Πετρόπουλος στην ΕφΣυν: Οι συνταξιούχοι να περιμένουν θετικές εξελίξεις

Τον Αύγουστο θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους δικαιούχους από τις παράνομες παρακρατήσεις τον προηγούμενων ετών. Οπως αποκαλύπτει στη συνέντευξή του ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, η σχετική παροχή μετά τις εγκληματικές επιλογές εις βάρος των συνταξιούχων από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. αφορά 198.000 ανθρώπους.

Ο Τάσος Πετρόπουλος στη συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, απαντά στην πολεμική που δέχεται η κυβέρνηση για τις επιλογές της στο ασφαλιστικό σύστημα και καλεί τους συνταξιούχους να περιμένουν θετικές εξελίξεις για τις συντάξεις. Αυτό προκύπτει από τα οικονομικά μεγέθη όχι μόνο του ΕΦΚΑ, αλλά και της αγοράς εργασίας που διαρκώς παράγει νέες θέσεις απασχόλησης.

• Πολύ μελάνι έχει χυθεί το τελευταίο διάστημα για το θέμα των μειώσεων στις συντάξεις από 1η.1.2019! Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι η αποτροπή της μείωσης αποτελεί το δώρο των θεσμών στην κυβέρνηση για τη λύση του μακεδονικού ζητήματος. Τελικά η κυβέρνηση θα κάνει προσπάθεια ώστε να μην ισχύσει η μείωση στις συντάξεις από το επόμενο έτος; Εχει σχέση το Μακεδονικό με το τεχνοκρατικό θέμα των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας;

Η λύση στο Μακεδονικό είναι πράξη ευθύνης και αληθινού πατριωτισμού. Η αξιωματική αντιπολίτευση απείχε πάντα από την ευθύνη επιλογών που επιλύουν χρονίζοντα εθνικά ζητήματα. Επιπλέον, όσοι επιχειρούν τέτοιους συμψηφισμούς, αγνοούν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι θεσμοί και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη.

Αδυνατούν να αντιπαρατεθούν με τα πραγματικά προβλήματα και δεν θέλουν να αποδεχτούν τα θετικά αποτελέσματα που επιτυγχάνει η σημερινή κυβέρνηση. Περιφρονούν τον μόχθο των εργαζομένων. Υποβαθμίζουν τις θυσίες και τα αποτελέσματα των αγώνων και της προσφοράς του λαού μας. Τα συνεχώς βελτιούμενα θετικά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας, δημιουργούν τη δυνατότητα να επιδιώκουμε βελτιώσεις πρωτίστως στις κοινωνικές παροχές. Ηδη παρεμβαίνουμε δίνοντας λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα που δεν αντιμετωπίζονταν στο παρελθόν.

Προχωρήσαμε στην επέκταση της ρύθμισης των οφειλών, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, για να ξανασταθούν στα πόδια τους οι αυτοαπασχολούμενοι. Ειδικά στους αγρότες δίνουμε την ευκαιρία να ρυθμίσουν οφειλές τους με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Σχεδόν 340.000 ασφαλισμένοι αγρότες με οφειλές περίπου 1,4 δισ. ευρώ μπορούν να επωφεληθούν με έως και 120 δόσεις. Οι 140.000 από αυτούς έχουν οφειλή έως 4.000 ευρώ και εντασσόμενοι στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού αποκτούν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν σε έως 36 δόσεις.

Θα νομοθετήσουμε διατάξεις οι οποίες απαλλάσσουν από αρκετές οφειλές, περιπτώσεις ασφαλισμένων που κακώς επιβαρύνονταν, γιατί το σύστημα όπως ήταν δομημένο «παρήγε» οφειλές.

Με το νομοσχέδιο που έχουμε καταθέσει στη Βουλή, προβλέπουμε διαδικασία διαγραφής αμφισβητούμενων οφειλών ή τόκων και προσαυξήσεων που έχουν παραχθεί έως 31.12.2016 σε βάρος ασφαλισμένων εξαιτίας της πολυνομίας και της πολυπλοκότητας του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου Κοινωνικής Ασφάλισης για την υπαγωγή ή μη στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσότερων πρώην ασφαλιστικών φορέων.

Λόγω της κατάστασης αυτής, έχουν καταλογιστεί αναδρομικά ποσά εισφορών και προσαυξήσεων πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Ανοίγουμε τις πόρτες στους εγκλωβισμένους ασφαλισμένους ώστε να μπορούν να πάρουν επιτέλους τη σύνταξή τους. Ασφαλώς αποτελεί για μας βασική μέριμνα η αποτροπή διαρκών μειώσεων των συντάξεων που αποτελούσε καθεστώς στα χρόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων.

• Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένεται να εμφανίσει, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, τεράστιο πλεόνασμα που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 1 δισ. ευρώ. Προφανώς είναι πολυπαραγοντικό αυτό το αποτέλεσμα. Μπορείτε να μας αναφέρετε τους δύο κυρίαρχους παράγοντες που συντελούν σ’ αυτό το πλεόνασμα;

Οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στη θεαματική αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ και συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση του πλεονάσματος το 2017 είναι η μείωση της ανεργίας, η διεύρυνση της πλήρους απασχόλησης έναντι της μερικής, η αυξημένη εισπραξιμότητα των εισφορών των μη μισθωτών και η αυξημένη εισπραξιμότητα των οφειλόμενων εισφορών προηγούμενων ετών, κυρίως από εργοδότες.

