πετύχει τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Γιατί αυτό είναι το σωστό για τη χώρα. Και γιατί είναι άδικο οι Έλληνες να πληρώνουν για δύο γενιές την ανικανότητα, τις αυταπάτες και τον κυνισμό του κ. Τσίπρα.

Ακούω και το επιχείρημα που διοχετεύετε στον φιλικό σας Τύπο. Αλήθεια κ. Τσίπρα είχατε το θράσος σήμερα να επικαλεστείτε ρεπορτάζ της “Εφημερίδας των Συντακτών” ως αληθινό; Είστε σοβαροί; Είναι τόσο “έγκριτη” η “Εφημερίδα των Συντακτών” που δεν γνώριζε ότι δεν συναντήθηκα ποτέ με τον κ. Ζεεχόφερ και είναι τόσο “έγκριτη” η “Εφημερίδα των Συντακτών” που δεν γνώριζε ότι δεν συναντήθηκα ποτέ με την κ. Μέρκελ σε αυτή τη σύνοδο του Ε.Λ.Κ.; Είστε Ψεύτης, Ψεύτης, Ψεύτης με Ψ κεφαλαίο κ. Τσίπρα, που αναπαράγετε αυτά τα άθλια δημοσιεύματα. Και είστε διπλός ψεύτης όταν μιλώντας για το μεταναστευτικό τολμάτε να ταυτίζετε εμένα με τον κ. Όρμπαν. Όταν ξέρετε πολύ καλά ότι σε κάθε Σύνοδο Κορυφής του Ε.Λ.Κ. έχω δώσει αγώνες και έχω συγκρουστεί σκληρά με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, λέγοντάς του ότι πρέπει να υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις στα θέματα του προσφυγικού, έρχεστε σήμερα σε αυτή την αίθουσα να πείτε ακριβώς τα ανάποδα! Ψεύτης Ψεύτης Ψεύτης. Αυτό θα σας συνοδεύει για όλη σας τη σταδιοδρομία. Ντροπή σας. Ακούω λοιπόν και το επιχείρημα που διοχετεύετε στον φιλικό σας τύπο ότι τώρα τάχα η κυβέρνηση δείχνει να έχει προσγειωθεί και αναγνωρίζει   τα λάθη της. Πήγατε και στον κ. Παυλόπουλο και του είπατε ότι ίσως κάναμε λάθος με το δημοψήφισμα και μάλλον δεν τα ζυγίσαμε σωστά. Και, ίσως, λένε κάποιοι, αξίζετε άλλη μια ευκαιρία;  Απαντώ: Ο κ. Τσίπρας είχε δύο ευκαιρίες και αντί να τις αξιοποιήσει έστειλε στους πολίτες το λογαριασμό. Δεν αξίζετε τρίτη ευκαιρία και γι’ αυτό δεν θα την έχετε.  Γιατί δεν είστε τελικά ούτε αριστερός, ούτε δεξιός, ούτε κεντρώος. Είστε  ένας κυνικός χειριστής της εξουσίας που μεταμφιέζεται κάθε μέρα με πολιτική ιδιοτέλεια. Το ότι δεν έχετε κανένα  αίσθημα ευθύνης φάνηκε ξεκάθαρα στην παράδοση «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας, στην απαράδεκτη αυτή συμφωνία την οποία κάνατε στις Πρέσπες.

