Χατζηδάκης: Μπορεί να το ονομάσουμε Πιέρ, Ευκλείδη ή Κωστή, αλλά πρόκειται για 4ο μνημόνιο

«Μπορεί να το ονομάσουμε Πιέρ, Ευκλείδη ή Κωστή, αλλά οι Έλληνες πολίτες ξέρουν ότι πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, στη Βουλή, με αφορμή την ομιλία του Ευρωπαίου επιτρόπου, Πιέρ Μοσκοβισί.

«Η συμφωνία δεν είναι καθόλου ανώδυνη για τους Έλληνες πολίτες, διότι ως προϋπόθεση είχε την υιοθέτηση σκληρών μέτρων, περικοπής συντάξεων, περικοπής του αφορολόγητου, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ίσα με το 2060, το Υπερταμείο ίσα με το 2115, τη σκληρή εποπτεία του ΕSM στις ελληνικές τράπεζες. Σε αντάλλαγμα έχουμε το cash buffer, το μαξιλάρι. Από τη μία πλευρά, λοιπόν, έχουμε λεφτά, από την άλλη έχουμε υποχρεώσεις και εποπτεία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε από τον Ευρωπαίο επίτροπο να ξεκαθαρίσει το θέμα της μείωσης -ή μη- των συντάξεων προς τους Έλληνες. Επιπλέον, χαιρέτισε το γεγονός ότι η χώρα παρέμεινε τελικά στο ευρώ, «χάρη και στην χωρίς προϋποθέσεις στήριξη, που έδωσε το σύνολο της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης τον Αύγουστο του 2015 στην κυβέρνηση».

«Δεν μηδενίζω, επίσης, και την πρόσφατη συμφωνία για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέος, η οποία, όπως και η προηγούμενη, πολύ σημαντικότερη, το λένε και οι αριθμοί και είναι ξεροκέφαλοι οι αριθμοί του 2012, είναι φυσικά καλοδεχούμενη» είπε ο Χατζηδάκης.