Συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί: "Γυρίζουμε σελίδα - Οι Έλληνες θα δουν ότι δεν είναι το ίδιο πράγμα"

Τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί υποδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Διαβάστε αναλυτικά τι ειπώθηκε μπροστά στις κάμερες:

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχατε την ευκαιρία να εξηγήσετε στα πολιτικά κόμματα ότι στην Ελλάδα δεν υφίσταται πλέον μνημόνιο;

P. MOSCOVICI: Συγγνώμη που άργησα, ήμουν σε μια πολύ ζωντανή συνεδρίαση στη Βουλή. Με μια κουβέντα, να αποσαφηνίσουμε ότι δεν υπάρχει τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Δεν μπορεί να υπάρξει, δεν θα υπάρξει. Αυτό που θα υπάρξει θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Με τον Ευκλείδη συζητήσαμε πολύ συγκεκριμένα τι θα μπορούσε να σημαίνει η εποπτεία. Τώρα η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα στην ευρωζώνη, με το ευρωπαϊκό εξάμηνο, θα έχετε κανονικές διαδικασίες. Ξέρετε όταν μια χώρα είναι σε εποπτεία το Eurogroup χρειάζεται μόνο 5 λεπτά, χωρίς συζητήσεις, απλά για να διαπιστώσει ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο για τους πολίτες να κατανοήσουν και να νιώσουν την αλλαγή, μετά από οκτώ συνεχή χρόνια δύσκολων θυσιών. Αλλά είναι γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει επιτυχώς το τελευταίο πρόγραμμα. Πρόκειται για μια ιστορική αλλαγή. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα αρχίσουν να αισθάνονται την αλλαγή μέρα με τη μέρα. Ωστόσο, το πιο σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα είναι ότι από δω και πέρα, οι εκλεγμένες κυβερνήσεις θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τους τρόπους και τα μέσα, με τα οποία θα επιτυγχάνουν τους στόχους τους, στο πλαίσιο των κοινών ευρωπαϊκών μας αποφάσεων. Είναι μια πολύ σημαντική αλλαγή. Και με την ευκαιρία της επίσκεψής σας εδώ, όχι μόνο ως Επίτροπος, την ίδια στιγμή σας μιλώ ως φίλο της Ελλάδας αλλά και δικό μου και σας ευχαριστώ για τις προσπάθειές σας και τη συνεισφορά σας και βεβαίως, για τη συνεισφορά της Κομισιόν, που ήταν καίριας σημασίας προκειμένου να έχουμε αυτή την επιτυχή κατάληξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

P. MOSCOVICI: Σας ευχαριστώ πολύ. Πιστεύω ότι γυρίζουμε σελίδα. Οι Έλληνες θα δουν ότι δεν είναι το ίδιο πράγμα. Δεν είναι κάτι παραλλαγμένο, είναι πραγματικά κάτι νέο. Έχετε τώρα και την στήριξη των εταίρων σας για την ελάφρυνση του βάρους (του χρέους) και την επιστροφή στις αγορές με επιτυχή αποτελέσματα. Κι ελπίζω, περιμένω κι εγώ την 20η Αυγούστου για την πραγματική έξοδο και την πραγματική επιτυχία. Με ευχαριστήσατε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω κι εγώ, εσάς και την κυβέρνησή σας διότι ξέρω ότι ήταν κάτι δύσκολο. Χρειάστηκε κουράγιο και όραμα, και τα δείξατε αυτά. Θα ήθελα να κάνω ειδική μνεία στον Ευκλείδη που κέρδισε το σεβασμό των συναδέλφων του στο Eurogroup, κάτι που δεν ήταν δεδομένο. Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι ήταν επιτυχία για σας, για αυτή τη χώρα και γι αυτόν τον λαό. Τώρα είναι η δική μας σειρά να τους δείξουμε ότι υπάρχει μέλλον και ότι πρέπει να σκεφτούμε εκείνους που υποφέρουν ακόμα από την κρίση, και πρέπει να βρούμε μαζί κοινωνικές λύσεις.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ:
Η 20η Αυγούστου θα είναι μια μέρα γιορτής αλλά την επομένη, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να αγωνιζόμαστε.