Η επόμενη μέρα του Σταύρου Θεοδωράκη μετά τη ριψοκίνδυνη πτώση του χωρίς αλεξίπτωτο

Η απόφαση του Ποταμιού να … γυρίσει πίσω ανοίγει στην πολιτική σκηνή διεργασίες ευρύτερες της δυναμικής του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη.

Για το ίδιο το Ποτάμι, είναι σίγουρα μια ριψοκίνδυνη “πτώση χωρίς αλεξίπτωτο”. Για το Κίνημα Αλλαγής, που κινείται σε χαμηλό βαρομετρικό, μια ευκαιρία ανασύνταξης με πιό ξεκάθαρο “πατριωτικό” στίγμα, στα όρια του “παλαιού καλού ΠΑΣΟΚ”,που θα επιδιώξει τον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων του από το ΣΥΡΙΖΑ. Για τη Νέα Δημοκρατία και τον Αλέξη Τσίπρα, μια δυνατότητα – οριακής έστω – διεύρυνσης της επιρροής τους στο χώρο του Κέντρου.

Τι λέει ο Σταύρος Θεοδωράκης

O κ. Θεοδωράκης, από την πλευρά του, έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και απορρίπτει το ρόλο του «αντικαταστάτη” του Πάνου Καμμένου στον κυβερνητικό συνασπισμό. Αντίστοιχα, η ρητορική του απέναντι στη Ν.Δ. είναι σκληρή μιλώντας για «συντηρητική στροφή», ενός κόμματος που όμως ποτέ δεν έκρυψε τη συντηρητική του ταυτότητα.

Έλλειμμα πολιτικής

Η αλήθεια είναι ότι το Ποτάμι, που στο χρόνο έγινε ρυάκι, δεν παρουσίασε αξιόλογη δυναμική. Το νέο κόμμα δεν κατάφερε να ενηλικιωθεί, παρουσιάζοντας σοβαρό έλλειμμα πολιτικής.

Έτσι, η  πολιτική του βαρύτητα αποδείχτηκε αντιστρόφως ανάλογη των προσδοκιών όσων πολιτών κινούνται στο φιλελεύθερο Κέντρο. Από την έως τώρα περιπέτειά τους στην πολιτική σκηνή, ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι συνεργάτες του μας αφήνουν την αίσθηση ενός ακόμη πολιτικού κενού. Αλλά και την ατμόσφαιρα της παρουσίας τους, μιας παρουσίας με νεωτερικές και γενναίες ιδέες, που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για όσους αναζητούν ένα νέο κόμμα με «εκσυγχρονιστικές και προοδευτικές» απόψεις, χωρίς τα βαρύδια του παρελθόντος.

Και τώρα τί;

Ο πρώτος στόχος που θέτει ο κ. Θεοδωράκης είναι η «επιστροφή στο πρό ΚΙΝ.ΑΛ. παρελθόν του» . Όπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές, η προσπάθεια δεν θα είναι εύκολη. “Το ρηξικέλευθο εγχείρημα του περασμένου Νοεμβρίου της συμμετοχής του κ. Θεοδωράκη, πρόεδρος κοινοβουλευτικού κόμματος ων, σε εκλογές για την προεδρία άλλου κόμματος, είχε φέρει παραιτήσεις και σύμφωνα με πολλούς είχε «νοθεύσει» τον χαρακτήρα του», λένε. «Τώρα πρέπει να ακολουθηθεί η αντίστροφη πορεία, αναζητώντας το νήμα από εκεί που το άφησε”.

Ο νέος στόχος του Σταύρου θεοδωράκη

Ο κ. Θεοδωράκης επιμένει σε συνομιλητές του ότι  διαβλέπει ένα πολιτικό κενό. Πρόκειται για τον αμιγώς κεντρώο – φιλελεύθερο χώρο. Αυτόν που, σύμφωνα με την οπτική του, δεν καλύπτεται αυτή τη στιγμή «ούτε από τη δεξιά στροφή της Ν.Δ. ούτε από το ΚΙΝΑΛ, που έχει μετατραπεί σε ένα ΠΑΣΟΚ plus».

Θα επιδιώξει συνεπώς να αποκολλήσει το κόμμα του από την «κεντροαριστερά» και να μετακινηθεί ακριβώς στο κέντρο, παίρνοντας αποστάσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση πάντως η προσπάθεια είναι ιδιαιτέρως φιλόδοξη, καθώς πρέπει να ακολουθηθεί τελείως αντίστροφη πορεία από εκείνη του περασμένου Νοεμβρίου.

Η αναφορά σε Μακρόν

«Οι επαφές μας με το ευρωπαϊκό ρεύμα Μακρόν δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή» είπε στη χθεσινή ομιλία του ο κ. Θεοδωράκης, τονίζοντας πως «πρέπει να το εκφράσουμε δυνατά και στην Ελλάδα». Είναι προφανές πως το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του Ποταμιού θα επιχειρήσει περισσότερο από ποτέ να ταυτιστεί με την «πολιτική σχολή» του Γάλλου προέδρου και να διασώσει το κόμμα του μέσα από αυτή την διαδικασία. Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο.

economico.gr