Η πολιτική σας στην Ασφάλεια φαίνεται και στο Ζεφύρι και στα Εξάρχεια. Η πολιτική σας στο προσφυγικό φάνηκε το 2015 όταν ανοίξατε τα σύνορα, και εξακολουθεί να φαίνεται κάθε μέρα στη Μόρια. Ξέρετε, όλη η Ευρώπη σήμερα αναγνωρίζει την ανάγκη να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Συμφωνείτε ή όχι με αυτή την παρατήρηση; Συμφωνείτε ή όχι με την ανάγκη η Ευρώπη να προστατεύσει τα σύνορα της; Πείτε μου: ναι ή όχι; Απλά, κ. Τσίπρα έχετε ένα πρόβλημα να υπερασπιστείτε αυτή τη γραμμή που είναι ευρωπαϊκή γραμμή. Δεν είναι μόνο γραμμή του Ε.Λ.Κ.. Είναι γραμμή των σοσιαλιστών, γραμμή του κ. Μακρόν. Όλοι λέμε το ίδιο πράγμα. Αν λέμε κάτι διαφορετικό να μας το εξηγήσετε. Αν όμως έχετε αλλάξει άποψη, με τι αξιοπιστία θα μιλήσετε εσείς για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, όταν είχατε τότε αρμόδια υπουργό την κυρία που μιλούσε για τους μετανάστες που λιάζονται. Διότι, ξέρετε, αυτά σας συνοδεύουν. Και όλοι οι αλληλέγγυοι οι οποίοι περιφέρονται ακόμη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και αγωνίζονται για το πώς όλοι θα πάρουν άσυλο, είναι αυτοί που δεν σας επιτρέπουν να αλλάξετε τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να στείλετε σχεδόν κανέναν πίσω στην Τουρκία και να κατηγορούμαστε εμείς ότι είμαστε υπεύθυνοι για τον λόγο που δεν τηρείται η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας.  Αλλά, κ. Τσίπρα, όταν μιλάτε για το προσφυγικό έχετε μηδενική πολιτική αξιοπιστία και μηδενικό πολιτικό κεφάλαιο. Θα σας ζητούσα σε αυτό να είστε λίγο πιο προσεκτικός. Εσείς κ. Τσίπρα ούτε στην Παιδεία θέλετε πρόοδο. Θέλετε νέους των 330 ευρώ ή μετανάστες στο εξωτερικό χωρίς δικαίωμα ψήφου. Αλήθεια, κ. Τσίπρα θα ψηφίσουμε παρέα ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν στις εκλογές; Μάλλον κάνετε πως δεν ακούτε γιατί σας βάζω δύσκολα. Μην ανησυχείτε, την άλλη εβδομάδα με αφορμή τον Κλεισθένη θα μπορέσουμε να τα συζητήσουμε και αυτά.

Είπα και άλλοτε ότι το δικό μας Α.Ε.Π. δεν είναι μόνο μέγεθος οικονομικό. Το «Α» είναι η Ανάπτυξη, η Αξιοπρέπεια κι η Αξιοπιστία. Το «Ε» σημαίνει Ενότητα και Εργασία. Και το «Π» είναι ένας νέος Πατριωτισμός. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα της χώρας, σήμερα, δεν είναι απλώς οικονομικό, αλλά βαθύτατα πολιτικό. Κάθε μέρα που περνά, το σπιράλ της υποχώρησης θα συνεχίζεται, η μιζέρια θα ανακυκλώνεται και η απαισιοδοξία θα τυλίγει όλο και περισσότερο την κοινωνία. Δεν μου αρέσει κ. Τσίπρα να ανατρέχω σε δημοσκοπήσεις. Δεν πρόκειται να κάνω καμία αναφορά σε μετρήσεις που αφορούν την πρόθεση ψήφου. Θα σας ρωτήσω ένα πράγμα μόνο. Πως αισθάνεστε σήμερα που συστηματικά σε όλες τις μετρήσεις 8 στους 10 Έλληνες μας λένε ότι τα πράγματα πάνε σε λάθος κατεύθυνση? Αυτοί έχουν δίκιο ή εσείς; Έχουν αυτοί κ. Τσίπρα. Και για αυτό η πολιτική αλλαγή αποτελεί μια ζωτική ανάγκη για τη χώρα. Άλλωστε μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την τραγελαφική συμμαχία την οποία έχετε με τον κ. Καμμένο, το μόνο που σας μένει είναι να ορίσετε την ημερομηνία των εκλογών. Και αυτή είναι η μόνο καθαρή έξοδος που έχετε να κάνετε: Η έξοδος από την εξουσία το συντομότερο δυνατόν με κάλπες και με καθαρές δημοκρατικές διαδικασίες. Γιατί η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και γιατί το μέλλον της χώρας δεν μπορεί να περιμένει.

