Τσίπρας: Η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών θέτει τις βάσεις για την επίλυση του Σκοπιανού

Για μία πολύ θετική δυναμική η οποία έχει δημιουργηθεί στην περιοχή των Βαλκανίων, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του μετά τις εργασίες της 4ης τετραμερούς συνόδου Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «σε αυτό τον τελευταίο χρόνο κανείς δεν θα φαντάζονταν ότι θα άλλαζαν τόσο πολλά πράγματα στα Βαλκάνια».

«Η τετραμερής σύνοδος είναι ένας θεσμός διαβαλκανικής συνεργασίας που αναδεικνύει τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός έκανε έναν απολογισμό των τελευταίων χρόνων στην περιοχή των Βαλκανίων, αναφέροντας ότι «το 2014 η σύνοδος δεν κατάφερε να επανεκκινήσει την ατζέντα της Θεσσαλονίκης και τότε ο επίτροπος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ “πάγωσε” την ενταξιακή προοπτική των χωρών για τα επόμενα πέντε χρόνια».

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το όνομα, υπογραμμίζοντας ότι «επετεύχθη η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών η οποία θέτει τις βάσεις για την επίλυση του ζητήματος».

Επιπλέον, Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

«Μπήκαν οι βάσεις για την ενταξιακή πορεία της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, με στόχο το 2025 και το 2019 θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας και ΠΓΔΜ, εφόσον ολοκληρωθεί το ζήτημα της ονομασίας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «κλείνει ένας κύκλος προόδου».

Τέλος, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι με τη συμμετοχή και των αρμόδιων υπουργών, συζήτησαν στην τετραμερή για συγκεκριμένα έργα που θα προχωρήσουν την επόμενη περίοδο.

Βούτσιτς: Πολύ σημαντική για τη Σερβία η στήριξη που έχει για τον ευρωπαϊκό δρόμο της

Για τη Σερβία είναι πολύ σημαντικό αυτό το επίπεδο συνάντησης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τονίζοντας ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία «για το μέλλον των χωρών μας». Είπε ότι είναι πολύ σημαντική για τη Σερβία η στήριξη που έχει για τον ευρωπαϊκό δρόμο της.

Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει οικονομικό όφελος όλων των χωρών η διασύνδεση μέσω των έργων υποδομών.

Ντάντσιλα: Η Τετραμερής αναδεικνύεται πολύ ωφέλιμη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή

Η Τετραμερής αναδεικνύεται πολύ ωφέλιμη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα.

Είπε απευθυνόμενη στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα είναι μια φιλική και πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη.

Διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Βούτσιτς ότι έχει όλη την υποστήριξη για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Σερβίας.

Μπορίσοφ: Αναγκαιότητα διασύνδεσης μεταξύ των τεσσάρων χωρών μέσα από έργα

Την ικανοποίηση του για τη διεξαγωγή της Βουλγαρικής Προεδρίας της ΕΕ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, μετά την ολοκλήρωση της Τετραμερούς.

Μίλησε κι εκείνος με τη σειρά του την αναγκαιότητα διασύνδεσης μεταξύ των τεσσάρων χωρών μέσα από έργα υποδομής, σιδηρόδρομους και αυτοκινητόδρομους. «Σήμερα είχαμε πολύ σοβαρή συζήτηση για τη μεταφορά αερίου», ανέφερε μεταξύ άλλων.