Στο πρώτο πεντάμηνο του 2018 τα έσοδα από εισφορές μισθωτών του ιδιωτικού τομέα είναι αυξημένα κατά 195,53 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από ρυθμίσεις οφειλών είναι αυξημένα κατά 48,49 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 8,02% και κατά 13,84% αντίστοιχα σε σχέση με τα έσοδα το 2017.

Παράλληλα, τα έσοδα από τις εισφορές των μη μισθωτών κινούνται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα, στα 595,85 εκατ. ευρώ, με σημαντική αύξηση στην εισπραξιμότητά τους. Συνεπώς θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα το 2018.

• Υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις για το θέμα του επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων. Ηδη με το θέμα ασχολείται και ο Συνήγορος του Πολίτη. Ποια είναι η άποψη του υπουργείου;

Ηδη από τις 3 Μαΐου οι επικουρικές συντάξεις καταβάλλονται με παρακράτηση της εισφοράς ΑΚΑΓΕ στα καταβαλλόμενα ποσά. Εχει εγκριθεί και η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Στοχεύουμε να δοθούν τον Αύγουστο και θα αφορούν 198.000 δικαιούχους.

Για τις επικουρικές συντάξεις, υπενθυμίζω ότι αν δεν είχαμε παρέμβει, η εφαρμογή του νόμου Βρούτση (Ν. 4051/12) με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα είχε οδηγήσει σε οριζόντια περικοπή όλες τις καταβαλλόμενες επικουρικές κατά 57% έως σήμερα. Μέχρι τώρα πετύχαμε με τον επανυπολογισμό και την εφαρμογή του πλαφόν των 1.300 ευρώ αθροίσματος εισοδήματος να μην υπάρξει επίδραση στη συντριπτική πλειονότητα των επικουρικών συντάξεων. Επηρεάστηκε όμως το 18% των καταβαλλόμενων επικουρικών.

Δεν ήταν εφικτή η αποτροπή όλων των αρνητικών περιπτώσεων. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού, το ύψος αρκετών νέων επικουρικών είναι μεγαλύτερο, λόγω της πρόβλεψης του Ν. 4387/16 για ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για όλα τα προηγούμενα έτη έως και το 2016 και την προσαύξηση του 0,075% για κάθε μονάδα επιπλέον εισφοράς. Ταυτόχρονα, είναι νομοθετικά συνδεδεμένες με τις θετικές προοπτικές της οικονομίας.

• Το θέμα της προσωπικής διαφοράς και της γνωστοποίησης του ύψους αυτής στους συνταξιούχους έχει παγώσει. Μάλιστα υπάρχουν καταγγελίες ότι έχει επανυπολογιστεί στο σύνολο των συνταξιούχων και είναι γνωστή η προσωπική διαφορά, αλλά για λόγους πολιτικού κόστους αυτή δεν γνωστοποιείται. Τελικά έχει πράγματι επανυπολογιστεί στο σύνολο των συνταξιούχων; Πότε υπολογίζετε ότι θα γνωστοποιηθεί;

Σύμφωνα με τον νόμο, έχουμε υποχρέωση τα στοιχεία του επανυπολογισμού να είναι διαθέσιμα στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ. Δεν προβλέπει ο νόμος, όπως εσφαλμένα υποστηρίζουν ορισμένοι, ότι πρέπει από τον Ιανουάριο του 2018 να αναφέρονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα των συνταξιούχων.

Ο ΕΦΚΑ συνεχίζει τη διαδικασία του επανυπολογισμού των καταβαλλόμενων συντάξεων με τον επανυπολογισμό των διεθνών συντάξεων, ελέγχοντας σχολαστικά την ορθότητα των έως τώρα αποτελεσμάτων. Κανείς δεν έχει, λοιπόν, ακόμη, τα οριστικά αποτελέσματα του επανυπολογισμού του συνόλου των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Με τα έως τώρα στοιχεία, ο επανυπολογισμός αποδεικνύει ότι ένα μεγάλο μέρος -σχεδόν οι μισές συντάξεις- δεν έχει καμιά μείωση. Για σχεδόν το 20% των συντάξεων προκύπτουν αυξήσεις.

Σε άλλες περιπτώσεις μικρές, σε άλλες περιπτώσεις μεγάλες. Κυρίως οι μικρές συντάξεις βελτιώνονται. Οπως και οι συντάξεις όσων κατέβαλαν στο παρελθόν υψηλές εισφορές. Γεγονός που καταρρίπτει όσα υποστηρίζει η Ν.Δ. περί έλλειψης ανταποδοτικότητας εισφορών-παροχών του Ν. 4387/16. Τα παραπάνω δεν αμφισβήτησε ούτε η Ν.Δ. κατά τη διαδικασία έγκρισης στην επιτροπή της Βουλής των νέων διοικητών του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ.

• Τι θα φέρει στην τσέπη των συνταξιούχων ο επανυπολογισμός όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων;

Το τι τελικά θα γίνει με την προσωπική διαφορά για τους προ της εφαρμογής του νόμου 4387/16 συνταξιούχους -αν δηλαδή θα υπάρξουν μειώσεις ή όχι από 1η.1.2019- θα αποφασιστεί όταν οριστικοποιηθούν τα δεδομένα. Εξαρτάται από τον συνολικό σχεδιασμό που θα αποτυπωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019.

Προφανώς θα αξιοποιηθεί το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, το οποίο θα ανέλθει το 2018 τουλάχιστον στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Η κυβέρνηση θα ορίσει τις αναπτυξιακές στοχεύσεις και θα σταθμίσει τις κοινωνικές ανάγκες. Διότι οι ανάγκες, ύστερα από αυτή την πολυετή και βαθιά κρίση, είναι πολλές και στην υγεία και στην παιδεία και στην κοινωνική αλληλεγγύη.