Η Ελλάδα χρειάζεται νέα ηγεσία με ικανούς ανθρώπους και οδηγό ένα αξιόπιστο Εθνικό Μεταρρυθμιστικό Σχέδιο. Μία αναπτυξιακή έκρηξη του 4%. Ανάπτυξη, δηλαδή, διπλάσια από αυτή που προβλέπεται τώρα. Με άλλο μείγμα πολιτικής, που θα έχει λιγότερους φόρους και εισφορές, αλλά πολλές επενδύσεις και νέες δουλειές. Με μία δημόσια διοίκηση μακριά από το κόμμα, στην υπηρεσία του πολίτη και άξιους δημόσιους λειτουργούς υπερήφανους για τη δουλειά τους. Αλλά και με μία κυβέρνηση που να φέρνει αποτελέσματα στο εσωτερικό, ώστε να διεκδικεί ως ισότιμος εταίρος μια πιο σωστή στάση από την Ευρώπη. Μόνο έτσι θα πετύχουμε αναθεώρηση των υψηλών πλεονασμάτων. Με τη γνώση και τη δουλειά μας ως Έλληνες της Ευρώπης και όχι κάνοντας «ντελίβερι» λιτότητας στην Ελλάδα, όπως δυστυχώς έχετε κάνει αυτά τα 3,5 χρόνια.  Γιατί η χώρα αξίζει πολύ καλύτερα.

Οφείλω να προειδοποιήσω ότι ο δρόμος προς τις εκλογές θα είναι δύσκολος: Η κυβερνητική προπαγάνδα θα επιχειρήσει, για άλλη μια φορά, να κοροϊδέψει τους πολίτες με άδειες υποσχέσεις και μεγάλα ψέματα. Θα είμαστε εδώ για να τα αποκαλύψουμε. Τα υπόγεια του Μαξίμου θα αρχίσουν και πάλι να διακινούν λάσπη και βρώμικα ψέματα κατά των πολιτικών αντιπάλων. Βέβαια και σήμερα κ. Τσίπρα δεν μπορέσατε να αντισταθείτε σε αυτόν τον πειρασμό. Τον κ. Φρουζή τον έχω δει δυο φορές στη ζωή μου. Και τα mail τα οποία επικαλείστε -γιατί είστε και τόσο απρόσεκτος- αναφέρονται σε μια περίοδο που δεν ήταν διευθύνων σύμβουλος στη Novartis γιατί είχε φύγει. Σε μια περίοδο που εγώ δεν είχα εκδηλώσει καν τη πρόθεσή μου να είμαι υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ. Και επικαλείστε αυτό το δημοσίευμα για να κάνετε τι; Να αφήσετε εντυπώσεις. Είστε ένας άθλιος συκοφάντης. Είστε ντροπή και κατάντια για τη χώρα. Και δεν μου λέτε κ. Τσίπρα: Εσείς συναντιέστε με επιχειρηματίες; Με τον κ. Μαρινάκη έχετε συναντηθεί; Πόσες φορές κ. Τσίπρα έχετε συναντηθεί με τον κ. Μαρινάκη; Με τον κ. Σαββίδη τον οποίο τώρα τον φωτογραφίζετε ότι είναι πίσω από την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης έχετε συναντηθεί; Με τον κ. Μπόμπολα συναντιέστε κ. Τσίπρα; Με τον κ. Καλογρίτσα με τα βοσκοτόπια, τον αγαπημένο σας καναλάρχη μέχρι που κατέρρευσε αυτή η σκευωρία, συναντηθήκατε; Με τον κ. Μελισσανίδη; Με τον κ. Λαυρεντιάδη, καταδικασμένο για απάτες, συναντιέστε; Τα περιβόητα τζετ της Βενεζουέλας με τον δικηγόρο των offshore; Και μιας και μιλάτε για offshore κ. Τσίπρα τι δουλειά έχει ο κ. Παππάς με τον αγαπημένο δικηγόρο των offshore; Μπαινοβγαίνει ο κύριος  αυτός στο Μαξίμου κ. Τσίπρα και σήμερα που μιλάμε; Η εποχή που παριστάνατε το έντιμο παλικάρι που βρίσκεται απέναντι στα συμφέροντα της διαπλοκής έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Είστε αδίστακτος και βαθιά διαπλεκόμενος πολιτικός κ. Τσίπρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και ανακαλύψατε τη διαπλοκή πολύ νωρίτερα και με πολύ πιο ισχυρούς δεσμούς απ΄ ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Και είστε προσωπικά πίσω από το χυδαίο παρακράτος το οποίο στοχεύει με απαράδεκτα και ψευδή δημοσιεύματα εμένα τα στελέχη μας αλλά και τις οικογένειές μας. Εσείς τα συντονίζετε όλα και είστε προσωπικά υπεύθυνος, για τις αθλιότητες του κάθε κ. Βαξεβάνη και του κ. Ματζουράνη. Οι εκλεκτοί σας και αγαπημένοι συνοδοιπόροι το παρακράτος της διαπλοκής που έχετε χτίσει και θα τολμήσετε μετά να κουνήσετε το δάκτυλο σε μένα και στη ΝΔ; Ντροπή σας. Ο μεγαλύτερος ψεύτης και ο πιο χυδαίος.   Ανασύρατε και σήμερα το «ή τους τελειώνομε ή μας τελειώνουν». Είμαστε όμως εδώ για να μην επιτρέψουμε έναν νέο διχασμό κ. Τσίπρα.

