ΝΔ: Εκφράζουν οι απόψεις Σέλτσα για «μακεδονική μειονότητα» τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Να πάρει θέση για τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Σέλτσα, καλεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι στο παρελθόν ο συγκεκριμένος βουλευτής είχε υποστηρίξει την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.

«Εδώ και τρεις μέρες ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Σέλτσας, με συνεχείς δηλώσεις του -άλλοτε στα σλαβικά, αυτά που ο ίδιος ονομάζει “μακεδονικά” κι άλλοτε στα ελληνικά- δηλώνει τον ενθουσιασμό του για την εθνικώς επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνησή του», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της ΝΔ.

“Ο κ. Σέλτσας έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της χώρας μας”

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι η στάση του κ. Σέλτσα δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι ο ίδιος στο παρελθόν φέρεται να έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της χώρας μας (!) ως οπαδός της θεωρίας ότι στην Ελλάδα υπάρχει “μακεδονική μειονότητα”, ζητώντας να της αναγνωριστεί η “μακεδονική γλώσσα” και ο “μακεδονικός πολιτισμός” της.

«Ρωτούμε ευθέως τους κ. Τσίπρα, Κοτζιά και Καμμένο: εκφράζουν οι απόψεις του κ. Σέλτσα την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Τι έχει συμβεί με τον Βουλευτή και τη προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σέλτσας, είχε προσφύγει το 1990 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μαζί με άλλα πρόσωπα τα οποία είχαν συγκροτήσει τον σύλλογο «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού».  Είχαν προσφύγει κατά της Ελλάδας, για την μη αναγνώριση του σωματείου τους, που αφορούσε στην προαγωγή του «τοπικού Μακεδονικού πολιτισμού».

Την 1η Μαρτίου 1990 το Πρωτοδικείο της Φλώρινας απορρίπτει το αίτημα για αναγνώριση του συλλόγου, κρίνοντας ότι «πραγματικός σκοπός του συλλόγου είναι η επιδίωξη της καλλιέργειας εντυπώσεων περί υπάρξεως Μακεδονικής Μειονότητας στην Ελλάδα, πράγμα το οποίο αντιβαίνει το Εθνικό συμφέρον αυτής και εντεύθεν ευθέως στο Νόμο».

Απορριπτική ήταν επίσης και η απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης στις 6 Μαΐου 1991. Στη συνέχεια, τα μέλη του συλλόγου καταθέτουν αίτηση αναιρέσεως της απόφασης του Εφετείου και στις 20 Μάιου 1994 ο Άρειος Πάγος απορρίπτει την αίτηση.

Σύμφωνα με το ThePresident.gr ο κ. Σέλτσας υποστηρίζει ότι με την προσφυγή του δεν διεκδικούσε την αναγνώριση «Μακεδονικής» μειονότητας αλλά την αναγνώριση «Μακεδονικής» γλώσσας και πολιτισμού.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Εγώ διαχώρισα την θέση μου από τον σύλλογο και την μετεξέλιξη του από το 1990, διαισθανόμενος τις αλλαγές που θα εμφανίζονταν στην περιοχή μας με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Δεν ήθελα να συμμετέχω σε καμία εθνικιστική έξαρση και διεκδίκηση. Είμαι άκρα διεθνιστής αλλά και πατριώτης και ο πατριωτισμός μας αυτός εκφράστηκε με την υπογραφή της συμφωνίας. Οπότε οι εθνικισμοί λαμβάνουν τέλος εδώ και από τις δύο πλευρές. Να βρούμε κοινό τόπο και προοπτική στην μεγάλη οικογένεια της ΕΕ, συμμετέχοντας στον αλληλοσεβασμό».