Ερώτηση βουλευτών στον Υπουργό Δικαιοσύνης: Τι απέγινε το πόρισμα για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ;

Με κοινή τους ερώτηση, βουλευτές απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης εάν υπήρξαν και ποιες είναι οι ποινικές συνέπειες από τα ευρήματα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Ειδικότερα, οι Μπαλωμενάκης Αντώνης, Λάππας Σπύρος, Τζαμακλής Χαρίλαος, Γκιόλας Γιάννης, Θεοφύλακτος Γιάννης, Καββαδία Αννέτα, Παπαηλιού Γιώργος, Συρμαλένιος Νίκος, Κοζομπόλη Παναγιώτα, Μπαλής Μάκης, Παπαδόπουλος Χριστόφορος (βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και μέλη της εξεταστικής εκείνης επιτροπής), από κοινού με τους Θανάση Παπαχριστόπουλο (Ανεξάρτητοι Έλληνες), Νίκο Νικολόπουλο (Ανεξάρτητος) και Γιάννη Σαρίδη (Ένωση Κεντρώων) επισημαίνουν στην κοινή τους ερώτηση τα εξής:

«Στις 23.1.2017 η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των ιδιοκτητριών εταιριών μέσων μαζικής ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.) από τα τραπεζικά Ιδρύματα της χώρας», που είχε συσταθεί με την από 15.4.2016 ομόφωνη απόφασή της, παρέδωσε στον κ. Πρόεδρο του Σώματος το Πόρισμά της.

Αντίγραφο του Πορίσματος παραδόθηκε στην κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς η Επιτροπή είχε διαπιστώσει την τέλεση πλήθους αδικημάτων, που αφορούσαν αυτουργία και ηθική αυτουργία σε απιστία, ψευδή βεβαίωση, ψευδορκία, αδικήματα του τραπεζικού δικαίου. Ορισμένα από τα αδικήματα αυτά έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα.

Στις ποινικά κολάσιμες πράξεις που εντόπισε η Εξεταστική Επιτροπή στο Πόρισμά της αναφέρονται τα υποκεφάλαια 3.6 «Τραπεζικές παραβάσεις στα ΜΜΕ» (σελίδες 291 και επόμενες), 3.7 «Πίνακας μη νομίμων πράξεων και παραλείψεων των ιδιοκτητών Μ.Μ.Ε.» (σελίδες 295 και επόμενες), 3.3.13 , σελίδες 219-226 («Κήρυκας Χανίων»), 4.4.2. «Για το θέμα εάν ορθώς ή όχι τέθηκε στο αρχείο η υπόθεση της δανειοδότησης των κομμάτων», 5.0.0 σελίδες 398 επ. «Πράξεις και παραλείψεις που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης αναφορικά με τα πολιτικά κόμματα», κ.ά.

ΕΠΕΙΔΗ τόσο οι εργασίες της Επιτροπής, που μεταδίδονταν τηλεοπτικά, όσο και το περιεχόμενο του πορίσματός της προκάλεσαν ζωηρό το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, εύλογο είναι ότι υπάρχει επιθυμία και ανάγκη ενημέρωσης για τις ενέργειες της Δικαιοσύνης που ενδεχομένως επακολούθησαν της παραδόσεώς του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, εννοείται ακολουθώντας τους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να πληροφορήσει τη Βουλή και τον Ελληνικό Λαό

– Εάν ερευνήθηκαν περαιτέρω από τη Δικαιοσύνη οι διαπιστωμένες στο Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής παράνομες πράξεις και παραλείψεις των φυσικών προσώπων που κατονομάζονται και, σε περίπτωση που έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις,

– Σε ποιο στάδιο βρίσκεται κάθε μία υπόθεση.