Βιώνοντας τον θλιβερό επίλογο μιας καταστροφικής κυβέρνησης, οι πολίτες αναζητούν πλέον μία σταθερή απάντηση στα προβλήματα που αφήνουν πίσω τους οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Νιώθουν ότι δεν πάει άλλο. Αποστρέφουν το βλέμμα από ανίκανους υπουργούς κι από έναν πρωθυπουργό που δεν μπορεί να κοιτάξει την κοινωνία στα μάτια.  Οι πολίτες θέλουν καθαρές κουβέντες και ψάχνουν καθαρές λύσεις, γιατί μόνο έτσι θα πάμε μπροστά. Μάθαμε όλοι από την τραυματική εμπειρία των μνημονίων, αλλά και από τις τοξικές συνέπειες της επικράτησης του λαϊκισμού.  Και καθώς ξεθωριάζουν οι παλιές, διαχωριστικές ιδεολογικές γραμμές, το κεντρικό δίλημμα είναι  αλλού: Ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα. Την πρόοδο και τη στασιμότητα. Την αποτελεσματικότητα και την ανικανότητα.

Η  Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να αναλάβει την μεγάλη ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.  Έχει πρόγραμμα, όραμα, στελέχη και όρεξη για δουλειά. Ταυτόχρονα, όμως, είναι σε θέση να ηγηθεί και ενός ευρύτερου μετώπου που θα ζωντανέψει ξανά την Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι  να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση μιας νέας μεγάλης πολιτικής σύνθεσης. Της ανασύνθεσης του ευρωπαϊκού δημοκρατικού μετώπου που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε. Και ξέρουμε πού μπορεί να φτάσει η χώρα. Πιστεύουμε στην Ελλάδα, όπως πιστεύουμε στους Έλληνες. Θέλουμε να μην μείνει κανείς πίσω. Θέλουμε και θέλουν να γυρίσουν όλοι όσοι έφυγαν ψάχνοντας δουλειά τα τελευταία χρόνια.   Θέλουμε να έρθουν οι επενδύσεις και να ανθίσουν όλοι οι ανταγωνιστικοί μας κλάδοι, όπως ανθεί κι αυτό το καλοκαίρι ο ελληνικός τουρισμός, παρά τις ελλείψεις και την ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής.  Θέλουμε τους Έλληνες ενωμένους και γι’ αυτό ποτέ ξανά νικημένους. Γιατί ξέρουμε όλοι οι Έλληνες πως μπορούμε να νικήσουμε και τον κακό μας εαυτό, και το ψέμα, και τη μετριότητα και πως μπορούμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα φωτεινή και υπερήφανη.   Είμαι εδώ για να σας πω ότι εμείς στη ΝΔ  δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε ώσπου όλα αυτά να γίνουν πράξη.  Και οι εκλογές δεν θα είναι το τέλος, αλλά η αφετηρία μιας ελπιδοφόρας πορείας για να δώσουμε στην πατρίδα μας το μέλλον που της αξίζει και που μας αξίζει.