Το Βερολίνο "νουθετεί" Κυριάκο και Φώφη για το Σκοπιανό

Με πιέσεις, νουθεσίες και «αδειάσματα», προς Μητσοτάκη και Γεννηματά, ο διεθνής παράγων επιχειρεί να παρέμβει στην εσωτερική πολιτική σκηνή, στηρίζοντας εμφατικά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να κλείσει – όπως έκλεισε – το Σκοπιανό.

Το μπαράζ των «μηνυμάτων» του Βερολίνου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω σκληρών επικριτικών δημοσιευμάτων εφημερίδων κύρους, που συνδέονται με την καγκελαρία, ακολούθησαν – και μάλιστα σε επίσημο θεσμικό επίπεδο – οι σοσιαλιστές σύμμαχοι της Κυρίας Γεννηματά.

Το «άδειασμα»

Μετά το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, που χαιρέτησε τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, «αδειάζοντας» κανονικά τη Φώφη Γεννηματά, ήρθε και η απόφαση της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» στην οποία προεδρεύει ο Γιώργος Παπανδρέου, να «χαιρετήσει» τη συμφωνία και να «σταθεί αλληλέγγυα» στις προσπάθειες των κυβερνήσεων Ελλάδας και Σκοπίων. Πρόκειται «για μεγάλη ευκαιρία, που δεν θα πρέπει να πάει χαμένη» κάνει λόγο η Σοσιαλιστική Διεθνής του κ. Παπανδρέου, χωρίς να αναφέρεται σε καμία από τις επιφυλάξεις των Ελλήνων σοσιαλιστών μελών της.

«Δεν δέχομαι υποδείξεις»

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, από την πλευρά της, ξεκαθάρισε στον Στανίσεφ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι δεν δέχεται υποδείξεις και , προχώρησε σε αυστηρές συστάσεις προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για τη βιαστική στάση τους στο θέμα των Σκοπίων. Και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τον κ. Παπανδρέου και το διεθνές «άδειασμα» που της επεφύλαξε. Όπως και τις μεγάλες αντιθέσεις στο εσωτερικό μέτωπο του ΚΙΝ.ΑΛ. το οποίο βρίσκεται σε νευρική κρίση.

Η ανακοίνωση της «Διεθνούς»

Σε ανακοίνωσή της η «Σοσιαλιστική Διεθνής», υπό την προεδρία του Γ.Α.Παπανδρέου, εξέδωσε ανακοίνωση τα σκύρια σημεία της οποίας έχουν ως εξής:

–  «Η Σοσιαλιστική Διεθνής χαιρετίζει την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

–  «Καλωσορίζουμε την απόφαση Αθήνας και Σκοπίων σε ό,τι αφορά το εκκρεμές ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

–  «Ευχόμαστε στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε απαραίτητου σταδίου που θα οδηγήσει στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας».

–  «Ενθαρρύνουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να σταθούν αλληλέγγυες σε αυτή την προσπάθεια για ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων».

–   «Καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες και των δύο χωρών, να εναντιωθούν ενεργά στο διχαστικό λόγο και την πόλωση».

–  «Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί μία μεγάλη ευκαιρία για ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον για όλους. Μία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη».

Φώφη Γεννηματά: Δεν δεχόμαστε υποδείξεις…

Λίγη ώρα νωρίτερα, η Φώφη Γεννηματά είχε ενημερώσει για τις απόψεις της σε σχέση με την συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) Σεργκέι Στανίσεφ, ζητώντας από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή, όταν εμπλέκονται στα εθνικά θέματα της Ελλάδας.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε την υποστήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και ειδικότερα της ΠΓΔΜ, αλλά υπογράμμισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ακύρωση κάθε μορφής αλυτρωτισμού.

«Η ένστασή μας είναι ότι η συμφωνία αυτή που αναγνωρίζει μακεδονική εθνικότητα και γλώσσα και ξεκινά τις διαδικασίες ένταξης στο ΝΑΤΟ πριν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η γειτονική χώρα, συντηρεί τα προβλήματα και δεν οδηγεί σε ολοκληρωμένη και βιώσιμη λύση» εξήγησε στον πρόεδρο του ΕΣΚ, σε συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

«Αντίθετα, οξύνει τους εθνικισμούς και στα δύο κράτη, υπονομεύοντας έτσι την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή» τόνισε η κυρία Γεννηματά και προσέθεσε: «Κατανοούμε μεν το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την επίτευξη συμφωνίας, δεν δεχόμαστε όμως υποδείξεις, ούτε βεβαίως συμμεριζόμαστε την εκτίμηση τους για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας».

«Βεβαίως» συμπλήρωσε, απευθυνόμενη στον κ. Στανίσεφ, «την αποκλειστική ευθύνη για τα σοβαρά ελλείμματα της συμφωνίας -παρά την ευνοϊκή συγκυρία- φέρει η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Τα «μηνύματα» Βερολίνου προς Μητσοτάκη

Η γερμανική εφημερίδα  FAZ ισχυρίστηκε χθές ότι «πηγές στο Βερολίνο διαβεβαιώνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί επανειλημμένως ότι ως πρωθυπουργός δεν θα ακύρωνε μια συμφωνία για το ονοματολογικό». Το δημοσίευμα εκμεταλεύτηκε το Μαξίμου και διέψευσε κατηγορηματικά η Νέα Δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται πως είναι το τρίτο κατά σειρά δημοσίευμα Μέσων που απηχούν τις απόψεις της καγκελαρίας, το οποίο επιχειρεί να εκθέσει τον κ. Μητσοτάκη, εκφράζοντας τον εκνευρισμό του Βερολίνου για τη στάση του στο Σκοπιανό. {Δες σχετικό ρεπορτάζ του economico.gr)

Κατά την εφημερίδα, δικαιολογώντας την στάση του αυτή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να είπε ότι, ανεξάρτητα του τι πιστεύει, «πρέπει να επιδείξει αντιπαλότητα, προκειμένου να μην χάσει την δεξιά πτέρυγα του κόμματός του, αλλά και για να αποτρέψει τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ».

Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine, «σε περίπτωση που τα είπε όντως αυτά ο Μητσοτάκης, η ιδιαίτερα επιθετική του στάση έναντι της συμφωνίας προκαλεί έκπληξη».

«Πόλεμος» στην Αθήνα

Το Μαξίμου έσπευσε να αξιοποιήσει αυτό το δημοσίευμα χαρακτηρίζοντας με «non paper» τον κ. Μητσοτάκη «τσάμπα μάγκα«.

Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε «ψευδές από την πρώτη ως την τελευταία του λέξη» το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι «οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τη συμφωνία των Πρεσπών που ήδη παράγει τετελεσμένα».

Από το newsroom του politisonline.com και του  economico.gr